Články / Seriály

Food Moon: Bistro Střecha

Food Moon: Bistro Střecha

redakce | Články / Seriály | 09.02.2021

Jídlo, po kterém zůstane dobrý pocit, chutná nejlépe. O recepty do pravidelné rubriky jsme poprosili tentokráte Bistro Střecha, veganský podnik provozovaný Sociálním družstvem Střecha, mezi jehož zásady patří krom upraveného jídelníčku také sociální podnikání. Na Střeše pracují lidé se zkušeností s bezdomovectvím, případně po výkonu trestu. Podnik nadále rozváží, chcete-li vyzkoušet, jak chutnají následující dobroty, objednávejte na stránkách bistra.



"Parmezán"
1 hrnek slunečnicových semínek

Na kapce oleje opražíme 1 hrnek slunečnicových semínek. Po vychladnutí rozmixujeme (ideálně ne tyčovým mixérem, ale když nejde jinak, půjde to taky) se lžící lahůdkového droždí a půl lžičkou soli. Recept může fungovat i s použitím ořechů, jiných semínek či jejich kombinací. Může se používat na ochucování těstovin, salátů a podobně. V uzavřené sklenici vydrží cca 14 dní.


"Vajíčková" pomazánka
0,5 kg tofu kurkuma cibule
hořčice
100 ml sojového mléka
200 ml slunečnicového/řepkového oleje

Tofu rozdrobíme rukama na droboučké kousíčky, promícháme se lžičkou černé soli, dvěma lžičkami kurkumy, jednou střední na drobno nakrájenou cibulí, jednou lžící hořčice a 300 ml sojanézy. Sojanézu vyšleháme tyčovým mixérem ze sojového mléka, slunečnicového/řepkového oleje a šťávy z poloviny citronu. Spotřebovat ideálně do 3 dnů.




Ovocný koláč s drobenkou
2 hrnky polohrubé mouky
prášek do pečiva
rostlinný olej
cukr
vanilkový sukr
1 hrnek sojového mléka
1 hrnek ovoce (jablka, maliny, borůvky)
citron

V míse smícháme jeden a půl hrnku polohrubé mouky, prášek do pečiva, půl hrnku rostlinného oleje (ne olivového, koláč by byl hořký), jeden hrnek cukru, špetku vanilky/vanilkového cukru, jeden hrnek sojového mléka, kůru z jednoho citronu, šťávu z poloviny citronu. Těsto vlijeme do vymazané koláčové formy. Na těsto poklademe jeden hrnek na drobno nakrájeného ovoce (jablka, maliny, borůvky...) a dáme péct na 20 minut na 175 stupňů.

Připravíme si drobenku - do mísky nasypeme půl hrnku polohrubé mouky, čtvrt hrnku cukru, špetku vanilky/vanilkového cukru, kůru z poloviny citronu, promícháme, zakápneme třemi lžícemi rostlinného oleje. Promícháme, aby vznikly drobné hrudky - tzn. drobenka. Posypeme koláč drobenkou a dáme péct na dalších 10 minut.

Info

Bistro Střecha
web bistra

Komentáře

Pro možnost psaní komentářů se přihlašte nebo zaregistrujte.

Relevantní články

Anketa – festivalová, léto 2021, díl 1.: „Hele, ono to asi fakt bude.“

redakce 23.06.2021

Oslovili jsme pořadatele několika festivalů a ptali se na to, jak přípravy probíhají a proč na jejich akce jezdit. Odpovědi jsou stejnou měrou zajímavé jako překvapivé, posuďte sami.

Vstupní prohlídka: Blue Chesterfield

redakce 21.06.2021

Blue Chesterfield má andělskou tvář, ale i nabitou pistoli za opaskem. Jak skládá a kam míří?

Katetr: Jednoduché vztahy, mrtvé vteřiny

Jarmo Diehl 20.06.2021

Marek Ztracený i Lipo s Richardem Krajčem opěvují své milé, těžkosti vztahů, které se vždycky dají nějak překonat, protože láska co? Láska je... netečná.

Radio FMz: Lorde, Yves Tumor, Mark Lanegan a další atrakce

Kateřina Cumin, Aneta Martínková, Michal Pařízek, Maria Pyatkina, su, Julie Ježková 16.06.2021

Můžeme se dohadovat, jestli bude nová deska Lorde a Marka Lanegana dobrá nebo ještě lepší, ale průšvih to nebude. A je to ho více, přijela k nám pouť.

Vstupní prohlídka: Evolet

redakce 14.06.2021

Nejen na to, co by měla obsahovat každá dobrá backstage a jak se chodí s plným břichem, se ptáme ve vstupní prohlídce brněnské skupiny.

Katetr: Sbohem aneb mozková mrtvice

Jarmo Diehl 13.06.2021

Aneta Langerová, Hellwana s Arletou i Ca$hanova Bulhar. Nebo je to Rumun? Mongol?

Kino FMz: Filmové bahno (ne)má dno

Viktor Palák, Jakub Kurnas, Jakub Blaho, Jiří Přivřel 11.06.2021

Na které filmy se těší naše filmová redakce a které doporučuje ke zhlédnutí?

Radio FMz: Život je pártoška

Kateřina Cumin, Aneta Martínková, Michal Pařízek, Maria Pyatkina, su 09.06.2021

Naštvané lvice Hellwana s Arletou, závratě z Blízkého východu, tanečky King Princess, Jessie Ware nebo popíček z rapového undergroundu.

Pod pultem Kabinetu #8

Sabina Coufalová 08.06.2021

Dá se vůbec spočítat, kolikrát člověk zažil partošku v Kabinetu? Za dobrou muzikou se tam chodilo vždycky, teď si ji odtud můžete i odnést.

Vstupní prohlídka: Obligatne

redakce 07.06.2021

... a pochopili svojmu humoru, objali sa, urobili spoločne chichi haha a to šťastne až do smrti... Slovenští Obligatne vtipně i hravě.

Offtopic

Tento web používá k poskytování služeb a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Souhlasím Další informace