redakce | Články / Seriály | 09.02.2021
Jídlo, po kterém zůstane dobrý pocit, chutná nejlépe. O recepty do pravidelné rubriky jsme poprosili tentokráte Bistro Střecha, veganský podnik provozovaný Sociálním družstvem Střecha, mezi jehož zásady patří krom upraveného jídelníčku také sociální podnikání. Na Střeše pracují lidé se zkušeností s bezdomovectvím, případně po výkonu trestu. Podnik nadále rozváží, chcete-li vyzkoušet, jak chutnají následující dobroty, objednávejte na stránkách bistra.
"Parmezán"
1 hrnek slunečnicových semínek
Na kapce oleje opražíme 1 hrnek slunečnicových semínek. Po vychladnutí rozmixujeme (ideálně ne tyčovým mixérem, ale když nejde jinak, půjde to taky) se lžící lahůdkového droždí a půl lžičkou soli. Recept může fungovat i s použitím ořechů, jiných semínek či jejich kombinací. Může se používat na ochucování těstovin, salátů a podobně. V uzavřené sklenici vydrží cca 14 dní.
"Vajíčková" pomazánka
0,5 kg tofu
kurkuma
cibule
hořčice
100 ml sojového mléka
200 ml slunečnicového/řepkového oleje
Tofu rozdrobíme rukama na droboučké kousíčky, promícháme se lžičkou černé soli, dvěma lžičkami kurkumy, jednou střední na drobno nakrájenou cibulí, jednou lžící hořčice a 300 ml sojanézy. Sojanézu vyšleháme tyčovým mixérem ze sojového mléka, slunečnicového/řepkového oleje a šťávy z poloviny citronu. Spotřebovat ideálně do 3 dnů.
Ovocný koláč s drobenkou
2 hrnky polohrubé mouky
prášek do pečiva
rostlinný olej
cukr
vanilkový sukr
1 hrnek sojového mléka
1 hrnek ovoce (jablka, maliny, borůvky)
citron
V míse smícháme jeden a půl hrnku polohrubé mouky, prášek do pečiva, půl hrnku rostlinného oleje (ne olivového, koláč by byl hořký), jeden hrnek cukru, špetku vanilky/vanilkového cukru, jeden hrnek sojového mléka, kůru z jednoho citronu, šťávu z poloviny citronu. Těsto vlijeme do vymazané koláčové formy. Na těsto poklademe jeden hrnek na drobno nakrájeného ovoce (jablka, maliny, borůvky...) a dáme péct na 20 minut na 175 stupňů.
Připravíme si drobenku - do mísky nasypeme půl hrnku polohrubé mouky, čtvrt hrnku cukru, špetku vanilky/vanilkového cukru, kůru z poloviny citronu, promícháme, zakápneme třemi lžícemi rostlinného oleje. Promícháme, aby vznikly drobné hrudky - tzn. drobenka. Posypeme koláč drobenkou a dáme péct na dalších 10 minut.
Bistro Střecha
web bistra
redakce 04.03.2021
Recepty milované Eaternie si můžete vyzkoušet i doma. Jídelna se s námi podělila o veganské verze českých klasik - buchet a rajské!
Aneta Martínková, Maria Pyatkina, Michal Pařízek, Kateřina Cumin, su 03.03.2021
Nová webová rubrika přináší každý týden nové tracky, které by vám neměly uniknout. Aneb posloucháme v kanclu dnem i nocí právě tohle.
Jiří Vladimír Matýsek 02.03.2021
Američané Glaare se po třech letech vrací s novým albem. Jak ukazuje první singl Young Hell, zasněnost debutu se mění v krvavou noční můru.
redakce 01.03.2021
Loni v létě jsme narazili na osobitý cover skladby Piggy od Nine Inch Nails. Nahlédnout značku Minoq, za níž stojí slovenský producent Miňo Holík, nebylo jednoduché.
Jarmo Diehl 28.02.2021
Pandemické tanečky mají různé podoby, ale téměř ze všech čiší optimismus. Skořápky na řece i hustý slova pro řídké publikum.
redakce 26.02.2021
Zpěváka a kytaristu Vellocet Roll jsme posledně viděli s velkými kufry plnými vinylů. Které by vybral v Kabinet Records?
redakce 23.02.2021
„Snažím sa robiť hudbu, ktorá znie, ako keď vidíš Rothkove obrazy, čítaš Kunderu, pozeráš Interstellar, počúvaš Pärta...“ Poznejte Dominika Suchého z Tittingur a Weltschmerzen.
Jarmo Diehl 21.02.2021
Kanye West a Kim Kardashian jsou rozvedení, Hugo Toxxx masturbuje, nic co by vybočovalo z mezí tohoto světa.
Richard Kutěj 19.02.2021
Únorový díl novinek na elektronické experimentální scéně není veselý, zato je pestrý.
redakce 16.02.2021
Můžete ho pamatovat z neklidné noiserockové dvojice Kontroll, ale možná jste registrovali až jeho osobitý rap coby Inaua.