Články / Offtopic / / Komix

Sexy cokoliv (Tomb Raider Archivy S.3)

Sexy cokoliv (Tomb Raider Archivy S.3)

3DDI3 | Články / Offtopic / / Komix | 08.09.2018

Není nic tvrdšího než srdce z kamene.

Hra, komiks, film... Lara Croftová se stala ženou, která ovládla všechny druhy pánské zábavy… a málem bych zapomněl na pornografii, narušující standard moderní ženy. Už nikoli té starající se o teplo rodinného krbu, která připravuje unavenému živiteli večeři a každou sobotu vysává, ale samostatné, za bohatstvím se ženoucí divošce, která si poradí v jakékoliv situaci. Je krásná, nezávislá, ale zároveň křehká, a opačné pohlaví po použití zahodí. Pokud se muži zhlížejí v Jamesi Bondovi, pak moderní ženy chtějí být Larou Croftovou. (Anebo si to jen myslí její mužští tvůrci.) Historie už nikdy nezapomene, že současný 007 Daniel Craig začínal jako Croftboy několik let před tím, než ulovil první Bondgirl.

Co to tady tak příšerně páchne?

Třetí svazek ohromných archivů z rodu Tomb Raider tentokrát přináší ucelenější příběh, v němž se Croftová utká s... ochrnutým a obézním padouchem. Scenárista James Bonny, který si na českém trhu v minulém díle odbyl svou premiéru, přináší do příběhů novou krev a crossover s Witchblade, potažmo náboženskou zabíječkou Magdalenou (která má u nás premiéru). Bohužel se nevrací kreslíř Andy Park, jehož kresby v minulých dvou svazcích mazaly jakékoliv narážky na jednodušší příběhy. O výtvarnou stránku se tentokrát dělí několik komiksových tvůrců jako Tony Daniel, Michaela Choi, Eric Basald, Tyler Kirkham, Francis Manapulo nebo Greg Land. Kapitolou samou o sobě jsou nádherné obálky Adama Hughese, které jsou ve velkém formátu tím nejlepším, co kniha nabízí.

Holka, zdání někdy klame. Pamatuješ, jak jsme se tehdá potkali v tý hospodě v Adelaide?

Archivy se jasně definovaly jako za a) četba pro nostalgiky, kteří hltají obrazy a jednoduchý (někdy až hloupý) brak, postrádající nadhled (který třeba Indymu Jonesovi dodával Spielberg s Lucasem) a za b) komiks pro teenagery, kterým stačí akce a zábava. Ani v jednom třetí Croftová neselhává. Komiks nabízí neuvěřitelnou porci stejně neuvěřitelné akce, klišovité záporáky, poklady i nevysvětlitelné záhady. Vizuálně je zajímavá především hra s odhalováním křivek titulní krásky aneb vykouknutí je více sexy než celý full frontal. Scény sprchování nebo pochodování v ručníku tak dostávají nový rozměr a mohou se směle rovnat těm akčním, často je i předčí.

Musíme odtud rychle zmizet, než bude po nás!

Lara Croftová se dlouhou dobu nemohla odpoutat ze škatulky sexy braku a podařilo se jí to až s restartem videoher plných temnoty a děsu. Později se o to pokusila znovu, byť neúspěšně, v celovečeráku s Alicií Vikander (rovněž plným temnoty a děsu). Rozvernost a hravost jako by se časem ztratila. Archivy jsou tak nostalgickou vzpomínkou na bezstarostné řádění lepé dívčiny, která v devadesátých letech ve své digitální podobě zdobila plochy bezpočtu hráčů i hráček.

Info

James Bonny, Tony Daniel, Michaela Choi, Eric Basald, Tyler Kirkham, Francis Manapulo, Greg Land – Tomb Raider Archivy S.3 (Comics Centrum, 2018)
web nakladatelství

Komentáře

Pro možnost psaní komentářů se přihlašte nebo zaregistrujte.

Relevantní články

Status quo (Metabaron 2)

3DDI3 27.12.2023

Scenárista Jerry Frissen, adaptující povídky a náměty Alejandra Jodorowského, narozdíl od mistra chvátá příběhem tam, kde by Jodo zastavil a hrabal se v psychice postav.

Spravedlnost slepá jako netopýr (Batman / Soudce Dredd)

redakce 27.12.2023

Cynická atmosféra osmdesátých a devadesátých let sálá z každé stránky, spojení vesmírů vedle sebe postavilo šílenství budoucnosti s chladnou batmanovskou logikou.

Rorschachův test (Rorschach)

3DDI3 10.09.2023

Kreslíř Jorge Fornés ve spolupráci s Kingem nádherně vrství události předcházející atentátu, ruku v ruce s odhalováním spletitého příběhu.

Žebírka (Parchanti z jihu III & IV)

3DDI3 09.09.2023

Vyprávění je tentokrát roztříštěné do více pohledů různých obyvatel, než jsme byli dosud v Parchantech zvyklí.

Sociální sítě vás jednou zabijí! (Konec liDCtva)

3DDI3 03.09.2023

Konec liDCtva je jedním z nejlepších monstrózních příběhů zahrnujících bezmála všechny hrdiny stáje DC.

Země zaslíbená… někomu jinému (Šangri-La)

3DDI3 20.08.2023

Space opera jako kritika konzumního způsobu života nebo kruté vysvětlení, že jinak ve vesmíru přežít nelze?

Rozpoltit nebe, otřást zemí (Punisher: Četa)

3DDI3 06.08.2023

Garth Ennis vykresluje konflikt ve Vietnamské socialistické republice, známý taky jako „boj proti americké nadvládě“, a ukazuje dobré a špatné vojáky z obou stran barikády.

Vycucat morek (Cesta kostí)

3DDI3 01.07.2023

Sibiřské gulagy v oblasti Kolymy byly místem tvrdé práce na spojovací cestě mezi Jakutskem a Magadanem, kde si svůj trest odpykávali nejhorší nepřátelé státu.

Dům záhad (Místo činu)

3DDI3 14.05.2023

Scenárista Ed Brubaker ve svém raném komiksu ukazuje, že zázraky tu sice jsou, ale nikdo si jich nevšímá, a lidé proto umírají, nebo naopak přežívají, i když měli zemřít.

To jediné, na čem záleží, je… (Zabij, nebo budeš zabit)

3DDI3 17.12.2022

To jediné na čem záleží, je… láska? Takhle nějak by se mělo odpovídat? Nebo zdraví, když už žijeme v postpandemické době?

Offtopic

Tento web používá k poskytování služeb a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Souhlasím Další informace