Články / Sloupky/Blogy

Žebříčky Full Moonu: koncert/festival roku 2017 II.

Žebříčky Full Moonu: koncert/festival roku 2017 II.

redakce | Články / Sloupky/Blogy | 10.01.2018

Které koncerty a festivaly zasáhly redaktory Full Moonu a jejich blízké, nejbližší okolí v roce 2017? Živé vzpomínky, prach, pot a slzy? Napříč žáry, styly, přes hranice i doma. Šarm a šmrnc s Algiers, batikovaná Beseda nebo šamanský divadýlko George Clarka...

Kristýna Trochtová
Algiers – Strahov 007, Praha
Sedmička má svá úskalí, ale koho to zajímá. Zhmotnění lítacích – nejkrásnějších – snů. Jsem si jistá, že tohle už nezažijeme. Díky všem.

A Place to Bury Strangers – Futurum Music Bar, Praha
Pot, krev, pivní kelímky ve vzduchu, hluk, zlo, hudba vymknutá z kloubů, too much love will kill you. Autistická party par excellence.

Protomartyr – Futurum Music Bar, Praha
Po cestě z koncertu jsem si říkala jen: "Miluju život." Nedělám si prdel.


Veronika Kubanková
Osemnásty ročník festivalu Next, štyri výživné dni s dlhodobým účinkom, nečakaný výbuch spotenej energie Bonaventure vo Fuge a festival Story v Hranicích, na ktorom som nebola.

Richard Kutěj
Zhluk, festival experimentální elektroniky – Důl Hlubina, Ostrava
Kollaps + Säkkikangas – Jeden Tag, Ostrava
Pacino + Raw Deal a další – Futra, Orlová


Jiří V. Matýsek
Blues Alive – Šumperk
Rok od roku rostoucí festival, organizačně i programem. Každoroční žánrový svátek, který stále překvapuje.


Michal Pařízek
Grace Jones – Primavera Sound, Barcelona
Algiers – Musik & Frieden, Berlin
Oxbow – Futurum Music Bar, Praha
Warhaus – Full Moon Stage, Colours of Ostrava
The Black Heart Procession – Kabinet Múz, Brno
Kovadlina – Beseda u Bigbítu, Tasov
Nick Cave & the Bad Seeds – O2 arena, Praha
Pharoah Sanders – Le Guess Who?, Utrecht

Bez pořadí.


Veronika Miksová
Mišmaš – statek Ústsko, Bojkovice
Jedinej festival letošního roku, kde peníze ani počasí nehrají roli. Sounáležitost jako sviň, jedna kapela lepší než druhá, výhled ze stanu za všechny prachy a milá slečna kavárnice z Ulitého kafe, kterou od června náhodně potkávám po celé republice.

Martin Řezníček
Grape festival – Piešťany
Nikdy nezklame skvělým doprovodným programem a stylovým tématem, které se rok co rok mění.

Einstürzende Neubauten – Forum Karlín, Praha
Jak může kapela znít tak perfekcionisticky a zároveň tak divoce? Mezi matadory, co už byli minimálně na pěti koncertech, se povídá, že show je už kolik let stejná. Ale říkaj to se znalecky zdviženým obočím. Takže co! Kdyby to bylo blbý už napodruhý, asi by znova nešli...


Shaqualyck
Black Heart Procession – Kabinet múz, Brno
Protože na strop posetý tulipány nelze zapomenout.

Grails – Dobeška, Praha
Pokud jde o Emila Amose, docházejí mi superlativy. Jeden z nejlepších bubeníků, co znám. Umí i na kytaru. A hrany činelů objíždí lahví od vína... To se nedá vyprávět.

Deafheaven – Lucerna Music Bar, Praha
Asi bych měl utrousit něco na téma blackgaze, otřít se o růžovou a tak, ale mě prostě nejvíc utkvělo to šamanský divadýlko George Clarka. Prvomájový rachot s mokrou levitující patkou. Svátek práce, lásky čas.


Jakub Šilhavík
Beseda u Bigbítu – Tasov
Oslava 25 let fungování Besedy u Bigbítu nemohla dopadnout lépe, sázka na odvážnou dramaturgii se znovu vyplatila. Na vystupujících bylo vidět, že si účast na festivalu užívají stejně jako návštěvníci, a organizační tým složený z dobrovolníků odvedl profesionální výkon bez výrazného zaváhání. Nezbývá než si přát, aby Beseda i v dalších letech zůstala stejná jako doposud.

Mark Lanegan – Fléda, Brno
Mark Lanegan každoročně odehraje alespoň jeden tuzemský koncert, přesto se vždy jedná o výjimečnou událost a vůbec nezáleží na tom, jestli jste už dříve měli tu čest nebo se jedná o soukromou premiéru. Jeho charakteristický chraplák zraje jako dobré víno.

Komentáře

Pro možnost psaní komentářů se přihlašte nebo zaregistrujte.

Relevantní články

Šejkr #127: Jak je důležité nevyhrát

Michal Pařízek 05.04.2024

O Liv.e více v dubnovém Full Moonu, ten text vůbec nebyl v plánu, ale prostě musel ven. Ona sama říká, že když nahrávala loňské album Girl in the Half Pearl,…

Hudba pre každého a každý pre hudbu (Žižkovská noc 2024)

Zuzana Valešová 30.03.2024

Zatiaľčo minulý rok pôsobila Žižkovská noc ako taký “kočkopes”, tento rok nastúpila v plnej sile s jasnou správou, myšlienkou a víziou mne viac než sympatickou.

Šejkr #126: „Ono se to k tobě blíží“

Michal Pařízek 22.03.2024

„Světová zpráva o štěstí zařadila Česko na 18. místo.“ No to se mi ulevilo, pak že jsme na tom špatně.

Preview: Jeden svět 2024

Ondra Helar 19.03.2024

Šest festivalových tipů, a to napříč tématy, protože i to je letošní novinkou – schází jednotné téma, zato je spoustu různých kategorií.

Šejkr #125: Jako v křesle

Michal Pařízek 08.03.2024

Dělo se toho spoustu, možná nejsilnějším zážitkem ale byla návštěva Kunstmuzea v Haagu. V hlavní roli Max Beckmann, Piet Mondrian, De Stijl. A Can.

Šejkr #124: „praise your cringe“

Michal Pařízek 23.02.2024

„Praise your cringe,“ hřímá Joshua Idehen z pódia lublaňského klubu Channel Zero. Motivuje, káže a směje se u toho. Emoce na praporu a dojetí.

To nejlepší z první dekády festivalu Ment (Andraž Kajzer)

Andraž Kajzer 13.02.2024

Dekáda je výročí, které je potřeba pořádně oslavit. Jako první nabízíme pamětihodné momenty přehlídky uměleckého ředitele festivalu Andraže Kajzera.

Šejkr #123: To podstatné již…

Michal Pařízek 09.02.2024

Pohledy se mohou různit, naštěstí. „Můj je ten správný.“ Ano, takhle by to mělo, mohlo být. Právě Kafka je jednou z těch osobností...

Šejkr #122: „El color de los días“

Michal Pařízek 26.01.2024

„Tohle je konec internetu. Měli bysme si zase posílat dopisy, to bude mnohem užitečnější než tenhle shit.“ Ano, na letošním Eurosonicu padaly i takovéto věty.

Šejkr #121: Nanovo

Michal Pařízek 12.01.2024

Přelom roku je mimo jiné ve znamení koncertní pauzy. Pokaždé si to užívám víc, je třeba vypnout a povolit... Na jak dlouho?

Offtopic

Tento web používá k poskytování služeb a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Souhlasím Další informace