Články / Recenze

Smrt a vypravěč: Sun Kil Moon a Jesu

Smrt a vypravěč: Sun Kil Moon a Jesu

Zdeněk Němec | Články / Recenze | 29.03.2016

OHODNOŤTE DESKU

V roce 2009 vydali Jesu na Kozelekově labelu Caldo Verde Records EP Opiate Sun a následnou studiovku Ascension. Kapela vzešla ze stejnojmenné, závěrečné písně na albu Hymns od kovotepců Godflesh, o kterých zpíval Kozelek ve skladbě The Possum z poslední řadovky Sun Kil Moon. "I went up to my room and I got a call from Justin. He was in San Francisco and Godflesh was playing." O přátelství není pochyb: "Justin and us, we had some laughs and we took photographs backstage." Muzikantský respekt navíc potvrzuje zlověstná akustická verze industriálního hitu Like Rats, kterou Kozelek připravil pro stejnojmennou kolekci coverů.

První poslech, první reakce. Smíšené pocity? Ano. Říkám si, že stačí přehrát Universal Themes zároveň s libovolnou deskou Jesu. Justin K. Broadrick vytváří povědomé kytarové plochy a zasněné droneové seance, při kterých Mark Kozelek čte svou poezii a poměrně iritujícím způsobem prezentuje dopisy od fanoušků. Pozdní tvorba Sun Kil Moon v metalovém opojení? Možná. Jistá reminiscence na předchozí tvorbu je nevyhnutelná, ale nepříjemné sebevykrádání se nekoná (instrumentálně ani textově). Rozhodně nejde o zbytečnou nahrávku, protože osmdesátiminutová slunečnicová koláž obsahuje více než černou a bílou. Nabízí rozmanitost.

Broadrick je ve svých partech jistý jako smrt a vypravěč se do přednesu opírá silněji, než by průměrný fanoušek Red House Painters čekal. Občasná zběsilost v hlase je v přímém kontrastu s akustickou Fragile nebo konejšivým projevem v písni Exodus, věnované všem rodičům, kteří přežili své děti. Nick Cave, Danielle Steele a Mike Tyson, podle jehož dcerky se píseň jmenuje. For all bereaved parents, I send you my love. V textech figuruje také přítelkyně a múza Caroline (A Song of Shadows), když si Kozelek představuje život bez své princezny. Osobní rovina hraje prim.


Hostů je na desce požehnaně, ale jejich příspěvky slouží jen k promyšlenému podtržení celkového vyznění. Will Oldham aka Bonnie "Prince" Billy, který byl přizván už na desku April od Sun Kil Moon, členové indierockové kapely Low nebo Rachel Goswell ze Slowdive, která byla stejně jako Broadrick zmíněna v textech Universal Themes. Dalším přispěvatelem je Isaac Brock z Modest Mouse (není se čemu divit, protože druhá řadovka Sun Kil Moon s názvem Tiny Cities byla poskládána jen z předělávek právě Modest Mouse). Nejdůležitějším členem sestavy je bubeník Steve Shelley ze Sonic Youth (s Markem nahrával už Benji a Universal Themes), který bude společně s Nickem Zubeckem rytmickou sekcí koncertního kvartetu.

Album Jesu/Sun Kil Moon je především výsledkem souznění metalového mistra Broadricka a folkového morouse Kozeleka, jehož obsáhlé texty plynou jako Tolstého Vojna a mír na poli romantického metalu. Řeka, která se postupně rozšiřuje a nabírá postavy, věci, místa i situace. Zdánlivě nekontrolovatelný proud slov, ve kterém má každá slabika své pevně dané místo. Románové vyprávění z pera moderního básníka, které je v dokonalém spojení s hudebním podkladem. Pokud je Lubomyr Melnyk představitelem „music continuous“, pak je Mark Kozelek průkopníkem „poem continuous“, když ve svých textech zachycuje všední a nepatrné detaily života. Depresivní a melancholické, ale krásné.

Info

Jesu / Sun Kil Moon - st (Caldo Verde, Rough Trade, 2016)
www.sunkilmoon.com/jesuskm.html

Komentáře

Pro možnost psaní komentářů se přihlašte nebo zaregistrujte.

Relevantní články

Historky otců zakladatelů budou těžko hledat čtenáře (Neviditelné řemeslo)

Martin Šinkovský 14.04.2024

I když autoři textu opakovaně tvrdí, jak složitě se jejich práce vysvětluje a obhajuje, skutečností je, že základní pravidla a kompetence jsou jednoduché a logicky vyvoditelné.

Marko Damian a úpadok menom Skeeter

Matej Žofčín 09.04.2024

Od konceptu zdanlivo upustil, upustil aj od unikátného frázovania, ostali len spievavé refrény a téma lásky, ktorá je však omnoho plytkejšia ako na debute.

Kolekce rozmanitých emocí (Page Turners)

Tereza Bartusková 01.04.2024

Deska vypráví nejen o lásce, ale i o smutku nebo touze po nedosažitelném, vděčnosti, a především o minulosti, nad kterou čas od času lpíme všichni.

Dva svety (Eva Sajanová & Dominik Suchý)

Veronika Vagačová 29.03.2024

Dvaja interpreti známi zo svojich vlastných projektov v rámci alternatívnej scény sa nedávno spojili pri albume Decision Paralysis.

Hudba ze zapomenutých míst minulosti (Garlands)

Filip Peloušek 25.03.2024

Jejich pojetí rocku s prvky gothic punku nedává moc prostoru pro jednoduchou zaměnitelnost.

Esence The Beatles (Milan Bátor)

Jiří V. Matýsek 10.03.2024

Hudba tu plyne s fantastickou lehkostí, při pozornějším poslechu ale jasně vyplývá komplexnost, s níž se musel opavský kytarista vyrovnat.

Dobro došli u bad trip (Nemeček)

Dan Sywala 19.02.2024

Ke slunné Makarské se blíží nevyzpytatelná tma. To je výjev, který bych přál cestovatelům, kteří se spokojí s prvoplánovým strávením letní dovolené.

Aye, captain! (The Longest Johns)

Jiří V. Matýsek 16.02.2024

Leaving of Liverpool nebo na Dylanovu Maggie’s Farm odkazující skladba Maggie’s Ship jsou příjemným oťukáváním nových teritorií.

Zápas agresívnej klubovej estetiky s distingvovanosťou orchestrálneho zvuku (julek ploski)

Dušan Šuster 12.02.2024

Left field je defenzívna bejzbalová pozícia a hráč, ktorý ju zastáva, býva vraj najosamelejším na ihrisku.

Jednoduchá každodennost světa (Moře dní)

Veronika Tichá 25.01.2024

Deska je mixem nostalgických stesků i veselí v podobě melancholických balad, bedroom popových lovesongů nebo rychlejších kytarovek.

Offtopic

Tento web používá k poskytování služeb a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Souhlasím Další informace