Články / Offtopic / / Komix

Temnota vábí (Batman Mikea Mignoly)

Temnota vábí (Batman Mikea Mignoly)

3DDI3 | Články / Offtopic / / Komix | 15.06.2021

Výtvarník a scenárista Mike Mignola je známý především jako tvůrce ikonického Hellboye. Rudého ďábla, který bojuje se zlem v mystikou prodchnutých příbězích, které vzdávají hold starým bájím nebo hororovým příběhům Howarda Phillipse Lovecrafta, Edgara Allana Poea nebo Brama Stokera. Ideální člověk na zpracování nového pojetí příběhu sirotka, který se po smrti svých rodičů začal převlékat za netopýra a potírat zločin v rodném městě. Sbírka čtyř povídek představuje alternativní verze Batmana zasazeného do různých historických období. Povídky plné mystiky a hororu. Proč mystiky a hororu? Protože Mignola.

Roku 1928 se z antarktické expedice zpět do Gothamu vrací Bruce Wayne, který s sebou přiváží strašlivé prokletí pradávných tvorů spících těsně za hranicí naší reality. Zkáza, jež postihla Gotham je poctou mýtu Cthulhu a Lovecraftově tvorbě obecně. Mignola si vysloveně užívá práci s postavami – známé záporné figury jako Harvy Dent, Poison Ivy nebo Mr. Freeze zajímavě variuje a nechává je sloužit vyššímu zájmu. Z celého příběhu sálá atmosféra nepojmenovatelného děsu, působivá je pak vizuální stránka Richarda Pace. Nabobtnalé ostatky zmutované posádky výzkumníků, Wayneova zmrzlá loď i závěrečná konfrontace ne-lidí, to vše skvěle dotváří atmosféru neznámého zla, které probublává do naší reality.

Krátký příběh Plynárna je spíše stylistickým cvičením, ve kterém hraje prim hrůzu vyvolávající droga. Krátká, úderná akční jednohubka zaujme především minimalistickou barevnou paletou.

Gotham ve světle plynových lamp v našich končinách vychází poprvé a přesouvá Temného rytíře do viktoriánské éry. Staví proti němu samotného Jacka Rozparovače, který se po práci v Londýně přistěhoval do Gothamu ve stejné době jako Batman. Povídka kombinující soudní drama i poctivou detektivku připomene Mignolovu adaptaci Drákuly, kterou taktéž kreslil. Práce se stíny a pomalé odhalování stop i archaický coloring jsou úžasné. Před očima ožívá historie. Alternativní, ale velice sugestivní. Nenápadný závěrečný příběh Svatyně, kde Temného rytíře zavede pronásledování nebezpečného vraha až na gothamský hřbitov, je třešničkou na dortu. Mignola odhaluje další vrstvu skrytou pod pláštěm gothamského ochránce a znovu jej ukazuje v malinko jiném světle. Batman tleje před očima a prchá před démonem fantaskním světem, ze kterého není úniku.

Vynikající sbírka příběhů malinko staršího data rozhodně patří k tomu nejlepšímu, co o Batmanovi vyšlo. Sluší se říct, že příběhy Zkáza, jež postihla Gotham a Plynárna byly česky vydány už v komiksovém kompletu od DC už v roce 2018, ovšem ani napodruhé nemá Batman ve stylu Lovecrafta chybu. Skvělé nové uchopení starých postav a fantastický příběh, který dává Temnému rytíři nový rozměr, doplňuje špičkový vizuál, z něhož mrazí.

Info

Mike Mignola – Batman Mikea Mignoly (Crew, 2021)
web

foto © se souhlasem Crew

Komentáře

Pro možnost psaní komentářů se přihlašte nebo zaregistrujte.

Relevantní články

Status quo (Metabaron 2)

3DDI3 27.12.2023

Scenárista Jerry Frissen, adaptující povídky a náměty Alejandra Jodorowského, narozdíl od mistra chvátá příběhem tam, kde by Jodo zastavil a hrabal se v psychice postav.

Spravedlnost slepá jako netopýr (Batman / Soudce Dredd)

redakce 27.12.2023

Cynická atmosféra osmdesátých a devadesátých let sálá z každé stránky, spojení vesmírů vedle sebe postavilo šílenství budoucnosti s chladnou batmanovskou logikou.

Rorschachův test (Rorschach)

3DDI3 10.09.2023

Kreslíř Jorge Fornés ve spolupráci s Kingem nádherně vrství události předcházející atentátu, ruku v ruce s odhalováním spletitého příběhu.

Žebírka (Parchanti z jihu III & IV)

3DDI3 09.09.2023

Vyprávění je tentokrát roztříštěné do více pohledů různých obyvatel, než jsme byli dosud v Parchantech zvyklí.

Sociální sítě vás jednou zabijí! (Konec liDCtva)

3DDI3 03.09.2023

Konec liDCtva je jedním z nejlepších monstrózních příběhů zahrnujících bezmála všechny hrdiny stáje DC.

Země zaslíbená… někomu jinému (Šangri-La)

3DDI3 20.08.2023

Space opera jako kritika konzumního způsobu života nebo kruté vysvětlení, že jinak ve vesmíru přežít nelze?

Rozpoltit nebe, otřást zemí (Punisher: Četa)

3DDI3 06.08.2023

Garth Ennis vykresluje konflikt ve Vietnamské socialistické republice, známý taky jako „boj proti americké nadvládě“, a ukazuje dobré a špatné vojáky z obou stran barikády.

Vycucat morek (Cesta kostí)

3DDI3 01.07.2023

Sibiřské gulagy v oblasti Kolymy byly místem tvrdé práce na spojovací cestě mezi Jakutskem a Magadanem, kde si svůj trest odpykávali nejhorší nepřátelé státu.

Dům záhad (Místo činu)

3DDI3 14.05.2023

Scenárista Ed Brubaker ve svém raném komiksu ukazuje, že zázraky tu sice jsou, ale nikdo si jich nevšímá, a lidé proto umírají, nebo naopak přežívají, i když měli zemřít.

To jediné, na čem záleží, je… (Zabij, nebo budeš zabit)

3DDI3 17.12.2022

To jediné na čem záleží, je… láska? Takhle nějak by se mělo odpovídat? Nebo zdraví, když už žijeme v postpandemické době?

Offtopic

Tento web používá k poskytování služeb a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Souhlasím Další informace