Články / Sloupky/Blogy

Food Moon: Kuchařky bez domova

Food Moon: Kuchařky bez domova

redakce | Články / Sloupky/Blogy | 05.04.2020

Projekt Kuchařky bez domova neziskové organizace Jako doma se věnuje ženskému bezdomovectví. Kuchařky poprvé představily své kuchařské umění v květnu 2013 a začaly veganskými bramboráky. Od té doby se proslavily a dnes k největším trhákům v jídelně patří ukrajinský boršč, novinkou je řecká musaka.

Na podporu organizace nyní probíhají benefiční streamované koncerty v rámci Žižkovské noci. Středeční večer kurátoruje Full Moon, těšíme se na Báru Zmekovou, něco něco a HRTL. Recepty kuchařek si můžete vyzkoušet i doma, nejlépe to ale bude chutnat vždycky od nich.


Řecká musaka

Ingredience:
2kg brambor
500g červené čočky
2 lilky
2 cibule
4 stroužky česneku
200ml rajčatového protlaku
200ml rýžové smetany
olivový olej
řepkový olej
sůl, pepř
skořice
muškátový oříšek
bobkový list
kmín

Příprava jídla:
Jedno kilo brambor nakrájíme na kostičky přidáme kmín, muškátový oříšek a uvaříme je na bramborovou kaši. Pak si oloupeme lilky, připravíme si pečící papír a oloupané lilky nakrájíme na kolečka, potřeme olivovým olejem, solí a dáme je „vypotit“ do trouby na 160 stupňů na asi 15-20 minut, dokud lilek nebude hnědý.

Potom si oloupeme a nakrájíme na kolečka zbytek brambor, rozehřejeme si pánev s řepkovým olejem a brambory z obou stran do zlatova osmažíme. Když jsou brambory usmažené, připravíme si papírové ubrousky, kde brambory necháme odpočinout. Nakrájíme cibuli na jemno, přidáme do hrnce řepkový olej, vložíme čočku a restujeme. Po 5 minutách přidáme litr vody, bobkový list, skořici, sůl, pepř, prolisovaný česnek a protlak, vaříme cca 15 minut, směs necháme vychladnout.

Po dovaření brambor na kaši jí dokončíme, přidáme sůl, pepř a rýžovou smetanu a rozmixujeme tyčovým mixérem do hladka. Lilky vytáhneme z trouby. Do zapékací mísy vložíme dvě vrstvy usmažených brambor, jedno patro lilků, přilejeme patro směsi z červené čočky, potom další patro lilků a nakonec vše zalijeme bramborovou kaší. Hotovou směs dáme do trouby na 180 stupňů na 20 - 30 minut.


Ukrajinský boršč

Ingredience:
450 g kořenové zeleniny (petržel, celer, mrkev) vše po 150g nakrájené na větší kostičky 4 větší cibule nakrájené na kostičky
500 g červené řepy, nakrájené na kostky
40 g oleje
4 lžíce rajčatového protlaku
150 g nakrájených žampionů na plátky
500g větší brambory, nakrájené na kostky
150 g bílého hlávkového zelí
150g červeného hlávkového zelí
1 bobkový list
5 kuliček nového koření
500g krájených rajčat
2 rozdrcené stroužky česneku
ocet podle chuti
svazek čerstvého kopru
pepř a sůl

Příprava jídla:
V pánvi rozehřejte olej a pět minut na něm opékejte cibuli, řepu a kořenovou zeleninu, také nakrájenou na kostky. Pak přidejte protlak. Přisypte brambory, nakrájené zelí, bobkový list, nové koření, pepř a rajčata.

Polévku povařte přibližně čtvrt hodiny, aby brambory změkly. Na závěr přidejte žampiony, čerstvý kopr a ochuťte česnekem, octem, třtinovým cukrem a podle potřeby dosolte.


Veganské bramboráky

Ingredience:
cca 1 kg brambor
4 lžíce hladké mouky
3 až 4 stroužky česneku - prolisované
4 lžíce majoránky
1/2 lžičky pepře nebo dle chuti
1 lžička soli nebo dle chuti
rostlinný olej na smažení bramboráků

Příprava jídla:
Syrové brambory oloupeme a nastrouháme na struhadle. V míse smícháme nastrouhané brambory, hladkou mouku, česnek, majoránku, sůl a pepř. Dobře promícháme.

V pánvi rozpálíme vyšší vrstvu oleje na střední teplotu. Naběračkou lijeme do pánve bramborákové těsto, rozprostřeme ho rovnoměrně na placku o tloušťce cca 0,5 cm. Bramboráky necháme z obou stran osmažit do křupava. Podáváme samotné, se zeleninou nebo třeba s kyselým zelím.

Info

Jako doma
web komunitního centra

Kuchařky bez domova
fb Jídelny Kuchařek bez domova

Benefiční stream Žižkov je LIVE vol. 4 X Full Moon
8. 4. 2020 18:30
fb event
benefiční vstupenky

Komentáře

Pro možnost psaní komentářů se přihlašte nebo zaregistrujte.

Relevantní články

Šejkr #62: Elán mezi oblázky

Michal Pařízek 24.09.2021

Fouká tak, že i zavřené slunečníky se komíhají jak sbor opilých baletek a chudák číšník z místní taverny má s rovnáním neposlušných lehátek slušnou honičku...

Šejkr #61: „Den mě oslepí, večer utiší, noc mě skryje.“

Michal Pařízek 10.09.2021

Strašnice jsou vlídná čtvrť, bydlím tu rád. Je trochu rozbitá, špinavá a nepořádná, to mi taky celkem vyhovuje. Stejně jako to, že se tu obvykle nic moc neděje...

Sharpe 2021: To nejlepší

redakce 07.09.2021

Letos nás pohříchu tolik z Full Moon na místě nebylo, tak jsme k tradičnímu výběru toho nejlepšího vyzvali další osobnosti, kamarády i obvyklé podezřelé.

Ďakujem, milujem (Moody Moon Noize vol.2)

redakce 01.09.2021

Krom únavy nás – crew, organizátorský tým i spřízněné tváře – dostihlo po proběhlém festivalu Moody Moon Noize vol. 2 i dojetí. Ale nejen to. Putovní festival skončil. Začne.

Moody Moon Noize vol.2: Top 5

redakce 30.08.2021

Jsme nevyspalí, unavení, ale štastní. Stálo to za to. Před podrobnějšími reporty posíláme tradiční top 5 převážně z řad crew a organizátorského týmu.

Šejkr #60: „Máme to teda dělat venku? Já fakt nevím.“

Michal Pařízek 27.08.2021

Feeling podzim. Loňskou euforii na kolonádě do velké míry zapříčinilo také počasí.

Lázeňské dvojhránky 2021 (Vortex)

Veronika Havlová, Viktor Palák 24.08.2021

Gaspar Noé vysadil drogy a natočil film, ve kterém není ani stopa po stroboskopech, ale drásavostí si nezadá s jeho vrcholnými díly.

Kdo mi ukradl moje noty? (Ostravské dny 2021)

Veronika Miksová 24.08.2021

Po náměstí se pohybovali žlutě odění bubeníci a do toho se plynule přemísťovali archaicky uniformovaní členové hornické kapely a uprostřed všeho rotovaly dva klavíry.

Top 5 Josefstadt 2021

redakce 20.08.2021

Po tradičním epickém reportu přinášíme ještě výběr z toho nejlepšího očima našich redaktorů/fotografů a přátel ze zeleného údolí a přilehlých kasemat.

Šejkr #59: Dny, kdy nám to spolu nejde

Michal Pařízek 13.08.2021

Emoce tlučou křídly už od Kyjova, chceme tam být rychle, a to ještě netušíme, co nás čeká na místě.

Offtopic

Tento web používá k poskytování služeb a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Souhlasím Další informace