Články / Seriály / / 3na3

3 chytrý odpovědi na 3 blbý otázky: o CTM Festivalu

3 chytrý odpovědi na 3 blbý otázky: o CTM Festivalu

mexhouse | Články / Seriály / / 3na3 | 25.01.2013

Jak předesíláme v oddílu Akce, od 28. ledna do 3. února se v berlínském Berghainu uskuteční CTM Festival. A proč to předesíláme? Protože jsme in? Nene, protože víme, že tam jede třeba Jarda Petřík a že tam bude hromada zajímavých kapel. Solitérů. Umělců. Ne, takový prostor, ani takový lajnap u nás nenajdete. Haloo, Jardó?

Co to je CTM? Není to chyba v grafu a nemá to být Centrální mozek lidstva? The Golden Age?
O centrálním mozku lidstva (alespoň tom berlínském klubovém) později, ale chyba v grafu se rozhodně nestala. CTM je zkratkou pro Club TransMediale. Aneb hudební festival, který byl ve svých začátcích (ty se datují rokem 1999) pouze malou doprovodnou částí mateřského festivalu TransMediale věnovanému multimediálnímu umění (úplně přesně se jedná o festival pro umění a digitální kulturu), ale v průběhu let se jeho program stále rozrůstal a osamostatňoval až do současné podoby, kdy je CTM je víceméně nezávislou akcí spojenou s TransMediale především stejnou dobou konání. The Golden Age je pak podtitulem, který se každý rok mění v souvislosti se zastřešujícím tématem celého festivalu, podobně jako tomu je třeba u polského Unsoundu. Letos organizátoři vybrali název Zlatá éra. Proč právě tenhle, už se dozvíte na stránkách CTM.

Protože vím, jaké pořady děláš na Radiu Wave, je mi jasné, že tvoje jména asi budou Simian Mobile Disco (viděl jsi je už naživo?), Matmos nebo Andy Stott – ale stejně se mi zdá, že je to tak trochu „bubáckej“ festival, ne?
Simian Mobile Disco nejsou úplně trefa do černého. Na můj vkus produkuje tohle britské duo taneční elektroniku až příliš nasáklou, ano, diskem. Nicméně naživo jsem je ještě neviděl, takže když se nebudou krýt s něčím mým uším bližšímu, zkontrolovat je určitě půjdu. Úvodní koncert celého CTM, kde představí svou novou, v únoru vycházející desku The Marriage of True Minds zmínění Matmos, je už bohužel vyprodaný. Andy Stott je samozřejmě jasná volba, nicméně na akci Rave Undead II tu páteční noc v Berghainu zahraje ještě Shed, Samuel Kerridge nebo Powell, a to budou teprve pořádný bubáci! Ale jinak bych to neviděl úplně černě. Třeba DJ Sprinkles hraje prosvětlený deep house par excellence, Kuedo zase hýří všemi syntezátorovými barvami a Mark Fell taky není žádný pan temnota. Ovšem je pravdou, že zrovna sluníčková akce CTMko rozhodně není.

V Berghainu nebudeš poprvé – co je to za prostor? A co ty další?
Berghain je takový Centrální mozek Berlína, alespoň pro clubbery určitě. Troufnu si tvrdit, že dost možná nejlepší klub, ve kterém jsem kdy byl. Bývalá elektrárenská budova na rozhraní čtvrtí KreuzBERG a FriedrichsHAIN. Víkendové parties začínají minutu před sobotní půlnocí a pokračují nepřetržitě až do nedělního večera. Odcházíte domů v jedenáct dopoledne a proti vám přicházejí čerství clubbeři. Chcete dovnitř? Ochranka rozhodne, jestli jste dost dobří pro Berghain. Zakoupený lístek nebo nedejbože akreditace nehraje žádnou roli. Foťáky nechte venku (schválně si na internetu zkuste najít fotografie z klubu, moc jich nebude...). Připravte se na to, že nepotkáte jediné zrcadlo. Světla budou pořád tlumená. Darkroomy připravené, kdybyste čistě náhodou neovládli svůj chtíč. Kluci s klukama, holky s holkama. Industriální prostor, ve kterém se cítíte paradoxně až podezřele pohodlně. (Možná to bude tím, co se tam prý děje za zavřenými dveřmi přes den, když zrovna neprobíhá žádná hudební akce. Viděli jste Kubrickův poslední film Eyes Wide Shut...?). A pak samozřejmě program samotný. Berghain je Mecca techna a současné klubové elektroniky. Už teď, v devátém roce existence, legendární klubový prostor. Must seen, nenaděláte nic. A ty další? HAU neboli Hebbel am Uffer je komplex s koncertními a divadelními sály, Kunstraum Kreuzberg/Bethanien je budova z poloviny 19. století určená především pro exhibice a workshopy, podobně jako naopak nová a moderní Haus der Kulturen der Welt, která hostí mateřský TransMediale Festival. No a Stattbad je víceméně klasický klub.

Info

CTM.13 THE GOLDEN AGE
28 January — 3 February 2012
HAU, Berghain, Stattbad, Kunstraum Kreuzberg and others
www.ctm-festival.de/news

Komentáře

Pro možnost psaní komentářů se přihlašte nebo zaregistrujte.

Relevantní články

3 na 3: Pavel Kraus (Konektiv Night)

cyril kosak 06.12.2022

Před pěti lety začal cyklus Konektiv Night, který si vytkl za cíl dávat dohromady umělce žijící v České republice, kteří by měli jen pramalou šanci potkat se v jediném lineupu.

3 na 3: Matěj Černý (Letiště)

redakce 11.08.2021

Tradiční místo drahotušského letiště vymění za vnitřní a venkovní prostory komunitního centra Karnola. Co je dále nového, za čím přijet?

3na3: Jarda Krátký (Stodola Fest)

redakce 02.10.2020

Čím jsem starší, tím víc mě serou lidi, co dojdou na akci stylem „zaplatil jsem a očekávám, že mě budete bavit," říká pořadatel Stodola festu.

3 na 3: Otakar Veselý (Kamenka Open)

redakce 24.06.2020

Poslední víkend na louce u moravské metropole přinese jak hudební, tak filmový program. A partu veselých djs a vizualistů z kolektivu Equipe Animazione.

3na3: David Pospíšil, Honza Kasal (Šlinc fest)

redakce 09.06.2020

Kde začít open air sezonu, a nadto v Praze? Co takhle v areálu lesního divadla v Řevnicích? Vyměnili jsme si pár slov s organizátory.

3 na 3: Virtual Healing: Covid19 Antidote

redakce 15.05.2020

Před pár dny se pak objevila kompilace Virtual Healing: Covid19 Antidote, kterou dali dohromady Oliver Torr a Matěj Moravec.

3na3: Radek Pavlovič (Aerofilms)

redakce 25.09.2019

Radka Pavloviče můžete znát jako pražského promotéra nebo z kapel Decultivate a Flowers for Whores. Co dělá v civilu?

3na3: Dan Morávek (Shotgun Festival)

redakce 06.09.2019

Spousta z nás aktivně hraje, nebo se pohybuje okolo scény. Hudba je pro nás vždy na prvním místě a dramaturgie nás učí poznávat stále nové lidi a seskupení.

3na3: Michal Ortcykr (Coombal Open Air)

redakce 08.07.2019

Multižánrový festival Coombal Open Air v Lužné u Rakovníka pořádá Michal Ortcykr s přáteli už dvanáct let. Co nám k tomu řekl? Vezměte si s sebou knír...

3na3: Magdaléna Petráková (Luhovaný Vincent)

Jiří Přivřel 20.06.2019

Luhačovice se probudí z lázeňského klimbání a budou oživeny koncerty, divadlem, literaturou, výtvarným uměním a promítáním v letním kině. Zeptali jsme se ředitelky festivalu.

Offtopic

Tento web používá k poskytování služeb a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Souhlasím Další informace