Články / Seriály

Žebříčky Full Moonu: interpret*ka roku 2022

Žebříčky Full Moonu: interpret*ka roku 2022

redakce | Články / Seriály | 09.01.2023

Kdo nás loni nejvíce oslovil? Samozřejmě autorka naší desky roku, královna Rosalía. Nadšení jsme byli ale i z alba a pražského vystoupení Kendricka Lamara, ti šťastnější měli možnost vidět i kolumbijskou hudebnici Lucrecii Dalt. V domácím rybníčku máme velkou radost z návratu Dunaje i z nové polohy Lazer Vikinga nebo brněnských humoristů MMNK.

Akana
Big Thief
Hlas Adrianne Lenker je návyková látka. Chvílemi jako by mimo tón, což je ovšem přesně ta zdánlivá drobnost, kterou mě do svých smutků vábí jako Siréna. Navíc má za sebou kapelu, která dokáže s folkrockovými formulemi zacházet stejně dobře v tradičním duchu i v nezvyklých zvukových variacích. Kapela, jejíž přednosti není třeba hledat, ty ke mně přicházejí samy.

Black Country, New Road
Spolu s fantastickým druhým albem přišli o nejvýraznější personu Isaaca Wooda, ale nehodlají nic vzdávat. To vzbuzuje obdiv i nemalá očekávání, jakým směrem se napříště vydají.

Afghan Whigs
Bez Davea Rossera a s deskou kvalit In Spades v zádech to měli hodně těžké. Ale znovu to dali. S menším důrazem na kytary, s přehlednějšími, možná i hitovějšími skladbami, ale se stejnou dávkou přesvědčivosti a emocí.

Vltava
Pro někoho snad trochu intelektuálně odtažitá parta, která toho umí zahrát možná až moc. Pro mě kapela s naprosto originální poetikou a hudební tváří, v níž se semele, na co si vzpomenu, a přesto zůstává konzistentní a stejně jedinečná jako její texty.

Dunaj
Jeden ze vzácných případů, kdy má comeback skutečně smysl. Václavek, Ostřanský a Koudelka se nepokoušejí o nemožné, neexhumují zašlou slávu, jednoduše pokračují ve svých hudebních cestách, které se shodou okolností v pravý čas znovu protnuly. Jejich současná energie má jiné parametry, ale stejnou účinnost.

Orient
Tahle kapela od debutu vyrostla tak o dvě třídy. Řekl bych, že mají předpoklady k průniku do širšího povědomí i k tomu, aby jim případná popularita neublížila.


David Čajčík
Fred again..
Za exponenciálu.

Taylor Swift
Za konzistenci.

Low
Za všechno.


Libor Galia
Rosalía



Barbora Števanka Kadlíčková
Jack White


Jakub Koumar
Rachika Nayar
Rachika Nayar letos vydala svoje třetí album, na němž ukázala, že i na prostoru necelých dvou let se dá bravurně vypilovat hudební jazyk, oprostit se od veškerých škatulek, a přitom zůstat jednou nohou v konceptu, druhou v emocích a neupadnout. Nebojí se hrubých zvukových distorzí, zvukových nárazů, ale i měkkého midwest emo. Když hudba, tak zeširoka.

black midi
Londýnští experimentální rockeři vydali desku, která jako by ukazovala temnou stránku psychedelie. K tomu se blýskli hned trojicí surreálných klipů, které nejsou ani tak fantaskní jako po čertech znepokojivé. Stejně jako black midi.

Oren Ambarchi
Že Australan Oren Ambarchi vydává klidně pět, šest desek ročně, není nic nového. Letos zvládl čtyři, ale z toho hned dva mimořádné zářezy. Kolaborativní alba Ghosted a elektronicky pulzující dronální kompozici Shebang. Na té nechybí jeho kolega Jim O‘Rourke nebo pianista Chris Abrahams z The Necks. Shebang je neuvěřitelně hravá, svěží, zábavná a přitom jednoduchá. Ghosted oproti tomu rytmicky spletitá a plná hlubokých groovů. Rozhled Orena Ambarchiho je dechberoucí…


David Kresta
Porcupine Tree
Za comebackové album Closure/Continuation.

Bruce Springsteen
Za absolutně feel good album coververzí Motown šlágrů.

Machine Head
Protože poslední album je neskutečná šleha aneb Život padesátkou nekončí, teprve se rozjíždí.


Veronika Kubanková
Lucrecia Dalt
Ivan Skoryna
Julek Ploski


Richard Kutěj
Panenské plameny
Kopřivnické kopřivy nespálí nic a tahle kapela navazující na Milano a další skvělé místní rokenrolové party novou deskou i povedenými koncerty dokazuje, že kytarovky se dají pořád hrát svěže, nově a po svém.

Smack
Ne vše je zlato, ale forma je stálá, kvalita pořád vysoká a navíc je to punkáč, který se nebojí tnout do živého.

Lakeside X
Bomba návrat po letech, krásné písničky a ten zvuk...


Daniel Lukács
Watain
Za výbornou, koncepčně i produkčně vypiplanou desku. Za nesrovnatelnou koncertní výpravu, za to, že členové kapely neberou Watain jen jako hudbu, ale jako životní styl, který se promítá do image, smýšlení i spirituality. Absolutní naplnění kapelní vize: od soundu po krev v davu.

Ka
Za vydání hned dvou desek, které si drží zvukovou originalitu i vysoký standard z minulých let.

Sněť
Za rostoucí profesionalitu, stále promakanější live shows, ale i boční aktivity dílčích členů, které posouvají metalový underground na úplně jinou úroveň.


Jiří V. Matýsek
Dunaj
Za naprosto excelentní návrat po čtvrtstoletí.

Jack White
Za dvě desky, které jsou jako den a noc, každá jiná, obě skvělé a obě prokazující nebetyčnou invenci.

mxm
Sault
Černá díra tmy. Love is god, god is love.

Richard Michalik
Black Country, New Road
Za album roka a silu, ktorá zo skupiny srší aj po odchode speváka Isaaca.

Oren Ambarchi
Jeden z objavov roka, multiinštrumentalista, ale primárne gitarista, v uplynom roku ukázal svoj svet hneď s viacerými výbornými nahrávkami.

Jockstrap
Jockstrap sledujem úplne od začiatkov a vo výročných rebríčkoch sa mi pretlačia vždy v inej kategórií. Od objavu roka cez výborné singly alebo videoklipy až k interpretovi roka. To za ich svieži zvuk a trochu nevyhnutnej pestrosti, ktorú postupne prinášajú do súčasného (nielen) popu.



Veronika Miksová
Weyes Blood
Deska In the Darkness Hearts Aglow se nedá popsat.

Dezron Douglas
Thelonius Monk by měl radost.

Albys
Opampogyakyena shinoshinonkarintsi - opravdu to existuje, hledejte na Ma Records.


Michal Mikuláš
The Comet Is Coming
Úplné delo.

Isama Zing
Strašný talent, ale že strašný.

clipping.
Stále a stále fantastické a strašidelné zároveň.


Michal Pařízek
Rosalía
Viva la reina.

Sault
Bez komentáře. Jen letos šest skvělých alb a stále v lajně. Žádný koncert, fotky, nic. Kouzelná kličkovaná se showbizem.

Lucrecia Dalt
Za stále uchvacující ¡Ay! i za koncert, ze kterého jsem raději odešel, jak to bylo krásné.


Julie Pátá
Jenny Hval
Letos jsem ji začala teprve pořádně poslouchat, četla jsem její knihy, byla na jejím gigu v zahraničí a strávila celý '22 s jejími tracky ve sluchátkách, Hval je obratná, hudebně nonkonformní umělkyně a intelektuální vzor.

Lucrecia Dalt
Dalt dokáže propojovat žánry od tropicalu po elektronickou hudbu a zároveň působit jako soundtrack do 80' sci-fi filmu. Letošní ¡Ay! to jen potvrdila.

Gilla Band
Gilla Band dali postpunkové scéně ve Velké Británii experimentálnější a víc noiseový rozměr a díky Eight Fivers mám písničku, kterou si můžu pobrukovat v momentech naštvanosti.


Dominik Polívka
Chat Pile
Kai Whiston
Black Country, New Road


Adéla Polka
MMNK
Jiskřivá a odrzlostí efektivně průbojná kapela, která má šanci posunout vnímání brněnské scény. Ty neustálý změny, divný tempa, divný texty, zaujme to a naživo si sebevědomě natřou všechny na chleba.



Jiří Procházka
Liturgy
Na EP As the Blood of God Bursts the Veins of Time opět dokázali překonat sebe samotné a zároveň si udržet svůj styl.

Panzerfaust
Podařilo se jim se ctí uzavřít jedinečnou (post)blackmetalovou trilogii The Suns of Perdition s Chapter III: The Astral Drain, která sice dvojku Render Unto Eden nepřekonala, ale i tak nabízí velmi povedené vyvrcholení.


Jiří Přivřel
Mark Lanegan, Jaimie Branch a Mimi Parker. Slova nestačí.


Maria Pyatkina
Bad Bunny
Un campeón!


Mariia Smirnová
Arctic Monkeys
Za nečekanou transformaci.


David Stoklas
The Smile
Ideální koncept pro melancholiky, co prožívali pubertu s Creep, ale teď už se se světabolem nějak vyrovnali. Kombinace úpěnlivého Yorkea, Greenwodovy kytary a jazzové lichosti Skinnera skýtá obří potenciál do budoucna.


Jonáš Sudakov
Denzel Curry
Samovyhlásený najlepší rapper, ktorému stále chýba uznanie mainstreamu, aj keď po tomto roku by si ho určite zaslúžil.

Kendrick Lamar
Po slabšom DAMN. a niekoľkoročnej pauze je Lamar znovu hudobne svieži, umelecky originálny a emocionálne ešte otvorenejší.

Sudan Archives
RnB s husľami dokáže po čase nudiť, keď nemáte predstavivosť a odvahu ísť trochu mimo svojej cestičky. Sudan Archives dokazuje, že má oboje.


Štěpán Šanda
Rina Sawayama
Popová hvězda s eklektickým přístupem.

Björk
Pro její houbovou terapii a dlouholeté neslevování ze svých standardů.


Jakub Šíma
Brockhampton
Protože odcházet se ctí se musí umět.

Little Simz
Královnu střídá Královna.

Smack
Vyhrát a neuhnout ani o centimetr.


Martin Šmíd
black midi
Bylo to až v létě, co jsem se k těmto progrockovým, postpunkovým, artrockovým borcům dostal (díky singlu Welcome to Hell), a po zbytek roku mě nepřestali bavit, stejně jako mě nepřestalo bavit nořit se na různých fórech do jejich bohaté mytologie. Asi žádná skupina mě tak nestrhla.



Filip Švantner
Cloakroom
Pre pesničky plné nostalgickej, až sladkobôľnej atmosféry a kontrast „tvrdého zovňajšku“ a hebkých vzletných melódií, ktoré sa len tak neopočúvajú.


Vojtěch Tkáč
Kendrick Lamar
Za skvělé album, pompézní turné, trnovou korunu a poctu Virgilovi.

Fred again..
Za taneční euforii, osvěžení britské elektroniky a nejlepší Boiler Room všech dob.

58G
Za prolomení mantinelů, vyvrácení předsudků o rapu a silnou desku.


Lucie Tlustošová
Kendrick Lamar
Za tak zranitelnou a sebereflexivní desku.

Miss Petty
Protože mě baví, jak vyvětrává zatuchlý vzduch v českém popu.

Dunaj
Návrat roku.


Nora Třísková
Kendrick Lamar
Rosalia
FKA twigs


Václav Valtr
Björk
Dokázala naservírovat skvělou desku, kde se ozývají ozvěny toho nejlepšího z její tvorby, aniž by přestala inovovat a objevovat.


Karolina Veselá
Louis Cole
Snarky Puppy
Moonchild


Karel Veselý
Rosalía
Fobia Kid
Bad Bunny


WAGHiSS
Lazer Viking
Fvck_Kvlt
sleep twitch


Martina Wes
Lazer Viking
MMNK
Vojdi
Rutka Laskier
Chat Pile

Info

foto © Gemma Samways

Komentáře

Pro možnost psaní komentářů se přihlašte nebo zaregistrujte.

Relevantní články

Pořadatelská: Martina Lesner (United Islands of Prague)

redakce 18.04.2024

Položili jsme několik otázek hledačce nových talentů, bookerce a dramaturgyni festivalů.

Kam na rajz s Michalem Berezňákem (Sharpe)

redakce 16.04.2024

Jarní Sharpe, chorvatský INmusic festival, Taylor Swift v Londýně. Na jaké akce nás pozve vášnivý koncertní a festivalový manažer?

Vstupní prohlídka: Marcel Gidote’s Holy Crab

redakce 10.04.2024

Loni se jim toho povedlo hodně: v březnu vydali album Farm Alarm, pak dva singly, první evropskou tour a k tomu vydávají soundtrack k počítačové hře.

Douška vydavatelská: Ancestral Vision (Unizone)

redakce 04.04.2024

Pokud budu mluvit sám za sebe, tak u mě teď panuje zdravá euforie, protože se mi asi po x letech podařilo dotáhnout do konce moje debutové EP, které vyšlo u…

Vstupní prohlídka: Marta De Pascalis

redakce 03.04.2024

Co ji inspiruje, co ji vyruší, na co jí stačí jedna věta? Marta De Pascalis v našem dotazníčku, před pražským koncertem.

Preview: Tallinn Music Week 2024

Michal Pařízek 02.04.2024

V programu najdeme známá jména jako místní hrdinky Vera Vice nebo Kitty Florentine, všudypřítomné Tramhaus, kteří vystoupí na akci Vikendica, nebo řeckého croonera Johnnyho Labella.

Vstupní prohlídka: Marie Kieslowski

redakce 26.03.2024

Marie Kieslowski vydala své debutové sólové album Je všechno dobrý? před dvěma lety, nyní na něj navazuje EP s názvem Je to složitější.

Preview: Rewire 2024

Zuzana Malá 24.03.2024

Holandský festival experimentální hudby a umění má pro letošek tučnou soupisku v kategorii legend i ikon součásné avantgardy.

Pořadatelská: Dominik Prok (Nová Cvernovka)

redakce 21.03.2024

"Podlaha bude ružovo-glittrová zaliatá epoxidom, jeden zo stejdžov bude práve na wc v štýle boiler room a zahrá napríklad DJ Záchod (Matwe), I Hate Berlin Manson DJs alebo..." Pár tipů.

Pořadatelská: Matěj Samec (MeetFactory)

redakce 10.03.2024

„Obzvlášť zvu na Dech - ten zvolte v případě, že máte chuť se s námi ponořit do naprosté tmy a naladit se na vnitřní drama jednoho člověka," říká dívadelní dramaturg…

Offtopic

Tento web používá k poskytování služeb a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Souhlasím Další informace