Články / Sloupky/Blogy

Versus: Electronic Beats (sexy Warpaint)

Versus: Electronic Beats (sexy Warpaint)

redakce | Články / Sloupky/Blogy | 17.03.2015

Mezinárodní hudební program Electronic Beats se opět po roce vrátil do pražského Divadla Archa, aby představil to nejlepší ze současné elektronické hudební scény. No... současné elektronické scény. Otázka byla, kolik lidí se těší na elektroniku a kolik jich přišlo na Warpaint.

Mother: Věc je postavená takhle: Nenudily ani na vteřinu, mají to v sobě, vtáhnout vás do svého světa a rychle přivést do extáze. Což nebylo tak samozřejmé, jak by se mohlo zdát, těch, kteří nechápou, co na nich kdo vidí, není málo, jsou i tací, kteří mají jejich živáky za nudné. Warpaint. Je samozřejmě otázka, jak hodně jsou Warpaint “electronic beats”, ale tohle mi vlastně ani nevadí, hlavně že tu byly. Nemůžu říct, že mi všechny jejich skladby dávají smysl, že tam není místo pro vatu nebo že bych musel každý jejich pohyb, ale. Signifikantní je pro ně klip Disco//Very, žádné disko, velmi very. Jestli máte za to, že může být mimořádně sexy, když čtyři ženský skáčou po cestě a zpívají I've got a friend with a melody that will kill/ She will eat you alive/ Like cyanide it's poison/ She'll eat you alive, pak jsme na stejné vlně, jakkoliv se to zdá absurdní a jaksi málo. Tyhle holky staví na minimálu, na ležerním sex appealu, který je stejně civilní jako příjemně infantilní, zasněný psychedelický pop s hypnotizující rytmikou a výraznými, ne nutně “krásnými” ženskými typy. Jasně, živáky proti studiovým verzím nejsou tolik odlišné, ale jsou samozřejmě “fyzičtější”. Což si mohli ověřit hlavně ti, kteří se dostali do prvních řad, šmejdil jsem sálem a hledal díru v davu, hladový pes nenašel, ani co by se na dva prstíky vešlo. Ano, dovedu si představit o něco jinak sestavený setlist, protože Keep It Healthy a Disco//Very nemůžou jít po sobě, stejně jako Love Is to Die by měla jít zkraje, ale to je věc názoru. A ještě jeden předsudek padl: Electronic Beats není tak hipsterský, jak by se mohlo zdát, lidi pod dvacet nepřevažovali ani náhodou a bylo tam daleko více chlapů, než bych věřil. Asi to dává smysl? Don't you battle we'll kill you/ We'll rip you up and tear you in two.


Fucker: Hladových psů, nebo přinejmenším hladových a zasněných pohledů, bylo pod pódiem až až. Bylo úplně jedno, jestli máte rádi holky, vdolky nebo kluky, protože v tu chvíli jsme je chtěli všichni bez rozdílu pohlaví. Páry v zadní části sálu tančily podivné ploužáky, jednotlivci se kroutili do rytmu, co se dalo. Warpaint byly lepší než před pár lety v Akropoli, sehranější i rozjetější, samy se nechávaly strhnout a řádily, groove basačky Jenny Lee Lindberg byl k sežrání a pomilování. Člověk skoro začínal chápat šílené pronásledovatele umělců a celebritek, Warpaint jsou větší lákadlo než Krysařova flétna. V tu chvíli bylo zcela odpuštěno, že nezahrály Baby and Billie Holiday. Jen průvan v Arše z vás do druhého dne udělal ležáka s čajem u ruky i díky tomu, že se bůhvíproč začínalo tak pozdě a že se na Warpaint dostala řada až v půl druhé ráno. Chybička se vloudila, zvuk úplně nepotěšil, balkóny drnčely jak v posledním tažení. Odcházelo se se ztěžklýma nohama, rozněžněle a roztouženě. Warpaint.

Info

Electronic Beats Festival 2015
13. 3. 2014, Divadlo Archa, Praha
www.electronicbeats.net

foto © Kateřina Motýlová

Komentáře

Pro možnost psaní komentářů se přihlašte nebo zaregistrujte.

Relevantní články

Šejkr #127: Jak je důležité nevyhrát

Michal Pařízek 05.04.2024

O Liv.e více v dubnovém Full Moonu, ten text vůbec nebyl v plánu, ale prostě musel ven. Ona sama říká, že když nahrávala loňské album Girl in the Half Pearl,…

Hudba pre každého a každý pre hudbu (Žižkovská noc 2024)

Zuzana Valešová 30.03.2024

Zatiaľčo minulý rok pôsobila Žižkovská noc ako taký “kočkopes”, tento rok nastúpila v plnej sile s jasnou správou, myšlienkou a víziou mne viac než sympatickou.

Šejkr #126: „Ono se to k tobě blíží“

Michal Pařízek 22.03.2024

„Světová zpráva o štěstí zařadila Česko na 18. místo.“ No to se mi ulevilo, pak že jsme na tom špatně.

Preview: Jeden svět 2024

Ondra Helar 19.03.2024

Šest festivalových tipů, a to napříč tématy, protože i to je letošní novinkou – schází jednotné téma, zato je spoustu různých kategorií.

Šejkr #125: Jako v křesle

Michal Pařízek 08.03.2024

Dělo se toho spoustu, možná nejsilnějším zážitkem ale byla návštěva Kunstmuzea v Haagu. V hlavní roli Max Beckmann, Piet Mondrian, De Stijl. A Can.

Šejkr #124: „praise your cringe“

Michal Pařízek 23.02.2024

„Praise your cringe,“ hřímá Joshua Idehen z pódia lublaňského klubu Channel Zero. Motivuje, káže a směje se u toho. Emoce na praporu a dojetí.

To nejlepší z první dekády festivalu Ment (Andraž Kajzer)

Andraž Kajzer 13.02.2024

Dekáda je výročí, které je potřeba pořádně oslavit. Jako první nabízíme pamětihodné momenty přehlídky uměleckého ředitele festivalu Andraže Kajzera.

Šejkr #123: To podstatné již…

Michal Pařízek 09.02.2024

Pohledy se mohou různit, naštěstí. „Můj je ten správný.“ Ano, takhle by to mělo, mohlo být. Právě Kafka je jednou z těch osobností...

Šejkr #122: „El color de los días“

Michal Pařízek 26.01.2024

„Tohle je konec internetu. Měli bysme si zase posílat dopisy, to bude mnohem užitečnější než tenhle shit.“ Ano, na letošním Eurosonicu padaly i takovéto věty.

Šejkr #121: Nanovo

Michal Pařízek 12.01.2024

Přelom roku je mimo jiné ve znamení koncertní pauzy. Pokaždé si to užívám víc, je třeba vypnout a povolit... Na jak dlouho?

Offtopic

Tento web používá k poskytování služeb a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Souhlasím Další informace