Články / Seriály

Food Moon: Slow Café

Food Moon: Slow Café

redakce | Články / Seriály | 25.05.2021

David Pomahač působil v uskupeních Kieslowski, Bez peří, Houpací koně, Tvrdý/Pomahač či v doprovodné kapele Xaviera Baumaxy a v loňském roce vydal i sólový debut Do tmy je daleko. Znát ho můžete také z vinohradské kavárny Slow Café, v níž se běžně pořádají workshopy i koncerty v sérii Slow Sessions. Davidova žena Karolína v kavárně vymýšlí a vaří rozmanité dobroty a podělila se s námi i o pár receptů. V dnešním menu nabízíme ztracená vejce, fermentovanou ovesnou kaši nebo topinku s pestem. A pokud se vám nechce vařit, vyražte na adresu Francouzská 33, Praha.


Ztracená vejce s jogurtem, lilkovou pastou a sušenými rajčaty

2 vejce
200 g bílého jogurtu
1 lilek
sezamový olej
řepkový olej
citron
10 sušených rajčat na slunci
koriandr
sezam
ocet

Postup:
Troubu předehřejeme na 180°C, lilek podélně rozkrojíme a dužinu nařežeme do mřížky, několikrát dužinu potřeme olejem, dokud se nevsákne cca 6 polévkových lžic. Osolíme a dáme péct na 30 minut nebo dokud není povrch zlatý.
Mezitím si namočíme sušená rajčata do horké vody a necháme je změknout.
Upečený lilek rozmixujeme na pastu s jedním stroužkem česneku, sezamovým olejem, citronem, solí a pepřem.

Sušená rajčata rozmixujeme s olivovým olejem a citronem.
Dáme si vařit vodu, do které přidáme lžíci octa, když se voda vaří, uděláme v ní vír a do jeho středu opatrně rozklepneme dvě vejce, vaříme, dokud není bílek tuhý, ale žloutek stále měkký, po uvaření vložíme vejce do studené vody, abychom opláchli octovou chuť.

Do hlubokého talíře si dáme bílý jogurt, do něj uvařená vejce, na to lilkovou pastu a pastu ze sušených rajčat. Ozdobíme čerstvým koriandrem a sezamem, osolíme a opepříme.

Zbytek lilkové pasty a té ze sušených rajčat můžeme použít například na těstoviny nebo do rizota.

Fermentovaná ovesná kaše s quinoou a pečenými švestkami

100 g jemných ovesných vloček
50 g červené quinoy
50 ml smetany
500 g švestek (můžou být i mražené)
100 g másla
100 g hnědého cukru
skořice, kardamom, vanilka

Postup:
Ovesné vločky si smícháme 1:1 s vodou a dáme do lednice minimálně do druhého dne, vydrží ale i několik dní.

V kastrůlku necháme rozpustit máslo s cukrem, pak přidáme švestky a vaříme, dokud nejsou švestky rozvařené. Na konci přidáme skořici, kardamom a vanilku.

Quinou propláchneme horkou vodou, abychom se zbavili její nahořklé chuti, a dáme vařit podle návodu.

Ovesné vločky si dáme do kastrůlku, přidáme quinou, smetanu a ohřejeme. Dáme do misky a navrch přidáme švestky. Můžeme ozdobit opraženými ořechy, semínky nebo čerstvými borůvkami.

Topinka s hráškovo-špenátovým pestem, mascarpone a parmazánem

kváskový chleba
200g mraženého hrášku
vanička baby špenátu
hrst opražených slunečnicových a dýňových semínek
olivový olej
citron
sůl, pepř
2 lžíce mascarpone
parmazán

Postup:
Hrášek dáme na pár vteřin do vroucí vody, přecedíme a smícháme s baby špenátem, přidáme opražená semínka, olivový olej, citron, parmezán a rozmixujeme, dochutíme solí a pepřem.
Opečeme si chleba na másle, potřeme pestem, na to dáme 2 lžíce mascarpone a ještě posypeme parmazánem, osolíme, opepříme a ozdobíme bazalkou.

Info

Slow Café
fb kavárny

foto © Barbora Voříšková, Slow Café

Komentáře

Pro možnost psaní komentářů se přihlašte nebo zaregistrujte.

Relevantní články

Vivat Moody Moon Noize vol. 3: To nejlepší

redakce 02.08.2022

Střípky nejen hudebních zážitku z vily snů...

Pop Messe 2022: To nejlepší

redakce 01.08.2022

Druhý ročník festivalu Pop Messe přivezl na šedesátku umělců z celého světa, ale nejen oni byli taháky brněnské akce.

10 + 1 = Daniel Kordik

redakce 28.07.2022

Producent pendlující mezi Londýnem a Bratislavou je stylově rozkročený, když jeho tvorba nabízí jak polohy taneční, tak kontemplativní. Z čeho to vyrůstá?

Vstupní prohlídka: Štěpánka Balcarová

redakce 25.07.2022

Na další jaro Štěpánka Balcarová plánuje turné a ve výhledu je i deska. Na koncertech zazní nové kompozice se zastřešujícím názvem Emotions. Třeba na Dobršské bráně.

Protokol: Rafiq Bhatia (Son Lux)

redakce 24.07.2022

Americký hudebník, kytarista, skladatel a producent Rafiq Bhatia má na svém kontě tři experimentální nahrávky, ale znát ho budete coby součást formace Son Lux.

Colours of Ostrava 2022: To nejlepší

redakce 19.07.2022

Co nás nejvíc bavilo na letošních Colours of Ostrava? Třeba to, že vůbec proběhly.

10 + 1 = Mathijs Steels (Shht)

redakce 03.07.2022

Space rock nové generace? Tak se někdy píše o belgické pětici Shht, která staví na syntetických basových linkách, noisu nebo krautrocku. V MeetFactory za pár dní...

Vstupní prohlídka: Beach Bum

redakce 27.06.2022

Devadesátkami ovlivněné surfrockové písničky nasáklé trávou, pařbami i oblíbenými filmy z VHS. Vstupní prohlídka na Prýglu.

10 + 1 = Hana Kotková

redakce 12.06.2022

Trvale usídlená ve Švýcarsku absolvovala celou řadu turné po celém světě po boku Yehudi Menuhina či Alberta Lysyho. Jedenáct oblíbených skladeb Hany Kotkové.

Pořadatelská: Richard Michalik (Hviezdne noci)

redakce 10.06.2022

Richard Michalik je dramaturgem akce, která mění formát a místo vícedenního festivalu nabídne jednodenní přehlídku. Slikback nebo Ziúr v třináctitisícovém městečku? Panečku!

Offtopic

Tento web používá k poskytování služeb a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Souhlasím Další informace