Akce

Festival Pop Messe se uskuteční až v roce 2021

Pop Messe 2021
23. 07. 2021 14:00 - 24. 07.
Areál za Lužánkami, Brno

Organizátoři nového hudebního festivalu Pop Messe se rozhodli pro přesun festivalu na rok 2021. Učinili tak v souvislosti s celosvětovou pandemií nemoci COVID-19 a nedávným rozhodnutím vlády ČR ohledně pořádání letních festivalů. Festival, jehož cílem je představit mladou multižánrovou hudbu přesahující obecně vžitý pojem pop, se v Brně uskuteční v termínu 23.–24. července 2021. Doposud zakoupené vstupenky zůstávají v platnosti.

„Nebylo to pro nás lehké rozhodnutí. V uplynulých týdnech jsme promýšleli a modelovali různé varianty. Posun o rok nám vyšel jako ta nejméně bolestivá. Největší výhodou je skutečnost, že se podaří zachovat téměř kompletní line-up včetně všech hlavních hvězd, jakými jsou Modeselektor, Squarepusher, Sleaford Mods či Tommy Cash,“ vysvětluje dramaturg festivalu Tomáš Kelar. To by podle něj v případě, že by se festival uskutečnil v pozdějším termínu letošního roku, nebylo možné.

„Zdraví je jednoznačně na prvním místě a pokud vláda vyhodnotila konání letních festivalů jako rizikové, nezbývá nám než její rozhodnutí respektovat a co nejlépe se této složité situaci přizpůsobit,“ říká Kelar. V případě posunutí na pozdější termín v rámci letošního roku by festival musel výrazně upravit program. O jeho většinu se postarají zahraniční interpreti a jelikož situace ve světě je různá, někteří hudebníci by do Česka ani nepřijeli. „Jedná se o první ročník a to je o důvod víc, proč nechceme jít do žádného kompromisu, který by fanouškům přinesl poloviční zážitek. Raději za rok nabídneme plnohodnotný program tak, jak jsme ho původně prezentovali. Přestože se jedná o nový festival, rychle se kolem něj vytváří poměrně silná komunita fanoušků. Věříme, že nás v této chvíli podpoří především tím, že si ponechají vstupenky, které zůstávají i nadále v platnosti,“ pokračuje Kelar. Kromě již zveřejněných jmen umělců navíc přibydou v průběhu roku do programu ještě další.

Vzhledem k tomu, že se jedná o nový festival a vstupenky se prodávají teprve od února, bylo by pro organizátory pořádání v letošním roce také vysokým rizikem s ohledem na další budoucnost akce. Čtvrtina vstupenek sice zmizela za pouhý měsíc, ale od vyhlášení krizového stavu se prodej celkem pochopitelně zastavil. „Všichni teď budou mít v první řadě starost o finanční zajištění základních potřeb. Věříme, že během roku se ekonomická situace zlepší a že si v létě roku 2021 bude moci dopřát kulturní vyžití mnohem více lidí než nyní,“ říká Kelar.

Stejně tak tím festival uleví i městskému rozpočtu. Původní roční příspěvek totiž rozloží do dvou let a příští rok tak nebude město žádat o žádnou další dotaci, o kterou by žádal v případě, že by se letos festival uskutečnil a v roce 2021 by se konal druhý ročník. Město letos využije uvolněnou polovinu dosud nevyplacené dotace na další pomoc v řešení dopadů pandemie COVID-19 na oblast kultury. „Spolupráce s městem Brnem je pro projekt klíčová a jsme rádi, že jsme se dohodli na tomto řešení, které je v dané situaci tím nejlepším pro všechny zainteresované strany i pro brněnskou kulturu jako takovou. Věříme, že díky všem opatřením si festival Pop Messe užijeme s plnou parádou v létě 2021,“ dodává Kelar.

Info

Pop Messe
23.–24. 7. 2021
Areál za Lužánkami, Brno
web festivalu

Komentáře

Pro možnost psaní komentářů se přihlašte nebo zaregistrujte.

Relevantní články

Groove Brno přidává Fun Lovin’ Criminals a Mezzoforte

redakce 26.03.2024

Instrumentální jazz-funková formace Mezzoforte patří k tomu nejzajímavějšímu, co dal Island hudebnímu světu.

Kompletní program Full Moon Stage 2024

redakce 25.03.2024

Žánrově je program scény rozpřažen od euforického popu přes psychedelii, rap, africkou elektroniku až k razantnímu postpunku. Devatenáct jmen, devatenáct svébytných přístupů.

Respect Festival oznamuje program

redakce 25.03.2024

Pestrá směs, kterou jinde neuslyšíte, od mizejících tradic po současné globální fúze, od veteránů žánru po horké novinky.

Rock for People přidává Brutalismus 3000, Kerryho Kinga nebo The Darkness

redakce 24.03.2024

Kerry King loni oficiálně založil svou sólovou superskupinu složenou ze známých thrashmetalových hudebníků.

Partiboi69 (Live) a ďalšie mená Pohody

redakce 23.03.2024

Luxemburský raper Maz Univerze organizátori očaril na nemeckom festivale Reeperbahn. Originálny flow a texty, ktoré sa dotýkajú rôznych tém.

Finále Blues Aperitiv

redakce 22.03.2024

Pořadatelé garantují třem kapelám, které vybere mezinárodní porota nebo diváci ze sedmi finalistů postup na letošní ročník festivalu.

Sharpe vylaďuje široký line-up

redakce 18.03.2024

Festival prezradil ďalších hudobných interpretov, medzi nimi umelcov pôvodom z Islandu, Bangladéša, Chorvátska, Rakúska, USA, Austrálie, Španielska.

Letní filmová škola nabídne větší komfort

redakce 18.03.2024

Diváci při stejném počtu akreditací v prodeji jako loni mohou očekávat nový sál, více repríz atraktivních titulů a více projekcí denně.

Respect Festival zahájí v Paláci Akropolis

redakce 17.03.2024

Sérii doprovodných festivalových koncertů odstartuje projekt Erwana Keravece, který představí rané skladby Philipa Glasse z roku 1969.

Festival Mladá kamera: filmy, soutěž, trojkoncert

redakce 14.03.2024

Padesátka snímků filmařů do třiceti let v hlavní soutěži, pamětnické ohlédnutí a trojice koncertů.

Offtopic

Tento web používá k poskytování služeb a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Souhlasím Další informace