Články / Sloupky/Blogy

Žebříčky Full Moonu: klipy/reklamy/filmové hlášky roku 2016

Žebříčky Full Moonu: klipy/reklamy/filmové hlášky roku 2016

redakce | Články / Sloupky/Blogy | 15.01.2017

Hudební žebříčky jsou za náma, ale ty filmové, to taky musíme. Nejdříve filmy a seriály, pak taky klipy, reklamy, filmové hlášky a životní zklamání, určitě.

Dawek
Videoklip
Cokoliv od Jesse Kandy. Jeho spolupráce s Arcou mi evokuje podobnou geniální dvojku Aphex Twin + Chris Cunningham, jejichž Rubber Johnny nejspíš navždy zůstane nepřekonatelným.

Soundtrack
Krom experimentu v Peaky Blinders mi udělala radost hudební dramaturgie v Mr. Robot, Silicon Valley nebo forexový “western” Billions, pro něhož skládal hudbu Eskmo.

Filmová hláška
„A co mi jako uděláte?” Pustina

Zklamání roku
Česká web-seriálová tvorba. Stream.cz jako svobodná platforma je sice super, ale svoboda není jen nekorektnost a vulgarita. Přál bych autorům víc sebereflexe, času, větší nároky na sebe sama a taky víc odvahy vyhodit to, co neobstojí.

3DDI3
Videoklip
Massive Attack, Ghostpoet - Come Near Me - Neskutečně intenzivní věc. Poselství je nadčasové, miluju tyhle příběhové věci.


Metallica: Dream No More - Líbí se mi 80’s atmosféra celého klipu a vůbec jeho celkové pojetí. Neříkám, že je originální nebo že jde o nejlepší song na albu, ale „Cthulhu, awaken“ na mě funguje. Ten klip mi udělal radost.


Massive Attack, Young Fathers - Voodoo in My Blood - Massive Attack ještě jednou, tímhle kouskem začala jejich letošní klipová nadvláda a přitom je to tak jednoduché. Rosamund Pike, koule a tanec posedlosti… Taky vám při tom smíchu vždycky přejede mráz po zádech?


Soundtrack
Westworld - Velká omluva Raminu Djawadimu, kterého jsem dlouhou dobu považoval za Zimmerova podržtašku a který nedávno vystoupil ze stínu a hudbou k seriálovému Westworldu prokázal své kvality. Dokonalá kombinace klimperu a elektronického hřímání, k tomu reimaginace skladeb od Nine Inch Nails, Radiohead nebo The Cure. Velká paráda.

Dr. Strange - Barokní Pink Floyd v klasickém hávu a v marvelovské pohádce o čáryfukovi? Proč ne? Stejně dobré jako nečekané i když Giacchino zklame málokdy, dokonce nové Star Wars zvládl se ctí... A na mistra (Johna Williamse) se navazuje sakra těžko.

Silence - Putování přírodou, nečekané nástrojové kombinace, atmosféra jednotlivých skladeb stéká jako déšť. Slyšel jsem zatím promo na oskarové nominace a nemůžu se dočkat placky. Neskutečně uklidňující a zároveň znepokojivé. Jak něčeho takového Klugeovic docílili, nechápu.

Filmová hláška
Nebyla to hláška, bylo to staré dobré sípavé lapání po dechu Dartha Vadera.

Zklamání roku
Letos mě zklamalo hodně filmů. Ne že by byly vysloveně špatné, ale prostě to nedotáhly na metu dokonalosti, a měly na to. Ať už šlo o Sebevražedný oddíl nebo Batmana v Supermanovi nebo Triple 9. Trailery nastřelí očekávání až příliš vysoko, do míst, kam film nevystoupá, a zbývá jen místo pro pád. Takže to chce… horší upoutávky?

Adam Hencze
Videoklip
Priessnitz - Tam na Poli (lyric video)

Soundtrack
Swiss Army Man - Novátorská pojba formy, děje a filmový hudby do líbivejch klipařskejch koláží s prdivym přesahem mrtvoly v podání Dana Radcliffa. Učarovalo celý naši redakci už ve Velkym sále ve Varech, láska trvá doposud.

The Revenant - Bryce Dessner na hrad, a i když tu má tušim jenom dva songy, oba jsou přesný a nádherný. Plus minimalismus v podání Sakamota s Alva Noto v podobě dvounotového hlavního tématu je kostimrazivý.

La La Land - Není třeba popisovat, tady se volá po Oskarech. A jako pardon Batman V Superman, nevešel se sem, ale hudební téma každý z postav nemá třeba v Marvelu absolutně obdoby.

Filmová hláška
Snad WW z Batman V Superman? Něco jako... Bruce Wayne: „I’ve known a lot of women like you.“ – Wonder Woman: „I don’t think you’ve ever known a woman like me.“ A pak hned do toho to kytarový téma, tududu du du du...

Zklamání roku
Že to Carrie Fisher a Bowie nerozdejchali.

Davo Krstič
Videoklip
The Chemical Brothers – Wide Open
Coldplay - Up&Up
Portishead – SOS
Radiohead – Burn
Polica – Wedding
Massive Attack – Voodoo in My Blood

Soundtrack
filmový: High-Rise (Clint Mansell), The 9th Life of Louis Drax (Patrick Watson), Arrival (Jóhann Jóhannson), Nocturnal Animals (Abel Korzeniowski), Atomic (Mogwai)

herní: No Man´s Sky (65daysofstatic), Watch Dogs 2 (Hudson Mohawke), Destiny: Rise of Iron (Michael Salvatori ad.)

Filmová hláška
"I had another Liam Neeson nightmare. I kidnapped his daughter and he just wasn't having it. They made three of those movies. At some point you have to wonder if he's just a bad parent." (Deadpool)

"Tell me - do you bleed? You will!" (Batman vs Superman: Úsvit spravedlnosti)

"For as long as I can remember it has been my ambition to become an Olympian. I just needed to find the right sport." (Orel Eddie)

Zklamání roku - Jason Bourne, seriál Preacher

Lukáš Masner
Videoklip
Radiohead – Daydreaming
Please the Trees - Missing Feeling Nothing
Chemical Brothers – Wide Open

Soundtrack
Revenant – Smyčcový minimalismus ve spojení s noisovými plochami německého hudebníka Alva Noty. Mrazivé, ale nepodbízivé spojení stylů, ve vztahu s obrazem nekompromisní a filigránsky přesné.

Arrival - Hutné, atmosfericky temné i citlivé melodie, které nejednou stírají hranice mezi tradiční hudbou a filmovým zvukem (ruchem). Islandský skladatel Jóhann Jóhannsson bryskně dokazuje, jak významné dokáží být nejen melodie, ale i ticho, které jim předchází. Hudba působivých kontrastů.

Equals – Předvídatelný a zapomenutelný film s vycizelovaným designem a křehkou ambientní hudbou. Přesně podle vzorce, který na oba autory Apparat / Dustin O'Halloran pasuje.

Filmová hláška
Lenny: Bylo to těžké? Zavřít baziliku pro turisty?
Gutierrez: Ne. Stačilo pověsit na vchod ceduli s nápisem "Zavřeno". (Mladý papež)

Zklamání roku
Je to jen konec světa – Hysterický, stylisticky i emočně přepálený rodinný portrét. Teprve sedmadvacetiletý Xavier Dolan se stal předčasně oslavovaným režisérem, který s definitivní platností dovršil statusu vrcholné arogance. Co na tom, že jeho filmy vítězí v Cannes, tahle odpudivě afektovaná a narcistní podívaná má k jemnosti Imaginárních lásek na míle daleko.

Shaqualyck
Videoklip
De Staat – Peptalk - Chystáte se na dýzu a nejste si jisti kvalitou svého tanečního projevu? Žádný strach, vše podstatné pro vás v nadupaném rychlokurzu shrnul neposedný vousáč.


Red Fang – Shadows - Heavymetaloví humoristé se vyznali z lásky k akční sci-fi klasice Johna McTiernana. V něm si tenkrát zahrál i Shane Black, který na příští rok plánuje pokračování. Znáte lepší způsob, jak si zpříjemnit čekání na premiéru?


Please the Trees – Missing Feeling Nothing - Tatínek si jen potřeboval něco zařídit… Stejně jako loni s Tatáčema (Antikvariát), uhodil i tentokrát Štěpán FOK Vodrážka hřebíček na hlavičku. Divoká noc, dechberoucí souboj s chtíčem a Vašek Havelka ve volné přírodě.


Soundtrack
Smrt ve tmě – Roque Baños prodchnul nejlepší horor/thriller uplynulého roku hrozivě řinčivým lomozem, ze kterého i otrlejším jedincům naskočí epesní husina. Máte pro strach uděláno? Tak zhasnout a volume doprava.

High-Rise – Inovativní práci se smyčci by Clint Mansell mohl z fleku vyučovat.

Hell or High Water – Tandem Nick Cave & Warren Ellis opět na výbornou. Pláně, vítr, slunce, Texas. A navrch zasloužilí nestoři zemitého country ze staré školy Townes Van Zandt a Waylon Jennings. Stačí se zaposlouchat a nechat myšlenky volně plynout.

Filmová hláška
„Adam, Eve and Steve.“ Zoolander No. 2
„Beauty isn't everything. It's the only thing.“ Neon Demon
„Everlasting life for me... and mint for you!“ Sirotčinec slečny Peregrinové pro podivné děti

Zklamání roku
Seriálová adaptace Preachera, Taušovy ultra naivní Modré stíny a Krásné dny v Aranjuez, které bohužel naznačily Wendersovu začínající demenci.

Komentáře

Pro možnost psaní komentářů se přihlašte nebo zaregistrujte.

Relevantní články

Šejkr #126: „Ono se to k tobě blíží“

Michal Pařízek 22.03.2024

„Světová zpráva o štěstí zařadila Česko na 18. místo.“ No to se mi ulevilo, pak že jsme na tom špatně.

Preview: Jeden svět 2024

Ondra Helar 19.03.2024

Šest festivalových tipů, a to napříč tématy, protože i to je letošní novinkou – schází jednotné téma, zato je spoustu různých kategorií.

Šejkr #125: Jako v křesle

Michal Pařízek 08.03.2024

Dělo se toho spoustu, možná nejsilnějším zážitkem ale byla návštěva Kunstmuzea v Haagu. V hlavní roli Max Beckmann, Piet Mondrian, De Stijl. A Can.

Šejkr #124: „praise your cringe“

Michal Pařízek 23.02.2024

„Praise your cringe,“ hřímá Joshua Idehen z pódia lublaňského klubu Channel Zero. Motivuje, káže a směje se u toho. Emoce na praporu a dojetí.

To nejlepší z první dekády festivalu Ment (Andraž Kajzer)

Andraž Kajzer 13.02.2024

Dekáda je výročí, které je potřeba pořádně oslavit. Jako první nabízíme pamětihodné momenty přehlídky uměleckého ředitele festivalu Andraže Kajzera.

Šejkr #123: To podstatné již…

Michal Pařízek 09.02.2024

Pohledy se mohou různit, naštěstí. „Můj je ten správný.“ Ano, takhle by to mělo, mohlo být. Právě Kafka je jednou z těch osobností...

Šejkr #122: „El color de los días“

Michal Pařízek 26.01.2024

„Tohle je konec internetu. Měli bysme si zase posílat dopisy, to bude mnohem užitečnější než tenhle shit.“ Ano, na letošním Eurosonicu padaly i takovéto věty.

Šejkr #121: Nanovo

Michal Pařízek 12.01.2024

Přelom roku je mimo jiné ve znamení koncertní pauzy. Pokaždé si to užívám víc, je třeba vypnout a povolit... Na jak dlouho?

Desky roku 2023 podle Full Moonu: 1. místo

redakce 04.01.2024

Výsledky nejsou nic menšího než vzrušující. Redakční hlasování o nejlepší nahrávku roku 2023 ovládli...

Desky roku 2023 podle Full Moonu: 2. místo

redakce 03.01.2024

Jedno údolí je magické i skličující, to druhé syrové a vznětlivé jako troudná sojka, neukojitelný hněv.

Offtopic

Tento web používá k poskytování služeb a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Souhlasím Další informace