Články / Offtopic / / Komix

Ňuchňací zvířátka na zabíjení (MY3)

Ňuchňací zvířátka na zabíjení (MY3)

3DDI3 | Články / Offtopic / / Komix | 05.10.2014

Hledá se…
středně velký pes - hnědý kříženec labradora, přátelský & dobromyslný, slyší na jméno „Lump“. Odměna za jakoukoliv informaci. Telefon: 555-2314.

Klasika. Kdo by neznal příběhy, kdy se zvířátka vydají na cestu za svými páníčky domů, zažijí spoustu dobrodružství a přes všechny útrapy to dobře dopadne. Ať už jde o nestárnoucí Neuvěřitelnou cestu (1993) nebo polodementní Lassie (2005), jsou to příběhy, které chytnou za srdce a Grant Morrison to ví. Vzal koncept pohádky pro desetileté a přetavil ho v napínavý střet pokusných zvířat s vládou, která je propojila s kybernetickými obleky a vycvičila v zabíjecí stroje. Dějově přímočará linka nešetří akcí, ale také stíhá sdělit morální poselství. Emocionální dopad zrady a úniku se na zvířátkách podepisuje neshodami v týmu, a to i díky nejasnému cíli „Jít dom“. Strohé zvířecí dialogy (nečekejte sonety od Shakespeara) jsou často úsměvné, ale i mrazivě úsporné, především během akčního inferna, které rozpoutá snaha o jejich zpacifikování.

Ztratila se…
Čiperka je zrzavá žíhaná kočka s bílým čumáčkem a bílým koncem ocásku. Naposledy viděna před prádelnou na Belltowerské ulici. S jakýmikoliv informacemi prosím volejte Carlu na 555-3899. Díky.

Už jen grafická stránka ukazuje, o jak ojedinělý počin se jedná. Kreslíř Frank Quitely dělal s Grantem Morrisonem na nám známém Supermanovi, Batmanovi nebo New X-Men, ale MY3 jsou vizuálním šperkem, korunovačním klenotem celé spolupráce. Jednoduchá, přesto originální/geniální zápletka poskytla tvůrcům prostor pro experimenty ve ztvárnění zvířecího boje. Vnímání času je u zvířat jiné. Pomalejší, kór reagují a pohybují se mnohem rychleji. Morrison s Quitelym přestávají pracovat se stránkou jako s dvourozměrným povrchem. Panely nejsou jen naplocho, ale pootočeny v různých úhlech nebo jednoduše skládány na sebe. Na malých políčcích můžeme například během sekvence kočičího boje sledovat deformaci lidského těla malými kovovými jehlami a pod ně je položen větší obraz celkového děje i se zvířecím útočníkem. Morrison ostatně v bonusových materiálech uvádí: „Tohle nejsou žádná muchlovací zvířátka, tahle se s tím neserou, vašnosto! Vyskakovací panely zachycují zranění po zásahu ve forenzních detailech. Propukne zvuk. Detaily na reakce zvířat, čmuchající nosy. Dým atd. Všechno klouže a posouvá se v bílých hlubinách stránky. Ať si Hollywood zkusí kopírovat tuhle parádu.“ Takzvané vyskakovací stránky se zde objevily poprvé a skutečně vypadají neuvěřitelně.

Ztratil se králík…
Pomůžete nám najít Piráta? Je bílý a na oku má hnědý flek. Rád jí salát a mrkvičky. Děkujeme Johnny a CLAIRE. (Volejte pls paní Mortimerová: 5556783)

Místy až kubistické zobrazení událostí lze dlouze studovat. Obdivovat detaily a promyšlenost struktury. Není to ani tak komiks ke čtení jako spíš ke vstřebání. Síly obrazů. Poselství.

Speciální edici, kterou BB/Art vydal ve výborném překladu Dareka Šmída, by moc slušela pevná vazba. Bonusové materiály jsou bohaté, 10 nových stran vetknutých přímo do příběhu. 25 stran náčrtků (!) a povídání o grafice, sekvenci bojových scén i originálním rozvržení. V rámci našich luhů a hájů rozhodně jeden z nejlepších komiksů letošního roku.

Info

Grant Morrison, Frank Quitely - MY3 (BB/art, 2014)
www.bbart.cz/katalog.asp?id=3026

Komentáře

Pro možnost psaní komentářů se přihlašte nebo zaregistrujte.

Relevantní články

Status quo (Metabaron 2)

3DDI3 27.12.2023

Scenárista Jerry Frissen, adaptující povídky a náměty Alejandra Jodorowského, narozdíl od mistra chvátá příběhem tam, kde by Jodo zastavil a hrabal se v psychice postav.

Spravedlnost slepá jako netopýr (Batman / Soudce Dredd)

redakce 27.12.2023

Cynická atmosféra osmdesátých a devadesátých let sálá z každé stránky, spojení vesmírů vedle sebe postavilo šílenství budoucnosti s chladnou batmanovskou logikou.

Rorschachův test (Rorschach)

3DDI3 10.09.2023

Kreslíř Jorge Fornés ve spolupráci s Kingem nádherně vrství události předcházející atentátu, ruku v ruce s odhalováním spletitého příběhu.

Žebírka (Parchanti z jihu III & IV)

3DDI3 09.09.2023

Vyprávění je tentokrát roztříštěné do více pohledů různých obyvatel, než jsme byli dosud v Parchantech zvyklí.

Sociální sítě vás jednou zabijí! (Konec liDCtva)

3DDI3 03.09.2023

Konec liDCtva je jedním z nejlepších monstrózních příběhů zahrnujících bezmála všechny hrdiny stáje DC.

Země zaslíbená… někomu jinému (Šangri-La)

3DDI3 20.08.2023

Space opera jako kritika konzumního způsobu života nebo kruté vysvětlení, že jinak ve vesmíru přežít nelze?

Rozpoltit nebe, otřást zemí (Punisher: Četa)

3DDI3 06.08.2023

Garth Ennis vykresluje konflikt ve Vietnamské socialistické republice, známý taky jako „boj proti americké nadvládě“, a ukazuje dobré a špatné vojáky z obou stran barikády.

Vycucat morek (Cesta kostí)

3DDI3 01.07.2023

Sibiřské gulagy v oblasti Kolymy byly místem tvrdé práce na spojovací cestě mezi Jakutskem a Magadanem, kde si svůj trest odpykávali nejhorší nepřátelé státu.

Dům záhad (Místo činu)

3DDI3 14.05.2023

Scenárista Ed Brubaker ve svém raném komiksu ukazuje, že zázraky tu sice jsou, ale nikdo si jich nevšímá, a lidé proto umírají, nebo naopak přežívají, i když měli zemřít.

To jediné, na čem záleží, je… (Zabij, nebo budeš zabit)

3DDI3 17.12.2022

To jediné na čem záleží, je… láska? Takhle nějak by se mělo odpovídat? Nebo zdraví, když už žijeme v postpandemické době?

Offtopic

Tento web používá k poskytování služeb a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Souhlasím Další informace