redakce | Články / Seriály | 09.02.2021
Jídlo, po kterém zůstane dobrý pocit, chutná nejlépe. O recepty do pravidelné rubriky jsme poprosili tentokráte Bistro Střecha, veganský podnik provozovaný Sociálním družstvem Střecha, mezi jehož zásady patří krom upraveného jídelníčku také sociální podnikání. Na Střeše pracují lidé se zkušeností s bezdomovectvím, případně po výkonu trestu. Podnik nadále rozváží, chcete-li vyzkoušet, jak chutnají následující dobroty, objednávejte na stránkách bistra.
"Parmezán"
1 hrnek slunečnicových semínek
Na kapce oleje opražíme 1 hrnek slunečnicových semínek. Po vychladnutí rozmixujeme (ideálně ne tyčovým mixérem, ale když nejde jinak, půjde to taky) se lžící lahůdkového droždí a půl lžičkou soli. Recept může fungovat i s použitím ořechů, jiných semínek či jejich kombinací. Může se používat na ochucování těstovin, salátů a podobně. V uzavřené sklenici vydrží cca 14 dní.
"Vajíčková" pomazánka
0,5 kg tofu
kurkuma
cibule
hořčice
100 ml sojového mléka
200 ml slunečnicového/řepkového oleje
Tofu rozdrobíme rukama na droboučké kousíčky, promícháme se lžičkou černé soli, dvěma lžičkami kurkumy, jednou střední na drobno nakrájenou cibulí, jednou lžící hořčice a 300 ml sojanézy. Sojanézu vyšleháme tyčovým mixérem ze sojového mléka, slunečnicového/řepkového oleje a šťávy z poloviny citronu. Spotřebovat ideálně do 3 dnů.
Ovocný koláč s drobenkou
2 hrnky polohrubé mouky
prášek do pečiva
rostlinný olej
cukr
vanilkový sukr
1 hrnek sojového mléka
1 hrnek ovoce (jablka, maliny, borůvky)
citron
V míse smícháme jeden a půl hrnku polohrubé mouky, prášek do pečiva, půl hrnku rostlinného oleje (ne olivového, koláč by byl hořký), jeden hrnek cukru, špetku vanilky/vanilkového cukru, jeden hrnek sojového mléka, kůru z jednoho citronu, šťávu z poloviny citronu. Těsto vlijeme do vymazané koláčové formy. Na těsto poklademe jeden hrnek na drobno nakrájeného ovoce (jablka, maliny, borůvky...) a dáme péct na 20 minut na 175 stupňů.
Připravíme si drobenku - do mísky nasypeme půl hrnku polohrubé mouky, čtvrt hrnku cukru, špetku vanilky/vanilkového cukru, kůru z poloviny citronu, promícháme, zakápneme třemi lžícemi rostlinného oleje. Promícháme, aby vznikly drobné hrudky - tzn. drobenka. Posypeme koláč drobenkou a dáme péct na dalších 10 minut.
Bistro Střecha
web bistra
Jiří V. Matýsek, David Stoklas 17.05.2022
Jaký je debut britské superskupiny The Smile, co čekat od pražského koncertu, který už klepe na dveře? Úsměv plný úzkosti, ale taky určitý optimismus.
redakce 13.05.2022
Kam jinam než na Czech Music Crossroads se Petra Hradilová chystá? Kam na rajz, edice (zejména) moravsko-slezská.
Kateřina Cumin, Zuzana Malá, Maria Pyatkina 11.05.2022
Bohatá úroda! Na začátku května vydali skvělou desku Arcade Fire, Ibeyi, Sharon van Etten a další. Máte rádi Wabiho Ryvolu?
redakce 09.05.2022
Už dávno nevystupuje pouze na hiphopových shows, support dělal tak rozdílným umělcům, jakými jsou post-hudba nebo Dukla.
Kateřina Cumin, Zuzana Malá, Maria Pyatkina 04.05.2022
V novinkách z uplynulého týdne zabrousíme do hitparád i do kultovních sestav.
redakce 03.05.2022
Na oblíbené plzeňské pivo chodí Ivan Gajdoš se ženou do hospody Pod Obrazem, která je v centru města v areálu krnovského zámku. Kam jinam zajde, zajdou?
redakce 01.05.2022
Před námi jsou GusGus, Hooverphonic nebo Alyona Alyona, na další jména jsme se zeptali Martina Brzobohatého, který je na Flédě doma.
Kateřina Cumin, Zuzana Malá, Maria Pyatkina 27.04.2022
Tento týden je redakční výběr nových tracků rozmanitější než kdy jindy. Připomínáme si ukrajinské Velikonoce s rapperkou Alyonou Alyonou, za zlámanou elektronikou se vydáváme do Milána.
redakce 25.04.2022
Prostřednictvím hudby a vizuálu zkoumá pomyslné hranice reality, které zároveň provází každodenními myšlenkami nad dospíváním, hodnotami a vztahy.
Kateřina Cumin, Zuzana Malá, Maria Pyatkina 20.04.2022
V novinkách z uplynulého týdne hned dvakrát zamíříme do Států za písničkářkami Faye Webster a Soccer Mommy.