Články / Reporty

Zvukové labyrinty Portico

Zvukové labyrinty Portico

Shaqualyck | Články / Reporty | 01.12.2014

Občas si to rád dělám složité. Odmítám přímočarost, hledám slepé uličky a ošívám se, když mi někdo cpe pod nos (s)prosté prvoplánové melodie. Máte to podobně? A už jste slyšeli (o) Portico? Nevím, koho zdejší promotéři uplatili, ale dostat do Olomouce takové jméno muselo dát setsakra zabrat. Nakonec se našla skulinka mezi Paříží a Rotterdamem. Sice se začínalo o čtvrt na deset, ale nikdo s tím neměl problém. Klub se pozvolna plnil, teplota rostla a pivní baroni odpočívali ve stínu pípy, ze které se řinul lahodný zrzek z téměř lokálního pivovaru Chomout. Natěšení byli všichni, jen někteří z cca stovky přítomných fajnšmekrů možná dostali něco krapet odlišného, než si od bezmála kultovní britské formace slibovali.

Nejdřív byli čtyři, říkali si Portico Quartet a jejich hudba velebila nu-jazzové kompozice. Klasický nástrojový základ byl v jejich podání důkladně kořeněný moderní elektronikou. Prim hrával nevšední hang drum, mokrý sen každého perkusisty toužícího po změně. Jenže kdeže loňské sněhy jsou. V roce 2011 se Nick Mulvey vydal na sólovou dráhu. A když se letos v srpnu spakoval i jeho náhradník Keir Vine, vypustil zbytek kapely z názvu slovo „Quartet“ a vydal se objevovat nové hudební obzory. Ty nabudou definitivní podobu na jaře příštího roku, kdy má obrozeným novátorům vyjít netrpělivě očekávaná deska u labelu Ninja Tune. Kdo byl připraven na skladby z období, ve kterém na sebe kapela právem strhla pozornost nominací na Mercury Prize, ten se asi hodně divil. To, co Portico v pátek představili olomouckému publiku, znělo totiž docela jinak.

Po saxíku ani památky, hang drum zřejmě neprošel letištní kontrolou. Zato spousta mašinek, klávesy, basa a svérázné perkuse. Kombinace akustických a elektro bicích pod jedněma paličkama? To se hned tak nevidí. A aby toho nebylo málo, doplnil instrumentální trojici hostující vokalista Jono McCleery, zvyk je železná košile a počty musí sedět. Chrastivé intro nikam nepospíchalo. Zvuk se kroutil, v bednách makabrózně praskalo a vzduch povážlivě houstnul. Soustředění se dalo krájet, zmlkli i nejnáruživější kecalové. Pak se soukolí konečně rozjelo. Stěžejním elementem byl rytmický podklad Duncana Bellamyho, jehož hradbovité struktury snaživě zdobil zpoza compu, resp. kláves Jack Wyllie. Milo Fitzpatrick nebojácně přicmrndával, chvíli s basou, jindy s kytarou. Společně vytvářeli fantaskní zvukový les, který vábil, pohlcoval a mizel v nekonečnu. Nad objímavou ambientní scenérií se vznášel McCleeryho mlžný vokál, dva mikráky mu byly málo.

„Nikdy sem nic takovýho neslyšela,“ šeptla nesměle slečna za mnou. Zjevně nebyla přítomna setu Cheta Fakera, jednoho z největších tahounů letošního ročníku Colours of Ostrava, který si na skladbách na pomezí písničkového popu a ambientu založil živnost. Jenže zatímco ve vítkovickém odpoledním žáru se v naňahňaném davu nedalo soustředit, v Jazzu panovaly přímo ideální podmínky. Ať už to byla omamná Living Fields nebo čerstvě utkaná Bright Luck, vždy dokonale vynikly propracované konstrukce jednotlivých skladeb, jejich vybroušená křehkost i důraz na detail. S posledními tóny se kruh uzavřel, jako by pánové ani nechtěli přidávat. Za neutuchajícího potlesku se ze zákulisí přišourali s otevřenýma lahváčema, poděkovali a přiznali, že nic dalšího už nemají na repertoáru, takže budou muset něco zopáknout. Nikomu to nevadilo a zasloužený aplaus záhy přinutil příjemně zaskočenou kapelu ještě k druhému přídavku. Portico sice překvapili novým zvukem, zájem nadšeného obecenstva byl i přes to enormní. Dokážete si představit lepší reklamu na nové album?

Info

Portico (uk)
28. 11. 2014, Jazz Tibet Club, Olomouc
foto © žakelýna

Komentáře

Pro možnost psaní komentářů se přihlašte nebo zaregistrujte.

Relevantní články

Ve zvukové krajině labyrintu Faunu (Faun festival)

Veronika Miksová, Kryštof Kočtář 16.04.2024

Na koncerty chodíme v Brně často, ale sklepní scénu Husy na provázku nebo Komorní sál JAMU jsem ještě nikdy neviděl tolik přeplněné jako během Faunu...

Poslední nádech (Bendik Giske)

Julia Pátá 15.04.2024

Početné publikum pražské Archy+, ve které se letos usadil promotérský kolektiv Heartnoize, kvapem obsazuje místa ve velkém sále multifunkčního prostoru...

Hřejivý folk chladne a tmavne (Tábor + Cardo & Decumanus)

Kryštof Kočtář 13.04.2024

Když jim roku 2020 vyšlo album Liebe, psal mi kamarád nadšeně: „Ty vole, čeští Natural Snow Buildings!“ Přestože jsem s jeho zjednodušením nesouhlasil, radost jsem sdílel.

Let s gripenom, nohami pevne na zemi (Dukla)

Jakub Veselý 12.04.2024

Na pripravené gitary a klávesy dopadla tma, ktorú po chvíli rozrazilo intenzívne biele svetlo prechádzajúce do stroboskopického prerušovania rozplynutého do hustej hmly.

Od tance ke smyslovému přetížení (Jednota v noci)

Dominik Polívka 08.04.2024

Večírek pod taktovku Jednoty s dystopickými kulisami štvanického Fuchsu a ještě dystopičtější produkcí vystupujících.

Laciné kostýmy, vytříbené kytary (Devil Master)

Marek Hadrbolec 08.04.2024

Paroháče vystřelují do vzduchu a nad nimi se šklebí obličeje s corpsepaintem a falešnou krví. Na pódiu povlávají černé pláště a volány rudé košile.

Strejc is not děd! (Hentai Corporation)

Kryštof Kočtář 02.04.2024

Tentokrát v pozici „strejc edž“, jak bylo nazváno jejich aktuální turné, tedy jako kapela, co nepije.

Paprsky v mlze (Bohren & der Club of Gore)

Kryštof Kočtář 31.03.2024

Zkraje byla zdrojem světla drobná baterka, s níž si Morten Gass hledal cestu k nástrojům, tedy bicí soupravě, klávesám a kytaře.

Dvě světla na konci deště (Kaleida + Viah)

Tomáš Jančík 28.03.2024

I tak, nebo právě proto vyzařuje Kaleida stále přitažlivější hřejivý komfort, ze kterého se těžko odchází.

Swag a dechberoucí sexappeal (Annet X & NobodyListen)

waghiss666 24.03.2024

Moc krásnějších ženských jsem na pódiu neviděl, a to opakovaně. A Annet X to o sobě ví, nestydí se za svůdnost a ladně tančí na hraně s podbízivostí.

Offtopic

Tento web používá k poskytování služeb a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Souhlasím Další informace