Články / Offtopic / / Z nádraží

Z opuštěného nádraží: Pištěk, Schikaneder, Kupka a futurismus

Z opuštěného nádraží: Pištěk, Schikaneder, Kupka a futurismus

Zdeněk Malinský | Články / Offtopic / / Z nádraží | 20.10.2012

Říjen - za kamna vlezem, listopad - ještě tam budem. Letní festivaly skončily, posedávání na zahrádkách kaváren a restaurací přestává být vyhledávanou kratochvílí. klesají teploty, krátí se den, prodlužuje noc. Koupání u rybníka si dopřávají jen nejotrlejší, motorkáři pomalu začínají zazimovávat svoje miláčky, jarní únavu a letní malátnost vystřídají podzimní deprese a zimní spánek. Něco nebo někdo nám nenápadně naznačuje, že čas venkovních radovánek končí a pomalinku, polehounku se zklidníme a začneme holdovat radovánkám a požitkům uvnitř budov. A protože nejen hudbou živ je člověk, což takhle nějakou vystafku? Tak pojďme na to, děcka.

Jak již bylo avizováno, zítra, v neděli 21. října, měla skončit výstava Jakuba Schikanedera. Neskončí, protože proč, Smiřický? Protože ji prodloužili! Takže žádný velký kvalt, v klidu můžete zajít až do 13. ledna 2013, najdete ji ve Valdštejnské jízdárně (Valdštejnská 3, Praha 1 - Malá Strana), kousek od stanice metra Malostranská.

Nejen milovníci automobilových závodů by si neměli nechat ujít největší retrospektivní přehlídku díla ex-automobilového závodníka, malíře, kreslíře, kostýmního výtvarníka (Údolí včel, Markéta Lazarová, Valmont, Amadeus, uniformy Hradní stráže...) a designéra Theodora Pištěka nazvanou Ecce Homo. Čekají na vás obrazy, kresby, prostorové instalace ze všech důležitých etap jeho tvorby, od fotorealistických obrazů z 60. let minulého století až po trojrozměrné instalace, vytvořené přímo pro Veletržní palác. Kdy? Kde? Veletržní palác, do 6. ledna 2013.

Ve čtvrtek 18. října proběhla vernisáž výstavy RYTMY + POHYB + SVĚTLO. Impulsy futurismu v českém umění (původně avizováno jako Dynamická moderna). Do 13. ledna příštího roku se můžete zajít kochat početnými kolekcemi děl velikánů české moderny ovlivněné futurismem: k nahlédnutí František Kupka, Josef Čapek, Emil Filla, Otto Gutfreund, Bohumil Kubišta, Josef Váchal, Josef Šíma, Václav Špála a další umělci první třetiny 20. století. Kde? No přeci v západočeské metropoli, přesněji v Galerii Masné (nikoli mastné) krámy (Pražská 13, Plzeň). Dle vystavovatele jde o největší tamní výstavu roku 2012. Díla zapůjčily Národní galerie a další státní instituce, soukromé subjekty jako Museum Kampa, Galerie Zlatá husa a další.

A protože Kupky není určitě nikdy dost, tak pro dnešek na závěr malé avízo na připravovanou výstavu. V Salmovském paláci na Pražském hradě se bude ve dnech 30. listopadu 2012 až 3. března 2013 konat výstava František Kupka: Cesta k Amfoře. Těšíme.

Komentáře

Pro možnost psaní komentářů se přihlašte nebo zaregistrujte.

Relevantní články

Opuštěné nádraží: karafiáty a samet

Zdeněk Malinský 24.08.2019

Geometrie posvátného prostoru, umění a revoluce v Portugalsku a Československu i výstava pro metalisty Art-Brut-All.

Opuštěné nádraží: pozdrav z chátrajícího hotelu

Zdeněk Malinský 21.07.2019

Nejen kulturou živ je člověk. Potravu pro chuťové pohárky, žaludek, oči, uši i duši najdete na 11. ročníku Čajomírfestu.

Opuštěné nádraží: únorově v březnu

Zdeněk Malinský 16.03.2019

Pozdně únorové vydání věnuje přednosta divadlu. Všechna představení viděl, vše se dá doporučit nebo alespoň vzít do úvahy.

Opuštěné nádraží: fotky, mráz a slevy

Zdeněk Malinský 26.01.2019

Gisèle Freund a Timm Rautert v pražském Domě fotografie v Revoluční ulici, novoroční slevvy na kulturu a další doporučení.

Opuštěné nádraží: svátky, uhlí a pára

Zdeněk Malinský 23.12.2018

Jeden rychlý pozdrav z momentálně zachumeleného nádraží. V rozhlasu praská, výstavy, divadlo, občas knihy, film, architektura.

Opuštěné nádraží: novoroční výhledy

Zdeněk Malinský 14.01.2018

Přednosta nerekapituluje, rozhlíží se do budoucna. Výstavy, galerie, Vladimír Renčín, Sedmičky Josefa Lady v Tenčícím domě a spoustu dalších...

Opuštěné nádraží: podzimní last minute

Zdeněk Malinský 21.10.2017

Vydejte se ještě asi 150 m opačným směrem na Betlémské náměstí do Galerie Jaroslava Fragnera na výstavu Zaha Hadid Architects: Unbuilt...

Opuštěné nádraží: srpnové toulky

Zdeněk Malinský 19.08.2017

Na Kampě se určitě zajděte podívat na výstavu dámských bot Manolo Blahnika (znáte ze seriálu Sex ve městě) a na Werichovu vilu v sousedství.

Opuštěné nádraží: březnové a divadelní

Zdeněk Malinský 12.03.2017

Počátek veškeré lásky, Karel Kryl a jeho příběh a písničky zpívané v němčině. Tlustý přednosta testuje divadelní tipy na vlastním těle.

Opuštěné nádraží: veskrze novoroční

Zdeněk Malinský 15.01.2017

Po Novém roce se vždy zvýší frekvence reklam na prostředky na hubnutí, proti kouření a vše kolem sport a fitness. Opuštěné nádraží novoročně.

Offtopic

Tento web používá k poskytování služeb a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Souhlasím Další informace