Články / Seriály

Food Moon: Food Not Bombs

Food Moon: Food Not Bombs

redakce | Články / Seriály | 04.10.2020

Kvůli vládním omezením se sice ruší koncerty, ale existují závažnější problémy. Své o tom ví Žižkovská noc, která ve spolupráci s Food Not Bombs, Cross Clubem a Prostorem39 uspořádala místo festivalu alespoň podzimní sbírku na komunitní centrum Jako doma. Ta bude probíhat do 13. října. Food Not Bombs jinak vaří v průběhu roku ve všech větších městech v republice a obecně se snaží používat suroviny, které by jinak přišly vniveč, ať už od uvědomnělých restaurací nebo přímo z kontejnerů.

Zástupce žižkovského festivalu i pražské divize Food Not Bombs Marka Dočekala se ptáme na oblíbené recepty. S nadsázkou říká, že recept je jen jeden: „Nakrájet zeleninu na drobný kousky a buď je z toho salát, nebo polívka.“ Sám rád vaří různé variace na guláše a indická jídla, pro které stačí cibulovo-česnekový základ, trochu brambor či luštěnin a zeleniny, co se vejde do obrovského hrnce. Součástí klasického žižkovského menu, které Food Not Bombs podávají, je hustá polévka, pečivo, salát a čaj nebo káva. A když je čas, někdo upeče i buchtu nebo perník, na který přinášíme recept.

Žižkovská férovka neboli perník z pěti hrnků
dva hrnky polohrubé mouky
jeden hrnek cukru
jeden hrnek oleje
jeden hrnek vody nebo sojového mléka
dva prášky do pečiva
na dochucení skořice, kakao
případně i zelenina nebo ovoce (jablka, hrušky, třesně, cukety, mrkev...)

Příprava jídla:
Všechny hrnky se sesypou dohromady a podle chuti se přidá skořice a kakao. Těsto má být tekuté, ale nemusí být nutně husté. Přidá se nastrouhaná zelenina/ovoce (tak dva hrnky) a případně lze další poklást nahoru na perník. Na závěr přidáme prášek do pečiva a pečeme cca třicet minut na nejvyšší stupeň.

Info

Food Not Bombs
web organizace

Chcete se přidat do sbírky? Máte prostor, kavárnu a nebo větší objem věcí na darování? Pište na zefv@zizkovskanoc.net

foto © Mirek Buddha

Komentáře

Pro možnost psaní komentářů se přihlašte nebo zaregistrujte.

Relevantní články

Vstupní prohlídka: Marie Kieslowski

redakce 26.03.2024

Marie Kieslowski vydala své debutové sólové album Je všechno dobrý? před dvěma lety, nyní na něj navazuje EP s názvem Je to složitější.

Preview: Rewire 2024

Zuzana Malá 24.03.2024

Holandský festival experimentální hudby a umění má pro letošek tučnou soupisku v kategorii legend i ikon součásné avantgardy.

Pořadatelská: Dominik Prok (Nová Cvernovka)

redakce 21.03.2024

"Podlaha bude ružovo-glittrová zaliatá epoxidom, jeden zo stejdžov bude práve na wc v štýle boiler room a zahrá napríklad DJ Záchod (Matwe), I Hate Berlin Manson DJs alebo..." Pár tipů.

Pořadatelská: Matěj Samec (MeetFactory)

redakce 10.03.2024

„Obzvlášť zvu na Dech - ten zvolte v případě, že máte chuť se s námi ponořit do naprosté tmy a naladit se na vnitřní drama jednoho člověka," říká dívadelní dramaturg…

10 + 1 = Nikolaj Svaneborg

redakce 07.03.2024

Jejich hudba je radostným spojením krásných melodií, jemného minimalismu, chytlavých groovů, jemných vibrací elektroniky a severské atmosféry, to vše podepřené čirou radostí ze společného hraní.

Vstupní prohlídka: Herbal Dentists

redakce 04.03.2024

Nahrávka "plná temnejch i zasněnejch míst, zajímavejch dialogů kytar, syntezátorů a specifického zpěvu"? Tip Moimira Papalescua, tip i náš.

Tak daleko, tak blízko: Eydís Evensen

redakce 29.02.2024

Krátký pohled s klavíristkou z Islandu před jejím pražským koncertem v Paláci Akropolis.

Ment 2024: To nejlepší

redakce 26.02.2024

Lublaňský festival završil první dekádu existence vskutku spektakulárně, čtyři dny hudby, přednášek a dalších setkání přinesly plno emocí, zážitků a příběhů.

10+1 = Will Samson

redakce 20.02.2024

Jemný ambient Willa Samsona doplní dvojici Loscil & Lawrence English na zahajovacím večeru jedenáctého ročníku přehlídky Spectaculare.

Preview: Ment 2024

redakce 15.02.2024

Tradiční preview dala dohromady čtveřice redaktorů, která nás tam bude zastupovat, obsáhlejší report čekejte v jednom z následujících čísel magazínu.

Offtopic

Tento web používá k poskytování služeb a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Souhlasím Další informace