Články / Seriály

Vstupní prohlídka: The Sidewaves

Vstupní prohlídka: The Sidewaves

redakce | Články / Seriály | 27.09.2021

Z hudební soutěže Top RoofTop Talenty 2021 vyšli dva vítězové: funkoví Funky Monx a indiepopoví The Sidewaves. Druzí jmenovaní si vystačí s málem – s kytarou, cajonem a éterickým zpěvem, výsledkem je chytrý pop. Na internetech se toho o nich příliš nedočtete, tak jsme šli přímo ke zdroji.

více o soutěži zde

Co tě inspirovalo k hudebnímu stylu, který hraješ?
Marek: Inspirovala mě má zpěvačka, která přišla s nápadem hrát tento styl. Díky tomu jsem ze šuplíku vytáhl nápady, o kterých jsem si myslel, že nikdy nespatří světlo hudebního života.

Vicky: Brouzdání pražskými ulicemi a Radio 1.

Martin: Vyzkoušet se má všechno. Rockových bubeníků je hromada, cajonistů poskromnu.

Čím se bavíš/živíš vedle hudby?
Marek: Pracuji v čajovně. A o volnu objevuji svět ze sedla mé krásné motorky. Samozřejmě se pečlivě starám o své kytary.

Vicky: Ráda fotím, maluju a tančím. No a jinak jsem obyčejná servírka, každopádně pro svou práci dýchám a prostě to miluju.

Martin: Svařuji ocelové konstrukce, jsem zámečník.

Co je nejhoršího na hraní v kapele?
Marek: Nejhorší, co se může stát, je, když přestane fungovat chemie a musí se to vyřešit. Také změna členů.

Vicky: Pro mě to jsou blbé připomínky okolí: „Hele a víš, že se tím nemůžeš uživit?“ „Prosím tě, v dnešní době nemáte šanci se proslavit.“ „Aha, ty jsi hudebník - takže v životě úplně nepoužitelnej člověk, co? Haha!“ Po čase jsem se naštěstí naučila to ignorovat.

Martin: Vždycky musí být někdo z kapely (já) střízlivý. Jako řidič.

Co bezpečně rozhodí tvoji pozornost?
Marek: Když mi přestane hrát kytara a musím okamžitě zjistit, jestli je to kabel, efekt, kytara nebo aparát. Na pódiu to musí být do pár sekund vyřešené.

Vicky: Hezký holky a kluci v publiku.

Martin: Při koncertě je to špatný zvuk na pódiu, v životě nic... Jsem vždy stoprocentně soustředěn.

Bez jakého jídla a pití by se neměla obejít žádná koncertní backstage?
Marek: Pivo a voda! Vždycky! A chlebíčky mi taky nevadí!

Vicky: Jsem nenáročná dívka, vypiju a sním cokoliv... Ale pokud by tam byl bezedný hrnec svíčkové a k tomu gin & tonic, byla bych nejšťastnější!

Martin: Jemně perlivá voda, Tullamore Dew, pizza.

Za co utrácíš peníze/čas, co se týče hudby?
Marek: Struny, efekty a stovky hodin procházení hudebních stránek.

Vicky: Momentálně si tvořím sbírku věcí na nahrávání a produkci hudby. Takže mám kolem sebe hromadu věcí, kterým absolutně nerozumím. Ale věřím tomu, že se s tím vším jednoho dne naučím.

Martin: Spotify.

Jak bys charakterizoval současný svět ve třech větách?
Marek: Jsem vděčný, že už se může hrát a tak nějak normálně fungujeme. Ale stále se pohybuji v ohromné nejistotě a nedůvěře. Ale je pravda, že teď víme, že může být vždycky hůř.

Vicky: Současný svět je tak trochu blázinec, ve kterém si občas přijdu ztracená. I přesto si myslím, že dokud tu jsme, měli bychom si užívat každého dne a dokazovat si navzájem, že se máme rádi.

Martin: Současný svět je plný násilí a je mi z něho smutno. Šíleně hnusná doba.

Info

The Sidewaves
Fb kapely

foto © Michael Valenta

Komentáře

Pro možnost psaní komentářů se přihlašte nebo zaregistrujte.

Relevantní články

Vstupní prohlídka: Marcel Gidote’s Holy Crab

redakce 10.04.2024

Loni se jim toho povedlo hodně: v březnu vydali album Farm Alarm, pak dva singly, první evropskou tour a k tomu vydávají soundtrack k počítačové hře.

Douška vydavatelská: Ancestral Vision (Unizone)

redakce 04.04.2024

Pokud budu mluvit sám za sebe, tak u mě teď panuje zdravá euforie, protože se mi asi po x letech podařilo dotáhnout do konce moje debutové EP, které vyšlo u…

Vstupní prohlídka: Marta De Pascalis

redakce 03.04.2024

Co ji inspiruje, co ji vyruší, na co jí stačí jedna věta? Marta De Pascalis v našem dotazníčku, před pražským koncertem.

Preview: Tallinn Music Week 2024

Michal Pařízek 02.04.2024

V programu najdeme známá jména jako místní hrdinky Vera Vice nebo Kitty Florentine, všudypřítomné Tramhaus, kteří vystoupí na akci Vikendica, nebo řeckého croonera Johnnyho Labella.

Vstupní prohlídka: Marie Kieslowski

redakce 26.03.2024

Marie Kieslowski vydala své debutové sólové album Je všechno dobrý? před dvěma lety, nyní na něj navazuje EP s názvem Je to složitější.

Preview: Rewire 2024

Zuzana Malá 24.03.2024

Holandský festival experimentální hudby a umění má pro letošek tučnou soupisku v kategorii legend i ikon součásné avantgardy.

Pořadatelská: Dominik Prok (Nová Cvernovka)

redakce 21.03.2024

"Podlaha bude ružovo-glittrová zaliatá epoxidom, jeden zo stejdžov bude práve na wc v štýle boiler room a zahrá napríklad DJ Záchod (Matwe), I Hate Berlin Manson DJs alebo..." Pár tipů.

Pořadatelská: Matěj Samec (MeetFactory)

redakce 10.03.2024

„Obzvlášť zvu na Dech - ten zvolte v případě, že máte chuť se s námi ponořit do naprosté tmy a naladit se na vnitřní drama jednoho člověka," říká dívadelní dramaturg…

10 + 1 = Nikolaj Svaneborg

redakce 07.03.2024

Jejich hudba je radostným spojením krásných melodií, jemného minimalismu, chytlavých groovů, jemných vibrací elektroniky a severské atmosféry, to vše podepřené čirou radostí ze společného hraní.

Vstupní prohlídka: Herbal Dentists

redakce 04.03.2024

Nahrávka "plná temnejch i zasněnejch míst, zajímavejch dialogů kytar, syntezátorů a specifického zpěvu"? Tip Moimira Papalescua, tip i náš.

Offtopic

Tento web používá k poskytování služeb a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Souhlasím Další informace