Články / Seriály

Tak daleko, tak blízko: Ivan Gajdoš

Tak daleko, tak blízko: Ivan Gajdoš

redakce | Články / Seriály | 03.05.2022

Po bezmála devíti letech od vydání alba Šero (2013), oceněného hudební cenou Anděl i Apollo, se Bratři Orffové zkraje roku připomněli dosud nevydanou skladbou Píseň pro Stefanii Sauer a taky ohlásili jarní a letní koncertní šňůru. Co přesně to bude znamenat a jak vážný bude příklon ke komorním aranžmá, na to si budeme muset počkat na konec dubna, kdy vystoupí v brněnském Kabinetu múz a budou pokračovat dále, ale z čeho vychází jejich poetika, to nám naznačí lajfstajlový dotazníček, jehož se ujal zakládající člen a frontman Bratří Orffových, zpěvák a kytarista Ivan Gajdoš.

Co vidíš z okna?
Bydlíme se ženou v paneláku. Z oken, které vedou na severní stranu, vidím v dálce Polsko a hradbu paneláků. Na jižní straně máme vnitroblok, kterému říkáme dvoreček, ale velikostí je to spíš malé náměstí. Je to přehled architektury 20. století. Jsou tu činžovní domy, postavené před válkou, domy postavené po válce a samozřejmě paneláky olepené polystyrénem a natřené různými barvami, jako ve všech městech naší země.

Kam na snídani?
Na tuhle otázku nemůžu odpovědět, protože nesnídám a dokonce ani neobědvám. Jsem totiž sova, takže vstávám v době, kdy většina normálních lidí obědvá. Ale vím, že moje žena má dobrou zkušenost s Penzionem Hermes na Ježníku, což je přilehlá část Krnova, obklopená lesy. Připravují tam prý moc chutné teplé i studené snídaně.

Oblíbená vycházková trasa?
Pravidelně každý pátek navečer chodíme se ženou na kopec Cvilín. Někdy až nahoru ke kostelu nebo k rozhledně s pravidelnou zastávkou v hospůdce Cvilínka, která je pod cvilínskými schody.

Kde na kávu?
Já piju pivo, takže kafe piju jenom doma po probuzení.

A na večeři?
Do hospůdky Cvilínka na oblíbená pečená žebra. Uvnitř je to takové domácí útulné prostředí, a když je teplo, sedíme venku uprostřed lesů a pozdě v noci se kolem nás pasou srny.

Něco tvrdšího?
Tvrdý alkohol moc nepiju, ale když už, tak domácí slivovici. A na mé oblíbené plzeňské pivo chodíme se ženou do hospody Pod Obrazem, která je v centru města v areálu krnovského zámku.

Oblíbený klub, kino, divadlo nebo kulturní podnik obecně?
V Krnově máme jeden z největších hudebních klubů v republice, jmenuje se Kofola music club. Hrál tam už v podstatě každý, kdo něco znamená. Ale chodím tam, jenom když tam hrajeme s Bratry Orffy nebo s Posledním výstřelem. To jsem ale nekulturní.

Kam se chodíš zašít?
Pravidelně se zašívám v naší lodžii. Sedím tam každou noc až do rána, bez ohledu na to, jaká je roční doba a počasí. Cucám pivo, kouřím, pozoruju dým.

Kdyby ses měl přestěhovat, kde by to bylo?
Líbí se mi historické centrum města Olomouc, ale před časem jsme hráli s Orffy v Táboře, a to mě dostalo. V noci po koncertě jsem několik hodin šmejdil historickým centrem Tábora a nechtělo se mi jít spát. Do Prahy bych nechtěl, tam bych se ztratil a byl bych tam asi nešťastný.

Ideální dopravní prostředek?
Stoprocentně kolo. Když to jde, tak se ženou jezdíme po okolí Krnova a do nedalekého Polska. Postupně se kolem Krnova tvoří síť různých cyklostezek, ale my někdy jezdíme „zkratkou“, takže třeba přes les, po kamení, po poli i v bahně.

Info

Bratři Orffové
web kapely

živě:
11.5. Plzeň / Anděl café
12.5. Praha / Café V lese
14.5. Kopřivnice / Katolický dům

foto © se svolením Ivan Gajdoše

Komentáře

Pro možnost psaní komentářů se přihlašte nebo zaregistrujte.

Relevantní články

Vstupní prohlídka: Marie Kieslowski

redakce 26.03.2024

Marie Kieslowski vydala své debutové sólové album Je všechno dobrý? před dvěma lety, nyní na něj navazuje EP s názvem Je to složitější.

Preview: Rewire 2024

Zuzana Malá 24.03.2024

Holandský festival experimentální hudby a umění má pro letošek tučnou soupisku v kategorii legend i ikon součásné avantgardy.

Pořadatelská: Dominik Prok (Nová Cvernovka)

redakce 21.03.2024

"Podlaha bude ružovo-glittrová zaliatá epoxidom, jeden zo stejdžov bude práve na wc v štýle boiler room a zahrá napríklad DJ Záchod (Matwe), I Hate Berlin Manson DJs alebo..." Pár tipů.

Pořadatelská: Matěj Samec (MeetFactory)

redakce 10.03.2024

„Obzvlášť zvu na Dech - ten zvolte v případě, že máte chuť se s námi ponořit do naprosté tmy a naladit se na vnitřní drama jednoho člověka," říká dívadelní dramaturg…

10 + 1 = Nikolaj Svaneborg

redakce 07.03.2024

Jejich hudba je radostným spojením krásných melodií, jemného minimalismu, chytlavých groovů, jemných vibrací elektroniky a severské atmosféry, to vše podepřené čirou radostí ze společného hraní.

Vstupní prohlídka: Herbal Dentists

redakce 04.03.2024

Nahrávka "plná temnejch i zasněnejch míst, zajímavejch dialogů kytar, syntezátorů a specifického zpěvu"? Tip Moimira Papalescua, tip i náš.

Tak daleko, tak blízko: Eydís Evensen

redakce 29.02.2024

Krátký pohled s klavíristkou z Islandu před jejím pražským koncertem v Paláci Akropolis.

Ment 2024: To nejlepší

redakce 26.02.2024

Lublaňský festival završil první dekádu existence vskutku spektakulárně, čtyři dny hudby, přednášek a dalších setkání přinesly plno emocí, zážitků a příběhů.

10+1 = Will Samson

redakce 20.02.2024

Jemný ambient Willa Samsona doplní dvojici Loscil & Lawrence English na zahajovacím večeru jedenáctého ročníku přehlídky Spectaculare.

Preview: Ment 2024

redakce 15.02.2024

Tradiční preview dala dohromady čtveřice redaktorů, která nás tam bude zastupovat, obsáhlejší report čekejte v jednom z následujících čísel magazínu.

Offtopic

Tento web používá k poskytování služeb a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Souhlasím Další informace