Akce

Čtvrtý ročník mezinárodního festivalu Norma

Norma 2019
08. 11. 2019 18:00 - 09. 11.
Plato Ostrava, Ostrava

Čtvrtý ročník mezinárodního festivalu Norma se uskuteční v prostoru bývalého hobbymarketu Bauhaus v Ostravě, kde sídlí galerie Plato Ostrava. Hlavním dramaturgickým tématem čtvrtého ročníku je žena, ženskost a s tím spojená angažovanost, společenská kritika, sexualita, poezie, citlivost…

Tento ročník je pak vystaven především na ose silných sól, které propojuje schopnost podmanit si diváka s minimalistickou důsledností. Toto podmanění může mít až manipulativní charakter jako v případech projektů Giuseppe Chica a Barbory Matijevič Forecasting nebo Núrie Guiu Likes. Performance Forecasting hravě propojuje precizní pohybový koncept s nevyčerpatelnou prázdnotou videií na sociální síti YouTube. Sebevědomý projev Núrie Guiu je pak schopný vtáhnou publikum, které přistoupí na její hru, ve které promyšleně propojuje popkulturní mediální fenomény s těmi duchovními. Polská performance Pure Gold Is Seeping Out of Me Renaty Piotrowské konfrontuje prostřednictvím osobních zkušeností touhu po mateřství s touhou po umělecké realizaci. Francouzská performerka Nach projektem Cellule odkazuje k pouličnímu tanci Krump, který spontánně vznikl na začátku století v USA v době rasových nepokojů. Její interpretace je velmi osobní a v druhém plánu pracuje i se smutkem a samotou černošského performera v „bílém“ světě tanečního divadla. Další projekty jsou opakem těchto spíše extrovertních, a do určité míry společensky kritických projektů. Performance Seeking Unicorns Chiary Bersani je rafinovaným minimalistickým aktivizmem, který vědomě pracuje s našimi předsudky a citlivostí. Chiara evokuje holčičí jednorožčí svět jako univerzální touhu po kráse a právu na ní. Pohybově minimalistické „zátiší“ Luny Cenere Kokoro odkazuje k inspiraci japonskou kulturou. Luna zpřítomňuje „vnitřní bytí“, které k nám rezonuje přes meditativně úsporný pohyb nahého těla. Performance Nepřestávej Terezy Hradilkové propojuje téma touhy a světa hudby jako něco výsostně intimního, nedotknutelného i bolestného ve snaze po maximálním uchopení a porozumění těchto vášní. Jediné „činoherní“ představení tohoto převážně pohybově a tanečně zaměřeného ročníku je inscenace podle předlohy Marguerite Duras Bolest v režii Ladislava Babuščáka. Monodrama s Anitou Krausovou evokuje úzkost a bezmoc ženy v extrémní životní situaci. Hostem letošní Normy ze světa výtvarných umělců bude po Evě Koťátkove, Dominiku Gajarském a Vladimíře Večeřové výtvarnice a performerka Johana Střížková.

Dramaturgie čtvrtého ročníku festivalu Norma staví do popředí ženu, nemá ale feministické ambice. Na začátku této dramaturgické koncepce nestál nadpis „Žena a…“, ale možnost dát tomuto fluidnímu nadpisu konkrétní podobu, která se netváří, že něco pojmenovává a uzavírá. Jako pokaždé je naší ambicí, aby divák festivalu bral jednotlivé dny jako dramaturgické celky a ideálně viděl všechna představení. Hudební doprovod obstará Floex s DJ setem v pátek a Gin & Platonic DJs v sobotu.

Info

Festival autorského divadla a současného umění
Norma 2019
8. – 9. 11. 2019
Plato Ostrava, Ostrava
fb událost

foto © Michal Hančovský

Komentáře

Pro možnost psaní komentářů se přihlašte nebo zaregistrujte.

Relevantní články

Groove Brno přidává Fun Lovin’ Criminals a Mezzoforte

redakce 26.03.2024

Instrumentální jazz-funková formace Mezzoforte patří k tomu nejzajímavějšímu, co dal Island hudebnímu světu.

Kompletní program Full Moon Stage 2024

redakce 25.03.2024

Žánrově je program scény rozpřažen od euforického popu přes psychedelii, rap, africkou elektroniku až k razantnímu postpunku. Devatenáct jmen, devatenáct svébytných přístupů.

Respect Festival oznamuje program

redakce 25.03.2024

Pestrá směs, kterou jinde neuslyšíte, od mizejících tradic po současné globální fúze, od veteránů žánru po horké novinky.

Rock for People přidává Brutalismus 3000, Kerryho Kinga nebo The Darkness

redakce 24.03.2024

Kerry King loni oficiálně založil svou sólovou superskupinu složenou ze známých thrashmetalových hudebníků.

Partiboi69 (Live) a ďalšie mená Pohody

redakce 23.03.2024

Luxemburský raper Maz Univerze organizátori očaril na nemeckom festivale Reeperbahn. Originálny flow a texty, ktoré sa dotýkajú rôznych tém.

Finále Blues Aperitiv

redakce 22.03.2024

Pořadatelé garantují třem kapelám, které vybere mezinárodní porota nebo diváci ze sedmi finalistů postup na letošní ročník festivalu.

Sharpe vylaďuje široký line-up

redakce 18.03.2024

Festival prezradil ďalších hudobných interpretov, medzi nimi umelcov pôvodom z Islandu, Bangladéša, Chorvátska, Rakúska, USA, Austrálie, Španielska.

Letní filmová škola nabídne větší komfort

redakce 18.03.2024

Diváci při stejném počtu akreditací v prodeji jako loni mohou očekávat nový sál, více repríz atraktivních titulů a více projekcí denně.

Respect Festival zahájí v Paláci Akropolis

redakce 17.03.2024

Sérii doprovodných festivalových koncertů odstartuje projekt Erwana Keravece, který představí rané skladby Philipa Glasse z roku 1969.

Festival Mladá kamera: filmy, soutěž, trojkoncert

redakce 14.03.2024

Padesátka snímků filmařů do třiceti let v hlavní soutěži, pamětnické ohlédnutí a trojice koncertů.

Offtopic

Tento web používá k poskytování služeb a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Souhlasím Další informace