Články / Seriály

Food Moon: Eaternia

Food Moon: Eaternia

redakce | Články / Seriály | 04.03.2021

Veganská jídelna Eaternia neodmyslitelně patří ke klubu Underdogs' a Eternii Smíchov, se kterými sídlí pod jednou střechou. Netřeba rozebírat, že její dveře jsou teď zavřené, ačkoliv denně nabízí dobroty formou výdejního okénka. Pokud jste ale z těch, kteří tam zavítali jen před koncertem, můžete si jejich recepty vyzkoušet i doma. Do svého repertoáru s oblibou zařazují české a slovenské klasiky, s námi se podělili se o recepty na veganské buchty a rajskou!



Vegan buchty
250 g rostlinného mléka
70 g oleje
90 g krupicového cukru
30 g vanilkového cukru
kůra z 1/2 chemicky neošetřeného citronu
20 g čerstvého droždí
spetku soli
500 g hladké mouky
náplň buchet: tofu tvaroh, marmeláda, povidla nebo strouhaná jablka s rozinkami

Z 50 ml mléka, droždí, 2 lžiček cukru a 2 lžiček mouky si vytvoříme kvásek, který necháme vzejít 15 minut. Poté smícháme se zbytkem a necháme kynout 1 hodinu. Pak si těsto rozdělíme na několik stejných hromádek, které naplníme náplní dle svého výběru - tofu tvaroh, marmeláda, povidla nebo strouhaná jablka s rozinkami. Naplněné buchty dáme do vymaštěného pekáče a necháme 30 minut kynout pod utěrkou. Dáme péct do předem vyhřáté trouby na 170 stupňů. Po 30 minutách vytáhneme a posypeme cukrem.


Vegan rajská s houskovým knedlíkem
Knedlíky:
500 g polohrubé mouky
250 ml vlažné vody
2 pol. lžíce slunečnicového oleje
1 čajová lžička cukru
2 čajové lžičky soli
20 g čerstvého droždí
dvě hrsti na kostky nakrájeného suchého pečiva

Droždí, cukr a 50 ml vody dáme do misky a dobře promícháme - uděláme kvásek, přikryjeme utěrkou a necháme ho vzejít na teplém místě 15 minut. Do velké mísy si nasypeme prosátou mouku, do ní nalijeme zbývajících 200 ml vody, olej, sůl a vzešlý kvásek, promísíme, přidáme suché pečivo a vypracujeme nelepivé těsto. Necháme kynout 1 hodinu. Pak si těsto rozdělíme na dvě části, z každé vytvarujeme šišku a necháme dalších 30 minut kynout. Dáme si vařit hrnec vody s trochou soli. Když se voda vaří, vložíme šišky, vaříme 10 minut, pak otočíme a vaříme dalších 10 minut. Vyndáme a propícháme vidličkou, aby vyšla pára a knedlíky se nesrazily. Poté krájíme nití nebo ostrým nožem.

Rajská omáčka:
2 pol. lžíce slunečnicového oleje
2 střední cibule
2 střední mrkve
2 lístky bobkového listu
5 kuliček pepře
4 kuličky nového koření
1 celá skořice
1 pol. lžíce hladké mouky
750 ml domácího zeleniného vývaru (nebo bujón)
200 g rajského protlaku
cukr, sůl

Cibuli nakrájíme na jemno a na středním plameni dozlatova osmažíme i s kořením. Přidáme na nahrubo nastrouhanou mrkev a osmahneme, pak přidáme protlak a zarestujeme 1 minutu. Přisypeme mouku a za stálého míchání pul minuty restujeme. Zalijeme vývarem, promícháme metličkou a přidáme špetku soli a cukru. Přivedeme k varu a vaříme za občasného míchání 20 minut. Dochucujeme dle chuti. Po 20 minutách vyndáme koření, rozmixujeme a přepasírujeme přes jemné síto do čistého hrnce. Podáváme s houskovým knedlíkem a robi/tofu plátkem.

přečtěte si rozhovor s Tomášem Kadlecem (Eternia) o provozování celého smíchovského komplexu

Info

Eaternia
web jídelny

úvodní foto © Eva Bo

Komentáře

Pro možnost psaní komentářů se přihlašte nebo zaregistrujte.

Relevantní články

Anketa – festivalová, léto 2021, díl 1.: „Hele, ono to asi fakt bude.“

redakce 23.06.2021

Oslovili jsme pořadatele několika festivalů a ptali se na to, jak přípravy probíhají a proč na jejich akce jezdit. Odpovědi jsou stejnou měrou zajímavé jako překvapivé, posuďte sami.

Vstupní prohlídka: Blue Chesterfield

redakce 21.06.2021

Blue Chesterfield má andělskou tvář, ale i nabitou pistoli za opaskem. Jak skládá a kam míří?

Katetr: Jednoduché vztahy, mrtvé vteřiny

Jarmo Diehl 20.06.2021

Marek Ztracený i Lipo s Richardem Krajčem opěvují své milé, těžkosti vztahů, které se vždycky dají nějak překonat, protože láska co? Láska je... netečná.

Radio FMz: Lorde, Yves Tumor, Mark Lanegan a další atrakce

Kateřina Cumin, Aneta Martínková, Michal Pařízek, Maria Pyatkina, su, Julie Ježková 16.06.2021

Můžeme se dohadovat, jestli bude nová deska Lorde a Marka Lanegana dobrá nebo ještě lepší, ale průšvih to nebude. A je to ho více, přijela k nám pouť.

Vstupní prohlídka: Evolet

redakce 14.06.2021

Nejen na to, co by měla obsahovat každá dobrá backstage a jak se chodí s plným břichem, se ptáme ve vstupní prohlídce brněnské skupiny.

Katetr: Sbohem aneb mozková mrtvice

Jarmo Diehl 13.06.2021

Aneta Langerová, Hellwana s Arletou i Ca$hanova Bulhar. Nebo je to Rumun? Mongol?

Kino FMz: Filmové bahno (ne)má dno

Viktor Palák, Jakub Kurnas, Jakub Blaho, Jiří Přivřel 11.06.2021

Na které filmy se těší naše filmová redakce a které doporučuje ke zhlédnutí?

Radio FMz: Život je pártoška

Kateřina Cumin, Aneta Martínková, Michal Pařízek, Maria Pyatkina, su 09.06.2021

Naštvané lvice Hellwana s Arletou, závratě z Blízkého východu, tanečky King Princess, Jessie Ware nebo popíček z rapového undergroundu.

Pod pultem Kabinetu #8

Sabina Coufalová 08.06.2021

Dá se vůbec spočítat, kolikrát člověk zažil partošku v Kabinetu? Za dobrou muzikou se tam chodilo vždycky, teď si ji odtud můžete i odnést.

Vstupní prohlídka: Obligatne

redakce 07.06.2021

... a pochopili svojmu humoru, objali sa, urobili spoločne chichi haha a to šťastne až do smrti... Slovenští Obligatne vtipně i hravě.

Offtopic

Tento web používá k poskytování služeb a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Souhlasím Další informace