Články / Seriály

Vstupní prohlídka: Izzy and the Black Trees

Vstupní prohlídka: Izzy and the Black Trees

redakce | Články / Seriály | 20.04.2023

Polská čtveřice Izzy and the Black Trees loni vydala desku Revolution Comes in Waves u prestižního labelu Antena Krzyku a skladby z ní zazněly nejen na domácích rozhlasových vlnách, ale i na Radio BBC 6 Music, KEXP a Radio X UK. Touhle dobou projíždějí našimi kraji, viz níže, a jak to mají nejen s hudbou jsme se jich optali, ještě než přibrzdí před našimi prahy. (Oblíbené písničky frontwomanky Izzy najdete tady.)

Co vás inspirovalo k tomu, že děláte hudbu, jakou děláte?
Izzy: Kapela začala jako pokračování mého projektu, který měl kořeny v Londýně, kde vznikaly písně jako Hay on Fire nebo Winter’s Coming Down. Izzy and the Black Trees vznikli v roce 2018 a původně jsme byli mnohem víc orientovaní na alt-folk a psych-americanu. Pak se zvuk hodně vyvíjel a získal podrážděný, punkový, někdo by mohl říci postpunkový a rock’n’rollový zvuk. Živé hraní na nás mělo zásadní vliv, stejně jako chození na koncerty jiných umělců a kapel. Miluju energii Idles, Tropical Fuck Storm, A Place to Bury Strangers, The Oh Sees, abych jmenovala aspoň některé. Obdivuju taky umělkyně jako PJ Harvey, St, Vincent, Anna Calvi, Patti Smith a Róisín Murphy.

Mario: Než jsem se připojil k Izzy and the Black Trees, prošel jsem několika hudebními fázemi a vyzkoušel jsem všechny kytarové efektové pedály, které dnes používám. Poslouchal jsem hodně elektroniky a jazz, pak jsem měl folkovou a alt-folkovou fázi (Damien Jurado, Big Thief) a vlastní folkovou kapelu Forget about Julia. Teď mě dost baví postpunk a no wave skupin jako Murder Capital, Gang of Four nebo Protomartyr.

Izzy: Náš zvuk a charakter písní odráží nestabilní a často násilnou dobu, které čelíme. Nejsou to tedy jen hudební vlivy, ale všechno, co se děje kolem nás, co nás inspirovalo k nahrání skladeb na posledním albu Revolution Comes in Waves. Náš bubeník Mateusz a baskytarista Lukasz se ke kapele připojili před více než třemi lety, a to taky mělo velký dopad na hudbu, kterou právě děláme.

Čím se bavíte/žijete kromě hudby?
Lukasz: Ve volném čase rád řídím jednu ze svých tří motorek. Jinak mě velmi zaměstnává normální práce a kapela samozřejmě.

Mateusz: Jsem velký fotbalový fanoušek, sledování fotbalu v televizi je jedna z mých oblíbených činností, u které se uvolním. A protože se mi před více než rokem narodila holčička, jsem velmi zaneprázdněný chlap, takže si užívám každý okamžik dobrého spánku!

Mario: Stal jsem se závislým na nákupu starých kytar a jejich renovaci. Není to sice levný koníček, ale jaké zázraky můžete najít!

Izzy: Pracuju jako klientský manažer v SEO digitální agentuře. Ano, všichni máme normální práci! Mít zaměstnání je pro nás, stejně jako pro spoustu dalších nezávislých hudebníků, se kterými se přátelíme, stále nutnost.

Co je nejhorší na hraní v kapele/hraní bez kapely?
Izzy: Nejhorší na hraní v kapele je, že si musíš dopředu naplánovat veškerou logistiku, synchronizovat kalendáře, občas hledat kompromis místo vlastního nápadu. Nejhorší na hraní bez kapely je pocit, že jsi jediný, kdo je zodpovědný za každé rozhodnutí, které uděláš, což může být velmi stresující. Kapela ti navíc kryje záda, alespoň u nás to tak je, což mi dává příjemný pocit pohodlí, zejména pokud jde o živé hraní.

Co zaručeně rozhodí vaši koncentraci?
Lukasz: Nová baskytara, na kterou hraju poprvé.

Izzy: Technické problémy během zvukovky, i když čím více hrajeme, tím líp se vyrovnávám s jakýmikoli podmínkami na pódiu. Je to přece rock’n’roll!

Jaké jídlo a pití by mělo být součástí každé backstage?
Izzy: Ústřice a šampaňské!
Lukasz: Černá káva, spousta cukru a Pepsi!
Mateusz: Gumoví medvídci.
Mario: Pivo, okurky a tablety proti průjmu.

Do čeho v souvislosti s hudbou investujete nejvíce času a peněz?
Mario: Do kytar, pedálových efektů a nástrojů obecně. Jsme „oldschoolová“ kapela, co se týká hudebního vybavení, a milujeme vintage z 80., 70. a 60. let. Dost času trávím nad ukázkami našich písní, vymýšlením nových nápadů a taky přípravou grafiky pro kapelu a našich klipů, jako je Kick Out the Damned.

Izzy: Značné množství času trávím na našich sociálních sítích, rozesílám e-maily, bukuju, dělám PR. To je důležitá součást kapely, protože jsme nezávislí a všechno je na našich bedrech, což může být někdy těžké zvládnout. Nahrávání alba Revolution Comes in Waves bylo naší největší investicí, psychicky i finančně, ale stálo to za každý cent a člověkohodinu!

Jak byste popsali současný svět ve třech větách?
Mario: Strach, nejistota, pochybnosti. Popularita je pro lidi nová PRAVDA. Temné časy opět klepou na dveře.

Izzy: Jsme krůček od života v metavesmíru. Smysluplné věci jsou v dnešní době stále vzácnější a marginalizované. TikTokem se dá uživit.

Info

Izzy and the Black Trees
Fb kapely

živě:
Sharpe
20.–⁠22. 4. 2023
Nová Cvernovka, Bratislava, Slovensko
Fb událost

Izzy and the Black Trees + Včera bylo pozdě
21. 4. 2023 20:00
Vrátnice - music club, Rožnov pod Radhoštěm
Fb událost

Izzy and the Black Trees + Favorite Obsession
23. 4. 2023 19:00
Café V lese, Praha
Fb událost

foto © se souhlasem Izzy and the Black Trees

Komentáře

Pro možnost psaní komentářů se přihlašte nebo zaregistrujte.

Relevantní články

Pořadatelská: Martina Lesner (United Islands of Prague)

redakce 18.04.2024

Položili jsme několik otázek hledačce nových talentů, bookerce a dramaturgyni festivalů.

Kam na rajz s Michalem Berezňákem (Sharpe)

redakce 16.04.2024

Jarní Sharpe, chorvatský INmusic festival, Taylor Swift v Londýně. Na jaké akce nás pozve vášnivý koncertní a festivalový manažer?

Vstupní prohlídka: Marcel Gidote’s Holy Crab

redakce 10.04.2024

Loni se jim toho povedlo hodně: v březnu vydali album Farm Alarm, pak dva singly, první evropskou tour a k tomu vydávají soundtrack k počítačové hře.

Douška vydavatelská: Ancestral Vision (Unizone)

redakce 04.04.2024

Pokud budu mluvit sám za sebe, tak u mě teď panuje zdravá euforie, protože se mi asi po x letech podařilo dotáhnout do konce moje debutové EP, které vyšlo u…

Vstupní prohlídka: Marta De Pascalis

redakce 03.04.2024

Co ji inspiruje, co ji vyruší, na co jí stačí jedna věta? Marta De Pascalis v našem dotazníčku, před pražským koncertem.

Preview: Tallinn Music Week 2024

Michal Pařízek 02.04.2024

V programu najdeme známá jména jako místní hrdinky Vera Vice nebo Kitty Florentine, všudypřítomné Tramhaus, kteří vystoupí na akci Vikendica, nebo řeckého croonera Johnnyho Labella.

Vstupní prohlídka: Marie Kieslowski

redakce 26.03.2024

Marie Kieslowski vydala své debutové sólové album Je všechno dobrý? před dvěma lety, nyní na něj navazuje EP s názvem Je to složitější.

Preview: Rewire 2024

Zuzana Malá 24.03.2024

Holandský festival experimentální hudby a umění má pro letošek tučnou soupisku v kategorii legend i ikon součásné avantgardy.

Pořadatelská: Dominik Prok (Nová Cvernovka)

redakce 21.03.2024

"Podlaha bude ružovo-glittrová zaliatá epoxidom, jeden zo stejdžov bude práve na wc v štýle boiler room a zahrá napríklad DJ Záchod (Matwe), I Hate Berlin Manson DJs alebo..." Pár tipů.

Pořadatelská: Matěj Samec (MeetFactory)

redakce 10.03.2024

„Obzvlášť zvu na Dech - ten zvolte v případě, že máte chuť se s námi ponořit do naprosté tmy a naladit se na vnitřní drama jednoho člověka," říká dívadelní dramaturg…

Offtopic

Tento web používá k poskytování služeb a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Souhlasím Další informace