Články / Rozhovory

Tomáš Fiala: Brutal Assault oživuje pevnost

Tomáš Fiala: Brutal Assault oživuje pevnost

redakce | Články / Rozhovory | 06.08.2016

Jednadvacátý ročník Brutal Assault, jedna z nejprestižnějších metalových akcí vůbec, proběhne od středy 10. do soboty 13. srpna v jaroměřské pevnosti Josefov. Jak to všechno začalo a na co se můžete letos těšit?

Kam podle vás směřuje metalová hudba?
Metalová hudba byla výrazně komunitní, lidé měli hudbu jako hlavní koníček, byla to vášeň. Teď se to u mladších lidí často mění a řekl bych, že toto pojetí až vymírá. Vztah k hudbě je v současnosti více konzumní. Dříve si člověk koupil CD, poslechl si ho čtyřikrát a až na popátý zjistil, že je to daleko promyšlenější a zajímavější, než si po prvním poslechu myslel. Dnes je hudební přetlak a díky tomu se mění i vnímání hudby, které je výrazně povrchnější. Ten pocit, že muzika je v životě nejdůležitější, už tolik není. Obecně metalová hudba směřuje tam, kam směřuje hudba v mainstreamu, tedy k větší pohodlnosti. Pořád ale budou existovat fanoušci, kteří zůstanou svému stylu věrní, jen si myslím, že se z nich stane minorita.

Vzpomenete si, kolik lidí přišlo na první Brutal Assault?
Festival Brutal Assault začal na Moravě a postupně se přenesl do Čech, nejdříve do Svojšic na Pardubicku a následně pak v roce 2007 do pevnosti Josefov u Jaroměře. Na první ročník v roce 1996 v moravské vesničce Obůrka u Blanska přišlo zhruba 320 lidí, v roce 2005 jich už do Svojšic přijelo 2200. Zlom přišel v roce 2006, kdy do Svojšic zavítalo 7500 lidí, což byl největší zlom v návštěvnosti. Sami jsme si tenkrát neuvědomovali, jak hodně jsme nepřipraveni. Festivalové služby měly ten rok značné mezery, ale naštěstí nás lidi podrželi.

Návštěvnost festivalu neustále roste, na loňský dvacátý ročník zavítalo rekordních 18 000 fanoušků, jaká je vůbec maximální kapacita areálu? Má ještě kam růst?
Snažíme se každý rok zpřístupňovat nové části pevnosti. V průběhu roku vždy s fanoušky rekonstruujeme areál i pevnost, díky čemuž se nám daří prostor mírně zvětšovat, ale v podstatě jsme již na stropě. Letos například otevřeme zasypaná kasemata, která se nám podařilo zrenovovat a bude tam nová čajovna. Co se týče návštěvnosti, předprodej nasvědčuje tomu, že letos bude návštěvnost ještě větší než loni. V minulém roce jsme byli vyprodaný druhý den, letos by se mohlo podařit vyprodat Brutal již v prvním dni festivalu, ale nejvíc záleží na dynamice předprodejů.

Festival je známý vysokou koncentrací zahraničních návštěvníků. Jaké národnosti mají na festivalu největší zastoupení?
Návštěvníci ze zahraničí zaujímají 65 - 70 % z celkového počtu příchozích. Na prvním místě je Polsko, je i nejblíž. Druzí jsou Slováci, třetí Němci, následují Rakušani a Angličani. Ale fanoušků máme tisíce po celém světě, např. jen z Venezuely u nás bylo loni 25 lidí. Českých fanoušků je tedy zhruba jen jedna třetina. Jako pořadatelé máme specifický vkus a lidi s podobným vkusem se k nám stahují z celého světa. Vysoké zahraniční zastoupení platí i pro kapely. V době, když jsme začali festival pořádat, byly naše možnosti na samém počátku. Řekli jsme si, uděláme to, co známe, takže pozveme lokální kapely. Časem, když jsem si pořadatelství osahali, začaly jezdit zahraniční kapely a s nimi i jejich fanoušci a dnes jich na festivale máme 96 %.

Někteří vás charakterizují jako největší metalový festival ve střední a východní Evropě. Co si o tom myslíte?
Řekl bych spíš největší extrémní festival. Jsou i větší. Pravda je, že v rámci určitého statutu jsme nejprestižnější a nejstabilnější a rokama ostřílení.

S jakým evropským nebo světových festivalem se může Brutal Assault srovnávat a jaké má oproti ostatním festivalům výhody?
Inspirací nám byl určitě francouzský festival Hellfest, dříve Fury fest, a svým pojetím je hodně zajímavý tasmánský Dark Mofo Fest, ale teď už chceme jít vlastním směrem. Naší největší výhodou je jednoznačně genus loci areálu. Na jednu stranu nás pevnost Josefov omezuje kapacitně, ale definuje nás to a obohacuje. Procházet kasematy a výstavy, dávat nový život starý pevnosti – to je něco neuvěřitelnýho, o tom jsme v minulosti ani nesnili.

Jak a kam byste chtěl v nejbližších třech letech festival posunout?
Snažíme se být dramaturgicky nejlepší. Tím, že jsme velký fandové, tvoříme line-up hodně podle nás. Snažíme se mít na festivalu minimum kapel jako výplň prostoru, a na tom Brutal Assault stojí. Více si hrajeme s doprovodným programem. Letošní novinkou bude výstava dekadentního umění ART BRUT ALL, což je taková parafráze Brutal Assault s francouzským slovem BRUT (surový) a ART (umění). Brutal Assault je festival temný hudby s ponurnějšíma zážitkama a přesně to chceme propojit i vizuálně. Tohle by se mělo promítnout i do dalších ročníků. Letošní ART BRUT ALL představí např. Bastiaana Marise, Jindřicha Štreita, Pavla Formana a další…Jejich díla budou k vidění minimálně na dvou místech festivalu - v Octagonu a v nově zrenovovaných chodbách tzv. kasematách, kde v různých výklencích v chodbách budou viset obrazy. Taky chystáme ohnivá děla, která festivalu dodají ještě větší atmosféru svým nezaměnitelným varhanovým zvukem plivajícího ohně.

Kdybyste měl neomezený rozpočet a neřešil finance, koho byste si přál na festival přivést?
Kdyby to neohrozilo rozpočet pro další interprety, tak by to mohli být v rámci vybočení třeba TOOL, Slipknot nebo Iron Maiden.

Co vás v rámci festivalu trápí?
V podstatě nás nic zásadního netrápí. S přístupem návštěvníků jsme spokojený, na Brutalu nechce mít nikdo konfliktní den. Snad jen počasí, ale to neovlivníme.

Loni jste sputili aplikaci #mybrutalassault, která umožňuje vygenerovat plakát s kapelami podle vlastního vkusu. Je o tuto aplikaci ze strany metalových fanoušků zájem?
První myšlenka spustit tuhle aplikaci přišla s tím, že řadíme interprety abecedně, už kvůli tomu, že jich je 100. Na druhou stranu ale bývá problém, že např. u 87 kapely si člověk nepamatuje, kdo byl ten třetí. Navíc nám současná grafika nedovoluje dávat loga kapel, což nám tahle aplikace umožňuje. Aplikaci jsme sputili proto, aby mohli lidi ukázat, kterých 10 kapel je pro ně nejzásadnějších a mohli tak tím třeba nalákat i kamarády. Jsme lidi, tak ať každý ukáže, na co se těší. Aplikace měla v loňském roce obrovský úspěch, hodně to festivalu pomohlo. Bylo vidět, že se lidé těší i na menší či méně známé kapely. Pro příští rok plánujeme v aplikaci ještě další změny, ale o tom zas až příště.

Váš osobní tip, co na letošním Brutal Assault nevynechat?
Měl bych 4 tipy, určitě Lightning Bolt, jedna z nesvižnějších kapel festivalu. Dvoučlená skupina, která ač nevyužívá elektroniky, je hodně taneční. Mastodon, zástupci progresivního stoner rocku, mají obrovskou energii. V Americe je to hodně oblíbená kapela. Jsme vlastně první český festival, na kterém tahle kapela zahraje. Animals as Leaders je taková odpočinková muzika a pro muzikanty určitě příjemná záležitost. A do čtveřice Immolation, temný death metal, světové špičky. Každá kapela ale stojí za to, tak doražte a přesvědčte se sami.

Info

Brutal Assault 21
10. - 13. 8. 2016
Pevnost Josefov, Jaroměř

www.facebook.com/events/1606849829567739
www.facebook.com/brutalassault.cz
www.brutalassault.cz
www.facebook.com/obscurepromotion

Foto © Adam Maršál

Komentáře

Pro možnost psaní komentářů se přihlašte nebo zaregistrujte.

Relevantní články

Margaux Sauvé (Ghostly Kisses): Příběhy posluchačů ovlivňují proces psaní

Kristina Kratochvilová 29.03.2024

Kanadská zpěvačka Margaux Sauvé je středobodem Ghostly Kisses a ve snových zvukových krajinách rozpíná příběhy o lásce, touze a ztrátě. Rozhovor.

Václav Havelka (fyield): KEXP vnímám jako milník

Michal Pařízek 25.03.2024

Dostat se s kapelou do studia legendární radiové stanice KEXP v Seattlu je snem mnoha hudebníků z celého světa. Rozhovor.

Josef Buchta (B-Side Band): Vždycky jsem snil o tom, že budu mít big band

Jiří V. Matýsek 11.03.2024

„Spotify je skvělý nápad, uživatelsky neuvěřitelně fantastická věc. Člověk nemusí nic tahat, nic nosit. Ale všichni ti muzikanti jsou okradení," říká principál. Rozhovor.

The Bladderstones: Záskoky nevedeme

Jiří V. Matýsek 06.03.2024

Slánské artbluesové trio se po sedmi letech od debutu Without Cover vrátilo s chválenou studiovkou a zároveň slaví deset let na scéně. Rozhovor.

Boris Schubert (Skvot Czech): Tvorba úspešného kurzu je tímová záležitosť

Mariia Smirnova 05.03.2024

„... snažíme sa oslovovať naozaj zaujímavých a úspešných ľudí vo svojom obore. Základom je vzájomná dôvera, sympatie a ochota lektora s nami aktívne spolupracovať.“ Rozhovor.

Pragueshorts: Piotr Jasiński (Mimo), Natálie Durchánková (Přes střepy)

Viktor Palák 28.02.2024

Ve finálním díle ankety odpovídají Piotr Jasiński, v jehož filmu Mimo ztvárnili Josef Trojan a Jakub Kalián kamarády, kteří narazí na situaci, která může být spouštěčem revize jejich vztahu.

Julie Martinková, Anna Horáková (FAMUFEST): Nesmíme se strachem nechat odradit od růstu

Mariia Smirnova 27.02.2024

„V programové dramaturgii si hrajeme hodně s pocity či smysly a chceme, aby i diváci při návštěvě festivalu mohli více reflektovat tuto část sebe sama..." Rozhovor.

Pragueshorts: Greta Stocklassa (Bzukot Země), Marie-Magdalena Kochová (3MWh)

Viktor Palák 26.02.2024

Bzukot Země zachycuje absurdní i povědomou šarvátku o to, jak formulovat zprávu mimozemským civilizacím. V kontaktu se současnými tématy je i film 3MWh, který volí atmosféričtější cestu.

Pragueshorts: Philippe Kastner (Deniska umřela), David Payne & Tomáš Navrátil (Baroko)

Viktor Palák 25.02.2024

V národní soutěži největší domácí přehlídky krátkých filmů se potkalo ke dvěma desítkám titulů, oslovili jsme tvůrce a tvůrkyně některých z nich.

Gaika: Nechat se unášet

Nora Třísková 22.02.2024

Podobně jako kloubí různé aktivity – psaní, kurátorství a výtvarná tvorba, producentství – na desce spojuje v lecčem typické anglické žánry jako dub, postpunk nebo alt rock. Rozhovor.

Offtopic

Tento web používá k poskytování služeb a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Souhlasím Další informace