Články / Offtopic / / Z nádraží

Z opuštěného nádraží: Útok na galerie

Z opuštěného nádraží: Útok na galerie

Zdeněk Malinský | Články / Offtopic / / Z nádraží | 11.01.2014

Copak vám přinesl Ježíšek? Kolik cm a kg přes svátky přibylo? Venku skoro jaro, na kola, ani koupání to ještě není, tak dokud se neoteplí nebo naopak nezamrzne a nenachumelí, hupky dupky do galerií. Kam taky jinam, že?

Interaktivní výstava Peníze nebo život? byla v hlavní budově Muzea hl. m. Prahy prodloužena do 23. března. V Národním muzeu si na výstavě Peníze můžete sáhnout na pravou zlatou 12 kg cihlu (do 15. července). K výročí 55 let činnosti Kriminalistického ústavu připravilo Muzeum Policie ČR v Praze na Karlově výstavu Ve víru kriminalistické vědy a výzkumu. Představuje přehledně a zajímavě vědecké metody, které pomáhají policii v boji proti zločinu (do 30. června).

Telegraf: Život Galerie hlavního města Prahy 50, do 5. dubna, Dům U Zlatého prstenu, Staroměstské náměstí – výstava k padesátinám Galerie. O den později skončí v Salmovském paláci výstava posledního impresionisty Ludvíka Kuby. Retrospektivní výstava sochaře Olbrama Zoubka v Jízdárně Pražského hradu (do 3. března). K vidění bude přes dvě stě soch, vytvořených od poloviny 50. let až po současnost. Galerie hlavního města Prahy: Daniel Hanzlík: Zdroje signálů (Colloredo-Mansfeldský palác, do 9. února), Stanislav Podhrázský: Neklidná krása (Dům U Kamenného zvonu, do 23. února). Stolečku, prostři se! není jen pohádka, ale I výstava prací českých návrhářů, která putovala s úspěchem po Evropě. V galerie Czechdesign (Vojtěšská, P1) do 31. ledna. Veletržní palác hostí výstavu Jan Kotík (1916 – 2002), do 23. března. S dětmi zajděte v Brně na výstavu Josef Lada, jen do 26. ledna v Muzeu města Brna na hradě Špilberk. Každou neděli vstup zdarma: Horácká galerie v Novém Městě na Moravě se připojila k dalším institucím, zřizovaným Krajem Vysočina, a to Oblastní galerii v Jihlavě a Galerii výtvarného umění v Havlíčkově Brodě. Zahraničí nakonec. Ve Vídni: Oskar Kokoschka Leopold Museum (do 27. ledna), Warhol a Basquiat Bank Austria Kunstforum (do 2. února) a stejný den končí ve Frankfurtu (Städel) výstava z děl Albrechta Dürera.

Galerie hl. m. Prahy otevřela v Revoluční ulici nový výstavní prostor: Dům fotografie. Zahajuje výstavou tvorby tzv. generace 1960 s názvem Slovenská nová vlna (do 16. března). Od 9. ledna do 15. dubna bude probíhat ve vysočanském Gongu festival Čapkovské jaro v Praze. Kromě domácího souboru Divadla AHA! se představí Divadlo Husa na provázku nebo Divadlo Aqualung.

Březnové 100. výročí narození Bohumila Hrabala připomene množství akcí, od internetových stránek, přes přednášky, divadelní představení a výstavy až k mezinárodní věděcké konferenci. Žáci nymburského gymnázia a jejich rodiče rozhodli (90%), že jejich škola neponese Hrabalovo jméno s odkazem na to, že ho příliš (nebo vůbec) neznají, resp. jim nepřipadá natolik významný. WTF? Jako by měli slavnějšího rodáka! Nejpřekládanější český autor 20. století, dle jeho novely natočený oskarový film… Rodičům, jejich dítkám i některým pedagogům místních ústavů udělujeme titul Osel roku, s právem nosit oslí hlavu a doporučení, ať si nechají vrátit školné.

Příště čekejte knižní smršť, dnes jen pár kousků. Tereza Boučková: Šíleně smutné povídky. Radim Kopáč, Josef Schwarz: Nevěstince a nevěstky (obrázky z erotického života Pražanů) o místech, kde prodávala lásku Tonka Šibenice a „lákala mladíci” Anežka Bémová. Darek Šmíd: Seperpérák, novela o chlapci s neuvěřitelně velkým přirozením.Umělecké happeningy, poezii a scénáře má ve svém repertoáru Eugen Brikcius, jemuž nyní vyšla kniha A tělo se stalo slovem. Tisíc stran obsahuje kompletní dílo prozaické a básnické (scénáristické se nevešlo).

Mezi 16. a 19. lednem můžete v kině Světozor zajít na 9. ročník akce www.pragueshorts.com/aktualne">Festival krátkých filmů Praha. 9. ledna se po více než sedmdesáti letech otevírá www.lucerna.cz/kino.php">malý kinosál Lucerny: od 13. do 22. ledna tam probíhá přehlídka filmů Ingmara Bergmana, ve velké Lucerně se bude konat ve dnech 22. až 28. ledna www.eigasai.cz/2014/eigasai-2014/eigasai-2014.html">Eigasai, 7. ročník festivalu japonských filmů a kultury. Po několika měsících vyjednávání se Česká filmová a televizní akademie dohodla s Petrem Vachlerem na převodu ochranné známky Český lev, takže se nic měnit nebude a název i ocenění v podobě sošky lva zůstává.

www.rokceskehudby.cz">Rok české hudby 2014 byl zahájen 1. ledna koncertem České filharmonie s Magdalenou Koženou a bude zakončen 17. prosince v O2 aréně. Nabídka akcí převeliká. Legendární skladatel filmové hudby Ennio Morricone bude mít koncert 9. února v pražské O2 aréně, kde bude osobně řídit symfonický orchestr. Další legenda John Mayall zahraje 16. února v Arše. 1. ročník festivalu www.palacakropolis.cz/spectaculare/28471?no=72">Spectaculare spojí experimentální hudbu, současné pohybové divadlo a vizuální umění. Na různých místech Prahy se mezi 20. a 31. lednem můžeme setkat v různých formách třeba s Clarinet Factory nebo Dead Can Dance. Cyklus www.vaclavhudecek-svatkyhudby.cz/vitejte.html">Svátky hudby v Praze – Václav Hudeček a jeho hosté je jedním z nejúspěšnějších cyklů komorní hudby v Praze. Probíhá od konce loňského října do konce letošního dubna. A nakonec: www.euroart.cz">EuroArt Praha, mezinárodní festival komorní hudby v Sále Martinů Lichtenštejnského paláce v Praze: letošní sezona zahrnuje desítku koncertů v období od 14. ledna do 12. června.

Komentáře

Pro možnost psaní komentářů se přihlašte nebo zaregistrujte.

Relevantní články

Nenalezeny žádné záznamy.

Opuštěné nádraží: karafiáty a samet

Zdeněk Malinský 24.08.2019

Geometrie posvátného prostoru, umění a revoluce v Portugalsku a Československu i výstava pro metalisty Art-Brut-All.

Opuštěné nádraží: pozdrav z chátrajícího hotelu

Zdeněk Malinský 21.07.2019

Nejen kulturou živ je člověk. Potravu pro chuťové pohárky, žaludek, oči, uši i duši najdete na 11. ročníku Čajomírfestu.

Opuštěné nádraží: únorově v březnu

Zdeněk Malinský 16.03.2019

Pozdně únorové vydání věnuje přednosta divadlu. Všechna představení viděl, vše se dá doporučit nebo alespoň vzít do úvahy.

Opuštěné nádraží: fotky, mráz a slevy

Zdeněk Malinský 26.01.2019

Gisèle Freund a Timm Rautert v pražském Domě fotografie v Revoluční ulici, novoroční slevvy na kulturu a další doporučení.

Opuštěné nádraží: svátky, uhlí a pára

Zdeněk Malinský 23.12.2018

Jeden rychlý pozdrav z momentálně zachumeleného nádraží. V rozhlasu praská, výstavy, divadlo, občas knihy, film, architektura.

Opuštěné nádraží: novoroční výhledy

Zdeněk Malinský 14.01.2018

Přednosta nerekapituluje, rozhlíží se do budoucna. Výstavy, galerie, Vladimír Renčín, Sedmičky Josefa Lady v Tenčícím domě a spoustu dalších...

Opuštěné nádraží: podzimní last minute

Zdeněk Malinský 21.10.2017

Vydejte se ještě asi 150 m opačným směrem na Betlémské náměstí do Galerie Jaroslava Fragnera na výstavu Zaha Hadid Architects: Unbuilt...

Opuštěné nádraží: srpnové toulky

Zdeněk Malinský 19.08.2017

Na Kampě se určitě zajděte podívat na výstavu dámských bot Manolo Blahnika (znáte ze seriálu Sex ve městě) a na Werichovu vilu v sousedství.

Opuštěné nádraží: březnové a divadelní

Zdeněk Malinský 12.03.2017

Počátek veškeré lásky, Karel Kryl a jeho příběh a písničky zpívané v němčině. Tlustý přednosta testuje divadelní tipy na vlastním těle.

Opuštěné nádraží: veskrze novoroční

Zdeněk Malinský 15.01.2017

Po Novém roce se vždy zvýší frekvence reklam na prostředky na hubnutí, proti kouření a vše kolem sport a fitness. Opuštěné nádraží novoročně.

Offtopic

Tento web používá k poskytování služeb a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Souhlasím Další informace