Články / Seriály

Food Moon: Natutti Bistro

Food Moon: Natutti Bistro

redakce | Články / Seriály | 07.04.2021

Brněnské Natutti Bistro je malé bistro s velkou gastronomií, zaměřené na veganské speciality. V současné době má sice dveře zavřené, ale pokud vám chybí jeho sladkosti, můžete si je zakoupit v bezobalovém obchodě Nasyp si. Kuchařky a cukrářky Kristýna a Kateřina se s námi navíc podělily o recepty na kokosovou polévku Khao Soi a bezlepkové meruňkové knedlíky, které si můžete vyzkoušet i doma.


Bezlepkové meruňkové knedlíky s meruňkovo-mátovou omáčkou
Na knedlíky:
čerstvé meruňky
1 a ¼ hrnku bezlepkové mouky (ideálně rýžové)
280 g tofu natural
150 g kešu natural
4 lžíce agáve sirupu
1,5 lžíce kokosového oleje
3 lžíce tapiokového škrobu
šťáva z citrónu dle chuti

Na omáčku:
3 hrnky mražených meruněk
2 lžíce třtinového cukru
2 lžíce kokosového cukru
5 snítek čerstvé máty
agáve a citronová šťáva dle chuti

Postup:
Nejprve si uděláme omáčku. Do malého hrnce dáme rozpouštět třtinový cukr, jakmile začne karamelitovat, přidáme kokosový cukr a meruňky a chvíli společně mícháme, dokud se meruňky nerozmrazí. (Mražené používáme z důvodu lepší zralosti, pokud ovšem máte doma zralé meruňky, použijte ty.) Pak vše dáme do mixéru a přidáme lístky máty. Rozmixovanou omáčku můžeme dochutit pomocí agáve a citronové šťávy. Pokud je omáčka moc hustá, přidáme vodu, a pokud řídká, krátce provaříme s pudingem.

Na knedlíky spaříme horkou vodou kešu. Z tofu vymačkáme vodu. Mimo mouky rozmixujeme všechny suroviny na těsto v mixéru. Do rozmixované směsi přidáváme postupně mouku a škrob, dokud se nespojí v hezké těsto. Můžeme přidat trochu vody. Meruňky obalujeme v těstíčku a dáme vařit do vroucí vody. Vaříme tak dlouho, dokud nevyplavou, nejméně však 5 minut. Hotové knedlíky servírujeme s připravenou omáčkou. Knedlíky můžeme polít rozpuštěným kokosovým olejem nebo rostlinným máslem a posypat kokosovým cukrem.



Khao Soi, kokosová polévka ze severního Thajska
1,5 lžíce sezamového / chuťově neutrálního oleje
1 cibule, nahrubo nakrájená
4 stroužky česneku, na tenké plátky
1 palec čerstvého zázvoru
2 lžíce červené kari pasty
1-2 lžičky kari koření
1 lžička kurkumy
800 ml zeleninového vývaru nebo vody
2–3 lžíce sójové omáčky
2-3 lžíce kokosového cukru
šťáva z 1/2 limety

k podávání:
200g uvařených, širokých rýžových nudlí
lístky koriandru
opražený sezam
měsíčky limetky

Postup:
Na rozpáleném oleji zesklovatíme cibuli na středním plameni, poté přidáme česnek. Když česnek začne zlátnout, na pánev přidáme kari pastu, kari a kurkumu. Restujeme, aby se koření rozvonělo, ale nepřipálilo. Po půl až jedné minutě přilijeme zeleninový vývar a kokosové mléko, necháme 5 minut mírně vařit. Polévku dochutíme sójovou omáčkou, kokosovým cukrem a limetkovou šťávou, necháme vařit dalších 5 minut.

Mezitím si v jiném hrnci připravíme rýžové nudle podle návodu.
K servírování si na pánvi za neustáleného míchání na mírném plameni nasucho opražíme sezam.
Do misky vložíme scezené rýžové nudle a přelejeme je polévkou. Hojně posypeme opraženým sezamem, koriandrovými lístky a položíme měsíček limetky.

Info

Natutti bistro
fb bistra

foto © archiv bistra

Komentáře

Pro možnost psaní komentářů se přihlašte nebo zaregistrujte.

Relevantní články

Radio FMz: Lorde, Yves Tumor, Mark Lanegan a další atrakce

Kateřina Cumin, Aneta Martínková, Michal Pařízek, Maria Pyatkina, su, Julie Ježková 16.06.2021

Můžeme se dohadovat, jestli bude nová deska Lorde a Marka Lanegana dobrá nebo ještě lepší, ale průšvih to nebude. A je to ho více, přijela k nám pouť.

Vstupní prohlídka: Evolet

redakce 14.06.2021

Nejen na to, co by měla obsahovat každá dobrá backstage a jak se chodí s plným břichem, se ptáme ve vstupní prohlídce brněnské skupiny.

Katetr: Sbohem aneb mozková mrtvice

Jarmo Diehl 13.06.2021

Aneta Langerová, Hellwana s Arletou i Ca$hanova Bulhar. Nebo je to Rumun? Mongol?

Kino FMz: Filmové bahno (ne)má dno

Viktor Palák, Jakub Kurnas, Jakub Blaho, Jiří Přivřel 11.06.2021

Na které filmy se těší naše filmová redakce a které doporučuje ke zhlédnutí?

Radio FMz: Život je pártoška

Kateřina Cumin, Aneta Martínková, Michal Pařízek, Maria Pyatkina, su 09.06.2021

Naštvané lvice Hellwana s Arletou, závratě z Blízkého východu, tanečky King Princess, Jessie Ware nebo popíček z rapového undergroundu.

Pod pultem Kabinetu #8

Sabina Coufalová 08.06.2021

Dá se vůbec spočítat, kolikrát člověk zažil partošku v Kabinetu? Za dobrou muzikou se tam chodilo vždycky, teď si ji odtud můžete i odnést.

Vstupní prohlídka: Obligatne

redakce 07.06.2021

... a pochopili svojmu humoru, objali sa, urobili spoločne chichi haha a to šťastne až do smrti... Slovenští Obligatne vtipně i hravě.

Katetr: Vyzootá hlava, mrtvej teplouš a žádná bandana

Jarmo Diehl 06.06.2021

Pánem tohoto týdne je nepochybně Robin Zoot, který dal průchod svým honibrckým fantaziím. Ale máme tu i brněnskou alternativu, jihlavský bandana gang nebo povídky ze skříně.

Radio FMZ: Tajemství všehomíra a letní brouci

su, Kateřina Cumin, Aneta Martínková, Michal Pařízek, Maria Pyatkina 02.06.2021

Dnešní redakční menu nabízí polský jazz, psychedelický pop, houseového pionýra s psychrockovou kapelou, cover Björk i hubaté holky jako dezert.

Vstupní prohlídka: CRoSz

redakce 31.05.2021

CRoSz věnuje hudbě na pomezí ambientu, experimentální IDM, ale i tanečnější elektroniky na dvě dekády, pár zvědavých otázek pro eklektického producenta je na místě.

Offtopic

Tento web používá k poskytování služeb a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Souhlasím Další informace