redakce | Články / Sloupky/Blogy | 05.04.2020
Projekt Kuchařky bez domova neziskové organizace Jako doma se věnuje ženskému bezdomovectví. Kuchařky poprvé představily své kuchařské umění v květnu 2013 a začaly veganskými bramboráky. Od té doby se proslavily a dnes k největším trhákům v jídelně patří ukrajinský boršč, novinkou je řecká musaka.
Na podporu organizace nyní probíhají benefiční streamované koncerty v rámci Žižkovské noci. Středeční večer kurátoruje Full Moon, těšíme se na Báru Zmekovou, něco něco a HRTL. Recepty kuchařek si můžete vyzkoušet i doma, nejlépe to ale bude chutnat vždycky od nich.
Řecká musaka
Ingredience:
2kg brambor
500g červené čočky
2 lilky
2 cibule
4 stroužky česneku
200ml rajčatového protlaku
200ml rýžové smetany
olivový olej
řepkový olej
sůl, pepř
skořice
muškátový oříšek
bobkový list
kmín
Příprava jídla:
Jedno kilo brambor nakrájíme na kostičky přidáme kmín, muškátový oříšek a uvaříme je na bramborovou kaši. Pak si oloupeme lilky, připravíme si pečící papír a oloupané lilky nakrájíme na kolečka, potřeme olivovým olejem, solí a dáme je „vypotit“ do trouby na 160 stupňů na asi 15-20 minut, dokud lilek nebude hnědý.
Potom si oloupeme a nakrájíme na kolečka zbytek brambor, rozehřejeme si pánev s řepkovým olejem a brambory z obou stran do zlatova osmažíme. Když jsou brambory usmažené, připravíme si papírové ubrousky, kde brambory necháme odpočinout. Nakrájíme cibuli na jemno, přidáme do hrnce řepkový olej, vložíme čočku a restujeme. Po 5 minutách přidáme litr vody, bobkový list, skořici, sůl, pepř, prolisovaný česnek a protlak, vaříme cca 15 minut, směs necháme vychladnout.
Po dovaření brambor na kaši jí dokončíme, přidáme sůl, pepř a rýžovou smetanu a rozmixujeme tyčovým mixérem do hladka. Lilky vytáhneme z trouby. Do zapékací mísy vložíme dvě vrstvy usmažených brambor, jedno patro lilků, přilejeme patro směsi z červené čočky, potom další patro lilků a nakonec vše zalijeme bramborovou kaší. Hotovou směs dáme do trouby na 180 stupňů na 20 - 30 minut.
Ukrajinský boršč
Ingredience:
450 g kořenové zeleniny (petržel, celer, mrkev) vše po 150g nakrájené na větší kostičky
4 větší cibule nakrájené na kostičky
500 g červené řepy, nakrájené na kostky
40 g oleje
4 lžíce rajčatového protlaku
150 g nakrájených žampionů na plátky
500g větší brambory, nakrájené na kostky
150 g bílého hlávkového zelí
150g červeného hlávkového zelí
1 bobkový list
5 kuliček nového koření
500g krájených rajčat
2 rozdrcené stroužky česneku
ocet podle chuti
svazek čerstvého kopru
pepř a sůl
Příprava jídla:
V pánvi rozehřejte olej a pět minut na něm opékejte cibuli, řepu a kořenovou zeleninu, také nakrájenou na kostky. Pak přidejte protlak. Přisypte brambory, nakrájené zelí, bobkový list, nové koření, pepř a rajčata.
Polévku povařte přibližně čtvrt hodiny, aby brambory změkly. Na závěr přidejte žampiony, čerstvý kopr a ochuťte česnekem, octem, třtinovým cukrem a podle potřeby dosolte.
Veganské bramboráky
Ingredience:
cca 1 kg brambor
4 lžíce hladké mouky
3 až 4 stroužky česneku - prolisované
4 lžíce majoránky
1/2 lžičky pepře nebo dle chuti
1 lžička soli nebo dle chuti
rostlinný olej na smažení bramboráků
Příprava jídla:
Syrové brambory oloupeme a nastrouháme na struhadle. V míse smícháme nastrouhané brambory, hladkou mouku, česnek, majoránku, sůl a pepř. Dobře promícháme.
V pánvi rozpálíme vyšší vrstvu oleje na střední teplotu. Naběračkou lijeme do pánve bramborákové těsto, rozprostřeme ho rovnoměrně na placku o tloušťce cca 0,5 cm. Bramboráky necháme z obou stran osmažit do křupava. Podáváme samotné, se zeleninou nebo třeba s kyselým zelím.
Jako doma
web komunitního centra
Kuchařky bez domova
fb Jídelny Kuchařek bez domova
Benefiční stream Žižkov je LIVE vol. 4 X Full Moon
8. 4. 2020 18:30
fb event
benefiční vstupenky
Michal Pařízek 05.04.2024
O Liv.e více v dubnovém Full Moonu, ten text vůbec nebyl v plánu, ale prostě musel ven. Ona sama říká, že když nahrávala loňské album Girl in the Half Pearl,…
Zuzana Valešová 30.03.2024
Zatiaľčo minulý rok pôsobila Žižkovská noc ako taký “kočkopes”, tento rok nastúpila v plnej sile s jasnou správou, myšlienkou a víziou mne viac než sympatickou.
Michal Pařízek 22.03.2024
„Světová zpráva o štěstí zařadila Česko na 18. místo.“ No to se mi ulevilo, pak že jsme na tom špatně.
Ondra Helar 19.03.2024
Šest festivalových tipů, a to napříč tématy, protože i to je letošní novinkou – schází jednotné téma, zato je spoustu různých kategorií.
Michal Pařízek 08.03.2024
Dělo se toho spoustu, možná nejsilnějším zážitkem ale byla návštěva Kunstmuzea v Haagu. V hlavní roli Max Beckmann, Piet Mondrian, De Stijl. A Can.
Michal Pařízek 23.02.2024
„Praise your cringe,“ hřímá Joshua Idehen z pódia lublaňského klubu Channel Zero. Motivuje, káže a směje se u toho. Emoce na praporu a dojetí.
Andraž Kajzer 13.02.2024
Dekáda je výročí, které je potřeba pořádně oslavit. Jako první nabízíme pamětihodné momenty přehlídky uměleckého ředitele festivalu Andraže Kajzera.
Michal Pařízek 09.02.2024
Pohledy se mohou různit, naštěstí. „Můj je ten správný.“ Ano, takhle by to mělo, mohlo být. Právě Kafka je jednou z těch osobností...
Michal Pařízek 26.01.2024
„Tohle je konec internetu. Měli bysme si zase posílat dopisy, to bude mnohem užitečnější než tenhle shit.“ Ano, na letošním Eurosonicu padaly i takovéto věty.
Michal Pařízek 12.01.2024
Přelom roku je mimo jiné ve znamení koncertní pauzy. Pokaždé si to užívám víc, je třeba vypnout a povolit... Na jak dlouho?