Články / Seriály

Food Moon: Bistro Střecha

Food Moon: Bistro Střecha

redakce | Články / Seriály | 09.02.2021

Jídlo, po kterém zůstane dobrý pocit, chutná nejlépe. O recepty do pravidelné rubriky jsme poprosili tentokráte Bistro Střecha, veganský podnik provozovaný Sociálním družstvem Střecha, mezi jehož zásady patří krom upraveného jídelníčku také sociální podnikání. Na Střeše pracují lidé se zkušeností s bezdomovectvím, případně po výkonu trestu. Podnik nadále rozváží, chcete-li vyzkoušet, jak chutnají následující dobroty, objednávejte na stránkách bistra.



"Parmezán"
1 hrnek slunečnicových semínek

Na kapce oleje opražíme 1 hrnek slunečnicových semínek. Po vychladnutí rozmixujeme (ideálně ne tyčovým mixérem, ale když nejde jinak, půjde to taky) se lžící lahůdkového droždí a půl lžičkou soli. Recept může fungovat i s použitím ořechů, jiných semínek či jejich kombinací. Může se používat na ochucování těstovin, salátů a podobně. V uzavřené sklenici vydrží cca 14 dní.


"Vajíčková" pomazánka
0,5 kg tofu kurkuma cibule
hořčice
100 ml sojového mléka
200 ml slunečnicového/řepkového oleje

Tofu rozdrobíme rukama na droboučké kousíčky, promícháme se lžičkou černé soli, dvěma lžičkami kurkumy, jednou střední na drobno nakrájenou cibulí, jednou lžící hořčice a 300 ml sojanézy. Sojanézu vyšleháme tyčovým mixérem ze sojového mléka, slunečnicového/řepkového oleje a šťávy z poloviny citronu. Spotřebovat ideálně do 3 dnů.




Ovocný koláč s drobenkou
2 hrnky polohrubé mouky
prášek do pečiva
rostlinný olej
cukr
vanilkový sukr
1 hrnek sojového mléka
1 hrnek ovoce (jablka, maliny, borůvky)
citron

V míse smícháme jeden a půl hrnku polohrubé mouky, prášek do pečiva, půl hrnku rostlinného oleje (ne olivového, koláč by byl hořký), jeden hrnek cukru, špetku vanilky/vanilkového cukru, jeden hrnek sojového mléka, kůru z jednoho citronu, šťávu z poloviny citronu. Těsto vlijeme do vymazané koláčové formy. Na těsto poklademe jeden hrnek na drobno nakrájeného ovoce (jablka, maliny, borůvky...) a dáme péct na 20 minut na 175 stupňů.

Připravíme si drobenku - do mísky nasypeme půl hrnku polohrubé mouky, čtvrt hrnku cukru, špetku vanilky/vanilkového cukru, kůru z poloviny citronu, promícháme, zakápneme třemi lžícemi rostlinného oleje. Promícháme, aby vznikly drobné hrudky - tzn. drobenka. Posypeme koláč drobenkou a dáme péct na dalších 10 minut.

Info

Bistro Střecha
web bistra

Komentáře

Pro možnost psaní komentářů se přihlašte nebo zaregistrujte.

Relevantní články

Versus: The Smile – A Light for Attracting Attention

Jiří V. Matýsek, David Stoklas 17.05.2022

Jaký je debut britské superskupiny The Smile, co čekat od pražského koncertu, který už klepe na dveře? Úsměv plný úzkosti, ale taky určitý optimismus.

Kam na rajz s Petrou Hradilovou

redakce 13.05.2022

Kam jinam než na Czech Music Crossroads se Petra Hradilová chystá? Kam na rajz, edice (zejména) moravsko-slezská.

Radio FMz: Kendrick Lamar, Edúv syn i Wabi Ryvola

Kateřina Cumin, Zuzana Malá, Maria Pyatkina 11.05.2022

Bohatá úroda! Na začátku května vydali skvělou desku Arcade Fire, Ibeyi, Sharon van Etten a další. Máte rádi Wabiho Ryvolu?

Vstupní prohlídka: Anki

redakce 09.05.2022

Už dávno nevystupuje pouze na hiphopových shows, support dělal tak rozdílným umělcům, jakými jsou post-hudba nebo Dukla.

Radio FMz: První máj s Fiedlerskim, Teou Sofií i nestárnoucími The Afghan Whigs

Kateřina Cumin, Zuzana Malá, Maria Pyatkina 04.05.2022

V novinkách z uplynulého týdne zabrousíme do hitparád i do kultovních sestav.

Tak daleko, tak blízko: Ivan Gajdoš

redakce 03.05.2022

Na oblíbené plzeňské pivo chodí Ivan Gajdoš se ženou do hospody Pod Obrazem, která je v centru města v areálu krnovského zámku. Kam jinam zajde, zajdou?

Pořadatelská: Martin Brzobohatý (Fléda)

redakce 01.05.2022

Před námi jsou GusGus, Hooverphonic nebo Alyona Alyona, na další jména jsme se zeptali Martina Brzobohatého, který je na Flédě doma.

Radio FMz: Ukrajinské svátky, zlámané beaty i reggeaton

Kateřina Cumin, Zuzana Malá, Maria Pyatkina 27.04.2022

Tento týden je redakční výběr nových tracků rozmanitější než kdy jindy. Připomínáme si ukrajinské Velikonoce s rapperkou Alyonou Alyonou, za zlámanou elektronikou se vydáváme do Milána.

Vstupní prohlídka: Karolina Beranova

redakce 25.04.2022

Prostřednictvím hudby a vizuálu zkoumá pomyslné hranice reality, které zároveň provází každodenními myšlenkami nad dospíváním, hodnotami a vztahy.

Radio FMz: Novinky od písničkářek Faye Webster a Soccer Mommy a strejců Hot Chip

Kateřina Cumin, Zuzana Malá, Maria Pyatkina 20.04.2022

V novinkách z uplynulého týdne hned dvakrát zamíříme do Států za písničkářkami Faye Webster a Soccer Mommy.

Offtopic

Tento web používá k poskytování služeb a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Souhlasím Další informace