Články / Seriály

Track týdne: NOUS, Laraaji, Arji OceAnanda - Giving Praise

Track týdne: NOUS, Laraaji, Arji OceAnanda - Giving Praise

Jarmo Diehl | Články / Seriály | 13.10.2021

Když Christopher Bono dokončil před sedmi lety symfonicko-ambientní album Bardo, na kterém dělal tři roky, cítil se unavený ze studiového zpracovávání orchestrálních partů (nahrávalo se i ve Dvořákově síni s Pražskou filharmonií), byl vyhořelý z několikaleté skladatelské izolace. A usmyslel si, že zkusí něco jiného, že si vybere skupinu hudebníků, s níž se bude oddávat fyzickému hraní na fyzické nástroje a společné improvizaci. Udělal si pár základních poznámek, projekt nazval NOUS a šel hledat spoluhráče.

Nebyli ledajací. Poprvé se spojil s producentem Kevinem McMahonem (Swans, Real Estate) a obklopil se lidmi jako Thor Harris (Swans, Angels of Light), Greg Fox (Guardian Angel, Ben Frost), Shahzad Ismaily (Yoko One, Laurie Anderson) a Gray McMurray (itsnotyouitsme, Tyondai Braxton), mezi hosty na dalších třech albech, odlišených pouze římskými číslicemi, zaznamenáme Anthonyho Molinu (Mercury Rev) nebo Imaga (Múm). Nešlo jen o hudební porozumění, všichni se shodovali v přístupu k tvorbě, který integroval zvukové masáže, jógu, meditaci a další ezoterické koncepty. Čtvrté album nazvané Circle of Celebration vyjde v listopadu pod hlavičkou NOUS with Laraaji & Arji OceAnanda a první, bezmála osmnáctiminutový singl Giving Praise mu předchází.

Tradiční spolupracovníci zůstali, přidali se ambientní guru Laraaji a hudební léčitelka Arji OceAnanda, aby vytvořili další ritus, který vyjde opět na Bonově labelu příznačně nazvaném Our Silent Canvas. „Kruh je nekonečný a chtěli jsme, aby se posluchač cítil jako v tomto kruhu s námi při radostné rituální oslavě.“ Jam session, skládající se z každodenní rutiny v podobě zvukových meditací, jogínských cvičení a společného hraní, stejně jako z tichých meditací, jsou z výsledného materiálu znát, stejně jako bezbřehá radost. Celé to zní… hipízácky non plus ultra. Ale zároveň to má v sobě zvláštní nevinnost, čistotu. Ticha i pohybu.

Info

NOUS with Laraaji & Arji OceAnanda - Circle of Celebration (Our Silent Canvas, 2021)
web

foto © Christopher Bono

Komentáře

Pro možnost psaní komentářů se přihlašte nebo zaregistrujte.

Relevantní články

Pořadatelská: Martina Lesner (United Islands of Prague)

redakce 18.04.2024

Položili jsme několik otázek hledačce nových talentů, bookerce a dramaturgyni festivalů.

Kam na rajz s Michalem Berezňákem (Sharpe)

redakce 16.04.2024

Jarní Sharpe, chorvatský INmusic festival, Taylor Swift v Londýně. Na jaké akce nás pozve vášnivý koncertní a festivalový manažer?

Vstupní prohlídka: Marcel Gidote’s Holy Crab

redakce 10.04.2024

Loni se jim toho povedlo hodně: v březnu vydali album Farm Alarm, pak dva singly, první evropskou tour a k tomu vydávají soundtrack k počítačové hře.

Douška vydavatelská: Ancestral Vision (Unizone)

redakce 04.04.2024

Pokud budu mluvit sám za sebe, tak u mě teď panuje zdravá euforie, protože se mi asi po x letech podařilo dotáhnout do konce moje debutové EP, které vyšlo u…

Vstupní prohlídka: Marta De Pascalis

redakce 03.04.2024

Co ji inspiruje, co ji vyruší, na co jí stačí jedna věta? Marta De Pascalis v našem dotazníčku, před pražským koncertem.

Preview: Tallinn Music Week 2024

Michal Pařízek 02.04.2024

V programu najdeme známá jména jako místní hrdinky Vera Vice nebo Kitty Florentine, všudypřítomné Tramhaus, kteří vystoupí na akci Vikendica, nebo řeckého croonera Johnnyho Labella.

Vstupní prohlídka: Marie Kieslowski

redakce 26.03.2024

Marie Kieslowski vydala své debutové sólové album Je všechno dobrý? před dvěma lety, nyní na něj navazuje EP s názvem Je to složitější.

Preview: Rewire 2024

Zuzana Malá 24.03.2024

Holandský festival experimentální hudby a umění má pro letošek tučnou soupisku v kategorii legend i ikon součásné avantgardy.

Pořadatelská: Dominik Prok (Nová Cvernovka)

redakce 21.03.2024

"Podlaha bude ružovo-glittrová zaliatá epoxidom, jeden zo stejdžov bude práve na wc v štýle boiler room a zahrá napríklad DJ Záchod (Matwe), I Hate Berlin Manson DJs alebo..." Pár tipů.

Pořadatelská: Matěj Samec (MeetFactory)

redakce 10.03.2024

„Obzvlášť zvu na Dech - ten zvolte v případě, že máte chuť se s námi ponořit do naprosté tmy a naladit se na vnitřní drama jednoho člověka," říká dívadelní dramaturg…

Offtopic

Tento web používá k poskytování služeb a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Souhlasím Další informace