Akce

Festival Boskovice 2021 slibuje kulturní očistu duše

Festival pro židovskou čtvrť Boskovice
08. 07. 2021 12:00 - 11. 07.
, Boskovice

Zvát na festival v této zamrzlé době, kdy situace (nejen) na kulturní scéně není vůbec růžová, může být naivní či přehnaně optimistické. Může být ale také krokem zvoucím k naději, že kultura se v létě vrátí do normálního života. A této víry se pořadatelé Boskovic, festivalu pro židovskou čtvrť, chtějí držet. Již 29. ročník festivalu, který organizuje Unijazz - sdružení pro podporu kulturních aktivit, je naplánován na 8.–11. července 2021.

Festival Boskovice má v této době jednu velkou výhodu: není uzavřený do jednoho areálu, ale probíhá na více místech. Koncerty, divadelní představení, výstavy, performance, promítání filmů či přednášky jsou po celém městě, včetně rozsáhlé židovské čtvrti, hradu, skleníku v zámeckém parku či letním kině. V případě, že opatření týkající se pandemie COVID 19 budou limitující, lze proto program přizpůsobit dané situaci. „Možností je řada a už loni, kdy festival proběhl v lehce okleštěné podobě, se nám povedlo realizovat akci ve velmi příjemné komorní variantě,“ nastiňuje případné změny koordinátorka festivalu Jana Černá.

fotogalerie z minulého ročníku zde

V rámci několika hudebních scén se už nyní mohou návštěvníci těšit na řadu zatím převážně českých kapel. Své nejnovější album zhudebněné poezie některých samizdatových básníků Zdivočelí koně představí Načeva, poslechnout si bude dále možné jedinečně syrový zvuk kapely Kill the Dandies! nebo magicko folkové písně Člověka krve (netradičně s kapelou). Zaručen je bluesový zážitek power tria Foxy Mama, které propojuje tradiční a moderní prvky amerického blues rocku, a The Peanuts, žánrově se pohybující mezi blues, funkem a hardrockem. Za jazzovou scénu se hlásí trojice B/Y Organism, hrající si se zvuky klavíru, varhan, balalajky, perkusí nebo elektroniky. Frustraci ze všeho lze vytančit v rámci tradičního elektronického večírku s pražským duem Mutanti hledaj východisko. Chybět nebude ani scéna Potrvá na palouku před hradem, která zatím láká na Tygroo, Tomáše Paluchu nebo Space Love. Dalšími potvrzenými kapelami jsou např. Tara Fuki, Zuby nehty, sinks, Moonshye, Chorobopop, Bare Escape, Evolet, Roman Hampacher, Severní nástupiště nebo Polansky versus Langman.

Nová dramaturgyně divadelní scény Ema Šlechtová oslovila režiséra Ludvíka Pízu, aby v rámci tradiční divadelní bojovky vytvořil pro Boskovice site specific projekt. V roce 2020 Píza spolu s dalšími mladými tvůrci umělecky zpracoval okolí pražské Florence v inscenaci Vnitroměsto. Dále se v rámci festivalu představí Akolektiv Helmut a Masobeton. Kurt Gebauer je známý hlavně jako sochař (a inspirativní pedagog), který mj. realizoval celou řadu projektů pro veřejný prostor. V Boskovicích se představí jako fotograf – na velkoformátových plachtách bude vystaveno přibližně sto jeho fotografií. Vedle setkání přímo s umělcem, proběhne během festivalu i Kurtem Gebauerem vedená tvůrčí dílna.

Léto je ještě daleko, všechny kluby, divadla a galerie jsou zavřené. Už teď je ale slovy Antonína Kocábka „důležité dát jasný signál, že kulturní nabídka je součástí duševního zdraví, a že i ona může, společně s dodržováním všech nezbytných opatření, napomoci v boji proti současné virové epidemii.“ Ať už proběhne v jakékoliv podobě, Festival Boskovice tuto duševní očistu rozhodně svým návštěvníkům zajistí.

Info

Boskovice 2021
8.–11. 7. 2021
Boskovice
web festivalu

foto © archiv festivalu

Komentáře

Pro možnost psaní komentářů se přihlašte nebo zaregistrujte.

Relevantní články

Program festivalu Boskovice je kompletní

redakce 19.04.2024

Nechybí na něm zaběhlá jména české a slovenské alternativní hudební scény, ani nadějní nováčci. Bohaté zastoupení mají v programu i divadla, filmy, výstavy, přednášky a workshopy.

Hudba je taky věda, říká hudební program festivalu AFO

redakce 18.04.2024

Zvuk současnosti i budoucnosti, noci na tanečním parketě a nové objevy. Jako každý rok i letos překračuje program Music is Science festivalu Academia Film Olomouc hranice žánrů.

A Day of Sound v kutnohorské GASK

redakce 18.04.2024

Na hudebním festivalu A Day of Sound vystoupí Monty Adkins, Alessandro Bosetti nebo Sisa Fehér.

The Dillinger Escape Plan na Brutal Assault

redakce 18.04.2024

TDEP, kteří posunuli hranice extrémního metalu, mají miliony příznivců a ovlivnili tisíce hudebníků se k této speciální příležitosti vrátí po sedmi letech na pódium.

Pop Messe sází silná jména

redakce 17.04.2024

Festival se také stěhuje do většího areálu brněnského Velodromu a jeho okolí na výstavišti BVV, který nabídne sedm nejen hudebních scén.

Koncert Symphony for Humanity upozorní na xenofobii

redakce 16.04.2024

Pražské ostrovy budou patřit žánrově pestré náloži neoposlouchaných hudebních tónů ze všech zemí evropské sedmadvacítky.

Kompletní lineup Meltu

redakce 15.04.2024

Z novější vlny domácích interpretů a interpretek zahrají např. Souly nebo Domiziana, která ve své tvorbě šikovně kombinuje hyperpop a eurodance.

Ji.hlava se letos prodlužuje na deset dní

redakce 13.04.2024

Návštěvníci a návštěvnice si nově budou moci vybrat, zda přijedou na první polovinu festivalu či na druhou. Je možné si koupit i akreditaci na celých deset dní.

Metronome Prague přiveze Raye

redakce 12.04.2024

V letošním roce se zapsala do historie Brit Awards, když sedm nominací proměnila v hned šest cen.

Nia Archives na Pohode 2024

redakce 10.04.2024

Jej tvorba nadväzuje na intepretov ako Roni Size, Shy FX alebo DJ Die, ale prináša absolútne čerstvý prístup.

Offtopic

Tento web používá k poskytování služeb a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Souhlasím Další informace