Články / Seriály

Food Moon: Bistro Střecha

Food Moon: Bistro Střecha

redakce | Články / Seriály | 09.02.2021

Jídlo, po kterém zůstane dobrý pocit, chutná nejlépe. O recepty do pravidelné rubriky jsme poprosili tentokráte Bistro Střecha, veganský podnik provozovaný Sociálním družstvem Střecha, mezi jehož zásady patří krom upraveného jídelníčku také sociální podnikání. Na Střeše pracují lidé se zkušeností s bezdomovectvím, případně po výkonu trestu. Podnik nadále rozváží, chcete-li vyzkoušet, jak chutnají následující dobroty, objednávejte na stránkách bistra.



"Parmezán"
1 hrnek slunečnicových semínek

Na kapce oleje opražíme 1 hrnek slunečnicových semínek. Po vychladnutí rozmixujeme (ideálně ne tyčovým mixérem, ale když nejde jinak, půjde to taky) se lžící lahůdkového droždí a půl lžičkou soli. Recept může fungovat i s použitím ořechů, jiných semínek či jejich kombinací. Může se používat na ochucování těstovin, salátů a podobně. V uzavřené sklenici vydrží cca 14 dní.


"Vajíčková" pomazánka
0,5 kg tofu kurkuma cibule
hořčice
100 ml sojového mléka
200 ml slunečnicového/řepkového oleje

Tofu rozdrobíme rukama na droboučké kousíčky, promícháme se lžičkou černé soli, dvěma lžičkami kurkumy, jednou střední na drobno nakrájenou cibulí, jednou lžící hořčice a 300 ml sojanézy. Sojanézu vyšleháme tyčovým mixérem ze sojového mléka, slunečnicového/řepkového oleje a šťávy z poloviny citronu. Spotřebovat ideálně do 3 dnů.




Ovocný koláč s drobenkou
2 hrnky polohrubé mouky
prášek do pečiva
rostlinný olej
cukr
vanilkový sukr
1 hrnek sojového mléka
1 hrnek ovoce (jablka, maliny, borůvky)
citron

V míse smícháme jeden a půl hrnku polohrubé mouky, prášek do pečiva, půl hrnku rostlinného oleje (ne olivového, koláč by byl hořký), jeden hrnek cukru, špetku vanilky/vanilkového cukru, jeden hrnek sojového mléka, kůru z jednoho citronu, šťávu z poloviny citronu. Těsto vlijeme do vymazané koláčové formy. Na těsto poklademe jeden hrnek na drobno nakrájeného ovoce (jablka, maliny, borůvky...) a dáme péct na 20 minut na 175 stupňů.

Připravíme si drobenku - do mísky nasypeme půl hrnku polohrubé mouky, čtvrt hrnku cukru, špetku vanilky/vanilkového cukru, kůru z poloviny citronu, promícháme, zakápneme třemi lžícemi rostlinného oleje. Promícháme, aby vznikly drobné hrudky - tzn. drobenka. Posypeme koláč drobenkou a dáme péct na dalších 10 minut.

Info

Bistro Střecha
web bistra

Komentáře

Pro možnost psaní komentářů se přihlašte nebo zaregistrujte.

Relevantní články

Kam na rajz s Michalem Berezňákem (Sharpe)

redakce 16.04.2024

Jarní Sharpe, chorvatský INmusic festival, Taylor Swift v Londýně. Na jaké akce nás pozve vášnivý koncertní a festivalový manažer?

Vstupní prohlídka: Marcel Gidote’s Holy Crab

redakce 10.04.2024

Loni se jim toho povedlo hodně: v březnu vydali album Farm Alarm, pak dva singly, první evropskou tour a k tomu vydávají soundtrack k počítačové hře.

Douška vydavatelská: Ancestral Vision (Unizone)

redakce 04.04.2024

Pokud budu mluvit sám za sebe, tak u mě teď panuje zdravá euforie, protože se mi asi po x letech podařilo dotáhnout do konce moje debutové EP, které vyšlo u…

Vstupní prohlídka: Marta De Pascalis

redakce 03.04.2024

Co ji inspiruje, co ji vyruší, na co jí stačí jedna věta? Marta De Pascalis v našem dotazníčku, před pražským koncertem.

Preview: Tallinn Music Week 2024

Michal Pařízek 02.04.2024

V programu najdeme známá jména jako místní hrdinky Vera Vice nebo Kitty Florentine, všudypřítomné Tramhaus, kteří vystoupí na akci Vikendica, nebo řeckého croonera Johnnyho Labella.

Vstupní prohlídka: Marie Kieslowski

redakce 26.03.2024

Marie Kieslowski vydala své debutové sólové album Je všechno dobrý? před dvěma lety, nyní na něj navazuje EP s názvem Je to složitější.

Preview: Rewire 2024

Zuzana Malá 24.03.2024

Holandský festival experimentální hudby a umění má pro letošek tučnou soupisku v kategorii legend i ikon součásné avantgardy.

Pořadatelská: Dominik Prok (Nová Cvernovka)

redakce 21.03.2024

"Podlaha bude ružovo-glittrová zaliatá epoxidom, jeden zo stejdžov bude práve na wc v štýle boiler room a zahrá napríklad DJ Záchod (Matwe), I Hate Berlin Manson DJs alebo..." Pár tipů.

Pořadatelská: Matěj Samec (MeetFactory)

redakce 10.03.2024

„Obzvlášť zvu na Dech - ten zvolte v případě, že máte chuť se s námi ponořit do naprosté tmy a naladit se na vnitřní drama jednoho člověka," říká dívadelní dramaturg…

10 + 1 = Nikolaj Svaneborg

redakce 07.03.2024

Jejich hudba je radostným spojením krásných melodií, jemného minimalismu, chytlavých groovů, jemných vibrací elektroniky a severské atmosféry, to vše podepřené čirou radostí ze společného hraní.

Offtopic

Tento web používá k poskytování služeb a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Souhlasím Další informace