Články / Reporty

Speciální žetony, čokoláda i extáze (Hip Hop Kemp)

Speciální žetony, čokoláda i extáze (Hip Hop Kemp)

Nikola Piálková | Články / Reporty | 23.08.2017

Za málokterý česko-slovenský festival dáte téměř dva tisíce korun, a přesto si navrch připlatíte kemp, splachovací záchody nebo sprchy. Dalším překvapením jsou speciální žetony, které „chrání“ kelímek, aby ho nemohl vrátit nikdo jiný než jeho majitel. Ještě nabití a aktivace bezkontaktního platebního čipu, další padesátikoruna, a konečně lze nasávat atmosféru Hip Hop Kempu.

SNÍH, POT I HITY
Na hlavní stagi se prochází irský mladík s nigerijskými a jamajskými kořeny Rejjie Snow. Jeho charismatický hluboký hlas a nadšení energického DJe ale nedokážou přemoci znuděnost a hvězdné móresy, které na pódiu pětadvacetiletý rapper předvádí. Publikum sice nastavuje klidné tváře, nelze se však zbavit pocitu, že spokojenost je spíše oslavou prvního dne festivalu. Z klidu dav nevyvede ani track D.R.U.G.S., i když jde o Snowův největší hit.

Je zajímavou shodou náhod, že Snowa střídá Masego, který má s irským rapperem společný nejen jamajský původ, ale taky rok i měsíc narození. Na rozdíl od svého předchůdce poletuje z jednoho konce pódia na druhý, v rukou se mu střídá mikrofon a saxofon, živou hudbu doprovází ještě živější prezentací, baví sebe i obecenstvo. Po skončení má člověk pocit dobré podívané, i když z chumlu slov a melodií těžko lovit konkrétní skladby.

Před půlnocí do hangárů. Smack na darkstepový základ skládá jeden dynamický hit za druhým, zazní P’s a Love, Motivační píseň nebo oblíbená Vodka s vodou. Fanoušci nadšeně skáčou a skandují každé slovo. Pak světla zhasnou, parket ještě o víc zhoustne a prostor se začne bohatě plnit i ze zákulisí kolem pódia. Je zřejmé, že přichází něco vzácného, něco, na co se přišli podívat i jiní vystupující. Řeč je o Teka$hi69, drsně vyhlížejícím Američanovi s červenými dredy, který svou agresivitou předčí Smacka hned v prvních vteřinách. Během impozantního screamrapového přednesu zvládá skákat po pódiu a pauzy vyplňuje stage divingem. Tohle má sílu extáze.

BOUŘE I TRIPY
Pátek je příslibem velkých jmen. Little Simz si hned zkraje splete Hradec s Prahou, z očí jí ale sálá laskavost, uvádí songy s nevšední tematikou. „Tohle je píseň o mé sousedce, které chci tímto poděkovat, že nikdy nezavolala mé matce ani policii, přestože jsem ji mnohokrát musela obtěžovat svou hlasitou hudbou, z velké části jí vděčím za to, co jsem vytvořila,“ usměje se sympatická drobná Britka v sherlockovské čepici, pánském triku a společenských šedých kalhotách. Dozajista nejmilejší koncert na letišti.

Co se týče letošního složení návštěvníků, krátká procházka po festivalu prozrazuje převahu Poláků. Jeden z nejúspěšnějších současných tamních rapperů dostává místo na hlavní stagi v pátek odpoledne a množství publika by mu tady mohli závidět i někteří světoví interpreti. Quebonafide spadá pod „vševystihující“ škatulku alternativní hip hop, snad proto, že tento šestadvacetiletý rapper je velmi těžko uchopitelný. Každá píseň má jinou náladu, jedna je veselou oslavou úspěchu a cestování po světě na vysoké noze, z další se line temný podklad, který dokresluje sebevědomou obhajobu dobytého teritoria na poli domácí scény. Show je průbojná, cestování mezi žánry přidává na dynamice a ovace při tracku Trip eskalují až k bouřlivému konci.

TELEFON I DO PUSY
Sobota a s ní i festival ztrácí svůj vrchol. Common onemocní, a tak největší očekávání padá logicky na duo AllttA. Po velkolepém pátečním koncertu Jedi Mind Tricks má sobota spíše dovětkovou povahu, zdá se naprosto v pořádku celý den jíst, hodiny sledovat battly v breakdance, kluky, jak hrají basket, nebo holky, jak zápasí v čokoládě. Taneční soutěže uvádí charismatický chlapík, který kromě moderování zvládá výchovu návštěvníků. Dojde i na moment, kdy jednu nešťastnici vytáhne z hlediště na pódium a po přednášce o tom, že hip hop je nutno žít teď a tady a ne jen zírat do obrazovek, si strčí její telefon do pusy a donutí ji tančit, aby si ho tak vysloužila zpátky.

AllttA sice začínají s nevelkým obecenstvem, během koncertu se ale jeho objem minimálně ztrojnásobí. Svižný projev a výrazný hlas amerického rappera a producenta Mr. J. Medeirose v kombinaci s 20Sylovými beaty a samply, jež mají mnohdy charakter druhého hlasu, vytváří funkční celek, který je nabitý energií a svádí k tanci. Nechybí propracovaná světla, navíc Medeirosovy texty nejsou jen směskou prázdných frází, ale obsahují příběh, myšlenku, AllttA bodují po všech stránkách. Náhradník Commona Mos Def roli třešničky na dortu nezvládá, spíš než baví, uspává, a vrchol festivalu tak zaslouženě představují právě AllttA.

Info

Hip Hop Kemp 2017
17. - 19. 8. 2017 Festivalpark, Hradec Králové

foto © Petra Jansová

Komentáře

Pro možnost psaní komentářů se přihlašte nebo zaregistrujte.

Relevantní články

Ve zvukové krajině labyrintu Faunu (Faun festival)

Veronika Miksová, Kryštof Kočtář 16.04.2024

Na koncerty chodíme v Brně často, ale sklepní scénu Husy na provázku nebo Komorní sál JAMU jsem ještě nikdy neviděl tolik přeplněné jako během Faunu...

Poslední nádech (Bendik Giske)

Julia Pátá 15.04.2024

Početné publikum pražské Archy+, ve které se letos usadil promotérský kolektiv Heartnoize, kvapem obsazuje místa ve velkém sále multifunkčního prostoru...

Hřejivý folk chladne a tmavne (Tábor + Cardo & Decumanus)

Kryštof Kočtář 13.04.2024

Když jim roku 2020 vyšlo album Liebe, psal mi kamarád nadšeně: „Ty vole, čeští Natural Snow Buildings!“ Přestože jsem s jeho zjednodušením nesouhlasil, radost jsem sdílel.

Let s gripenom, nohami pevne na zemi (Dukla)

Jakub Veselý 12.04.2024

Na pripravené gitary a klávesy dopadla tma, ktorú po chvíli rozrazilo intenzívne biele svetlo prechádzajúce do stroboskopického prerušovania rozplynutého do hustej hmly.

Od tance ke smyslovému přetížení (Jednota v noci)

Dominik Polívka 08.04.2024

Večírek pod taktovku Jednoty s dystopickými kulisami štvanického Fuchsu a ještě dystopičtější produkcí vystupujících.

Laciné kostýmy, vytříbené kytary (Devil Master)

Marek Hadrbolec 08.04.2024

Paroháče vystřelují do vzduchu a nad nimi se šklebí obličeje s corpsepaintem a falešnou krví. Na pódiu povlávají černé pláště a volány rudé košile.

Strejc is not děd! (Hentai Corporation)

Kryštof Kočtář 02.04.2024

Tentokrát v pozici „strejc edž“, jak bylo nazváno jejich aktuální turné, tedy jako kapela, co nepije.

Paprsky v mlze (Bohren & der Club of Gore)

Kryštof Kočtář 31.03.2024

Zkraje byla zdrojem světla drobná baterka, s níž si Morten Gass hledal cestu k nástrojům, tedy bicí soupravě, klávesám a kytaře.

Dvě světla na konci deště (Kaleida + Viah)

Tomáš Jančík 28.03.2024

I tak, nebo právě proto vyzařuje Kaleida stále přitažlivější hřejivý komfort, ze kterého se těžko odchází.

Swag a dechberoucí sexappeal (Annet X & NobodyListen)

waghiss666 24.03.2024

Moc krásnějších ženských jsem na pódiu neviděl, a to opakovaně. A Annet X to o sobě ví, nestydí se za svůdnost a ladně tančí na hraně s podbízivostí.

Offtopic

Tento web používá k poskytování služeb a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Souhlasím Další informace