Články / Seriály

Food Moon: Natutti Bistro

Food Moon: Natutti Bistro

redakce | Články / Seriály | 07.04.2021

Brněnské Natutti Bistro je malé bistro s velkou gastronomií, zaměřené na veganské speciality. V současné době má sice dveře zavřené, ale pokud vám chybí jeho sladkosti, můžete si je zakoupit v bezobalovém obchodě Nasyp si. Kuchařky a cukrářky Kristýna a Kateřina se s námi navíc podělily o recepty na kokosovou polévku Khao Soi a bezlepkové meruňkové knedlíky, které si můžete vyzkoušet i doma.


Bezlepkové meruňkové knedlíky s meruňkovo-mátovou omáčkou
Na knedlíky:
čerstvé meruňky
1 a ¼ hrnku bezlepkové mouky (ideálně rýžové)
280 g tofu natural
150 g kešu natural
4 lžíce agáve sirupu
1,5 lžíce kokosového oleje
3 lžíce tapiokového škrobu
šťáva z citrónu dle chuti

Na omáčku:
3 hrnky mražených meruněk
2 lžíce třtinového cukru
2 lžíce kokosového cukru
5 snítek čerstvé máty
agáve a citronová šťáva dle chuti

Postup:
Nejprve si uděláme omáčku. Do malého hrnce dáme rozpouštět třtinový cukr, jakmile začne karamelitovat, přidáme kokosový cukr a meruňky a chvíli společně mícháme, dokud se meruňky nerozmrazí. (Mražené používáme z důvodu lepší zralosti, pokud ovšem máte doma zralé meruňky, použijte ty.) Pak vše dáme do mixéru a přidáme lístky máty. Rozmixovanou omáčku můžeme dochutit pomocí agáve a citronové šťávy. Pokud je omáčka moc hustá, přidáme vodu, a pokud řídká, krátce provaříme s pudingem.

Na knedlíky spaříme horkou vodou kešu. Z tofu vymačkáme vodu. Mimo mouky rozmixujeme všechny suroviny na těsto v mixéru. Do rozmixované směsi přidáváme postupně mouku a škrob, dokud se nespojí v hezké těsto. Můžeme přidat trochu vody. Meruňky obalujeme v těstíčku a dáme vařit do vroucí vody. Vaříme tak dlouho, dokud nevyplavou, nejméně však 5 minut. Hotové knedlíky servírujeme s připravenou omáčkou. Knedlíky můžeme polít rozpuštěným kokosovým olejem nebo rostlinným máslem a posypat kokosovým cukrem.



Khao Soi, kokosová polévka ze severního Thajska
1,5 lžíce sezamového / chuťově neutrálního oleje
1 cibule, nahrubo nakrájená
4 stroužky česneku, na tenké plátky
1 palec čerstvého zázvoru
2 lžíce červené kari pasty
1-2 lžičky kari koření
1 lžička kurkumy
800 ml zeleninového vývaru nebo vody
2–3 lžíce sójové omáčky
2-3 lžíce kokosového cukru
šťáva z 1/2 limety

k podávání:
200g uvařených, širokých rýžových nudlí
lístky koriandru
opražený sezam
měsíčky limetky

Postup:
Na rozpáleném oleji zesklovatíme cibuli na středním plameni, poté přidáme česnek. Když česnek začne zlátnout, na pánev přidáme kari pastu, kari a kurkumu. Restujeme, aby se koření rozvonělo, ale nepřipálilo. Po půl až jedné minutě přilijeme zeleninový vývar a kokosové mléko, necháme 5 minut mírně vařit. Polévku dochutíme sójovou omáčkou, kokosovým cukrem a limetkovou šťávou, necháme vařit dalších 5 minut.

Mezitím si v jiném hrnci připravíme rýžové nudle podle návodu.
K servírování si na pánvi za neustáleného míchání na mírném plameni nasucho opražíme sezam.
Do misky vložíme scezené rýžové nudle a přelejeme je polévkou. Hojně posypeme opraženým sezamem, koriandrovými lístky a položíme měsíček limetky.

Info

Natutti bistro
fb bistra

foto © archiv bistra

Komentáře

Pro možnost psaní komentářů se přihlašte nebo zaregistrujte.

Relevantní články

Kam na rajz s Petrou Hradilovou

redakce 13.05.2022

Kam jinam než na Czech Music Crossroads se Petra Hradilová chystá? Kam na rajz, edice (zejména) moravsko-slezská.

Radio FMz: Kendrick Lamar, Edúv syn i Wabi Ryvola

Kateřina Cumin, Zuzana Malá, Maria Pyatkina 11.05.2022

Bohatá úroda! Na začátku května vydali skvělou desku Arcade Fire, Ibeyi, Sharon van Etten a další. Máte rádi Wabiho Ryvolu?

Vstupní prohlídka: Anki

redakce 09.05.2022

Už dávno nevystupuje pouze na hiphopových shows, support dělal tak rozdílným umělcům, jakými jsou post-hudba nebo Dukla.

Radio FMz: První máj s Fiedlerskim, Teou Sofií i nestárnoucími The Afghan Whigs

Kateřina Cumin, Zuzana Malá, Maria Pyatkina 04.05.2022

V novinkách z uplynulého týdne zabrousíme do hitparád i do kultovních sestav.

Tak daleko, tak blízko: Ivan Gajdoš

redakce 03.05.2022

Na oblíbené plzeňské pivo chodí Ivan Gajdoš se ženou do hospody Pod Obrazem, která je v centru města v areálu krnovského zámku. Kam jinam zajde, zajdou?

Pořadatelská: Martin Brzobohatý (Fléda)

redakce 01.05.2022

Před námi jsou GusGus, Hooverphonic nebo Alyona Alyona, na další jména jsme se zeptali Martina Brzobohatého, který je na Flédě doma.

Radio FMz: Ukrajinské svátky, zlámané beaty i reggeaton

Kateřina Cumin, Zuzana Malá, Maria Pyatkina 27.04.2022

Tento týden je redakční výběr nových tracků rozmanitější než kdy jindy. Připomínáme si ukrajinské Velikonoce s rapperkou Alyonou Alyonou, za zlámanou elektronikou se vydáváme do Milána.

Vstupní prohlídka: Karolina Beranova

redakce 25.04.2022

Prostřednictvím hudby a vizuálu zkoumá pomyslné hranice reality, které zároveň provází každodenními myšlenkami nad dospíváním, hodnotami a vztahy.

Radio FMz: Novinky od písničkářek Faye Webster a Soccer Mommy a strejců Hot Chip

Kateřina Cumin, Zuzana Malá, Maria Pyatkina 20.04.2022

V novinkách z uplynulého týdne hned dvakrát zamíříme do Států za písničkářkami Faye Webster a Soccer Mommy.

Vstupní prohlídka: Kvietah

redakce 18.04.2022

Je téměř nemožné se tady vyznat ve vlastních pocitech, říká mimo jiné třiadvacetiletá skladatelka, zpěvačka a multiinstrumentalistka. A nejen toto.

Offtopic

Tento web používá k poskytování služeb a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Souhlasím Další informace