Články / Seriály

Tak daleko, tak blízko: Barbora Chalupová

Tak daleko, tak blízko: Barbora Chalupová

redakce | Články / Seriály | 25.08.2022

Režisérka Barbora Chalupová byla nepřehlédnutelná už svými studentskými filmy, příslovečnou díru do světa pak udělala před dvěma lety. To získala Českého lva a Cenu české filmové kritiky za snímek V síti, který se zároveň stal nejúspěšnějším českým dokumentem v historii. Minulý rok dokončila po třech letech film Zákon lásky, tragikomickou dokumentární roadmovie o cestě zákona, který zajistí manželství všem bez ohledu na sexuální orientaci. A dnes má v rámci cyklu FAMU v kině 3 premiéru její krátkometrážní hraný snímek Con spiro. Těšíme se na její originální filmařský pohled, těšíme se i z jejích pohledů na všední den.

Co vidíš z okna?
Koukám na rozpadlý areál dříve prosperující továrny, později výrobny munice a zbraní, který mi svou neutěšenou estetikou v srdci připomíná rodné Kladno. Každý den od šesti od rána mi však zvuk sbíječky připomíná, že brzy bude výhled z okna jiný… že se budu dívat na další rezidenční bydlení na investice.

Kam na snídani?
Když si vzpomenu na dobu, kdy mi nebylo žinantní jít na snídani, tak ráda vzpomínám na lívance v Café Sladkovský, na omeletu ze Žižkavárny, na pohankovou kaši z Bistra 8 nebo pro cokoliv do pytlíčku z pekárny s nejmilejší obsluhou, Pečivo Šmeralka.

Oblíbená vycházková trasa?
Okolo Rokytky, to je můj hood. Okolo Botiče, to je hood mojí nejlepší kamarádky. Obecně toho mám ale nachozeno hodně, a pokud to jen trochu časově jde, chodím pěšky.

Kde na kávu?
Mám ráda kávu černou jako noc, ideálně filtr. A přesně takovou mají v Yes kafe.

A na večeři?
Obecně ráda chodím do sítí samoobslužných restaurací typu Dhaba Beas nebo Loving Hut. Nejoblíbenější je však vietnamská restaurace “u Chipa” v Libni, kde tomu velí “paní Chipová”, vaří “pan Chip” a jídla roznáší “slečny Chipové”. A já jsem tam jako doma.

Oblíbený klub, kino, divadlo nebo kulturní podnik obecně?
Z kin to bude určitě Aero, kde jsem v prváku na vysoké trhala lístky a kde kromě různých speciálních projekcí mají i fajn bar. A pak kino Ponrepo, kam chodím obdivovat díla velikánů kinematografie z “pětatřicítky”. Z divadel mi je sympatický A studio Rubín, kde jsem viděla fakt hodně ujetý inscenace. Na větší koncerty do Archy nebo Fora Karlín. Na menší diy alternativu kamkoliv, kde se pořádá.

Kam se chodíš zašít?
Bohužel nejsem vlastníkem ani chaty, ani zahrádky, kde bych se mohla hrabat v hlíně a chovat kočky. Takže se “zašívám” u různých sportovních aktivit, u kterých si člověk taky vyčistí hlavu. Doporučuju hloubětínský bazén se slanou vodou, vysočanskou lezeckou stěnu nebo všemožný bikeový traily všude po republice.

Kdyby ses měla přestěhovat, kde by to bylo?
Určitě někam do hor. Vždycky jsem si myslela, že by to bylo někam na sever, kde je sníh, tma a kde si lidi moc nepovídají. Ale letos jsem byla v Dolomitech, minulý rok v Pyrenejích a byla jsem z té všudypřítomné jižanské vřelosti upřímně nadšená. Takže bych to směřovala asi někam na Jih do hor. V zimě bych jezdila na prkně, v létě bych kopce sjížděla na kole, jedla bych zmrzlinu a večer pila dobré červené víno.

Ideální dopravní prostředek?
Na výlety ideálně vlakem. Občas se i v Praze přemisťuju vlakem, což z obyčejné jízdy za prací nebo přáteli dělá vlastně taky trochu výlet.

Info

foto © se souhlasem Barbory Chalupové

Komentáře

Pro možnost psaní komentářů se přihlašte nebo zaregistrujte.

Relevantní články

Pořadatelská: Martina Lesner (United Islands of Prague)

redakce 18.04.2024

Položili jsme několik otázek hledačce nových talentů, bookerce a dramaturgyni festivalů.

Kam na rajz s Michalem Berezňákem (Sharpe)

redakce 16.04.2024

Jarní Sharpe, chorvatský INmusic festival, Taylor Swift v Londýně. Na jaké akce nás pozve vášnivý koncertní a festivalový manažer?

Vstupní prohlídka: Marcel Gidote’s Holy Crab

redakce 10.04.2024

Loni se jim toho povedlo hodně: v březnu vydali album Farm Alarm, pak dva singly, první evropskou tour a k tomu vydávají soundtrack k počítačové hře.

Douška vydavatelská: Ancestral Vision (Unizone)

redakce 04.04.2024

Pokud budu mluvit sám za sebe, tak u mě teď panuje zdravá euforie, protože se mi asi po x letech podařilo dotáhnout do konce moje debutové EP, které vyšlo u…

Vstupní prohlídka: Marta De Pascalis

redakce 03.04.2024

Co ji inspiruje, co ji vyruší, na co jí stačí jedna věta? Marta De Pascalis v našem dotazníčku, před pražským koncertem.

Preview: Tallinn Music Week 2024

Michal Pařízek 02.04.2024

V programu najdeme známá jména jako místní hrdinky Vera Vice nebo Kitty Florentine, všudypřítomné Tramhaus, kteří vystoupí na akci Vikendica, nebo řeckého croonera Johnnyho Labella.

Vstupní prohlídka: Marie Kieslowski

redakce 26.03.2024

Marie Kieslowski vydala své debutové sólové album Je všechno dobrý? před dvěma lety, nyní na něj navazuje EP s názvem Je to složitější.

Preview: Rewire 2024

Zuzana Malá 24.03.2024

Holandský festival experimentální hudby a umění má pro letošek tučnou soupisku v kategorii legend i ikon součásné avantgardy.

Pořadatelská: Dominik Prok (Nová Cvernovka)

redakce 21.03.2024

"Podlaha bude ružovo-glittrová zaliatá epoxidom, jeden zo stejdžov bude práve na wc v štýle boiler room a zahrá napríklad DJ Záchod (Matwe), I Hate Berlin Manson DJs alebo..." Pár tipů.

Pořadatelská: Matěj Samec (MeetFactory)

redakce 10.03.2024

„Obzvlášť zvu na Dech - ten zvolte v případě, že máte chuť se s námi ponořit do naprosté tmy a naladit se na vnitřní drama jednoho člověka," říká dívadelní dramaturg…

Offtopic

Tento web používá k poskytování služeb a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Souhlasím Další informace