redakce | Články / Seriály | 25.05.2021
David Pomahač působil v uskupeních Kieslowski, Bez peří, Houpací koně, Tvrdý/Pomahač či v doprovodné kapele Xaviera Baumaxy a v loňském roce vydal i sólový debut Do tmy je daleko. Znát ho můžete také z vinohradské kavárny Slow Café, v níž se běžně pořádají workshopy i koncerty v sérii Slow Sessions. Davidova žena Karolína v kavárně vymýšlí a vaří rozmanité dobroty a podělila se s námi i o pár receptů. V dnešním menu nabízíme ztracená vejce, fermentovanou ovesnou kaši nebo topinku s pestem. A pokud se vám nechce vařit, vyražte na adresu Francouzská 33, Praha.
Ztracená vejce s jogurtem, lilkovou pastou a sušenými rajčaty
2 vejce
200 g bílého jogurtu
1 lilek
sezamový olej
řepkový olej
citron
10 sušených rajčat na slunci
koriandr
sezam
ocet
Postup:
Troubu předehřejeme na 180°C, lilek podélně rozkrojíme a dužinu nařežeme do mřížky, několikrát dužinu potřeme olejem, dokud se nevsákne cca 6 polévkových lžic. Osolíme a dáme péct na 30 minut nebo dokud není povrch zlatý.
Mezitím si namočíme sušená rajčata do horké vody a necháme je změknout.
Upečený lilek rozmixujeme na pastu s jedním stroužkem česneku, sezamovým olejem, citronem, solí a pepřem.
Sušená rajčata rozmixujeme s olivovým olejem a citronem.
Dáme si vařit vodu, do které přidáme lžíci octa, když se voda vaří, uděláme v ní vír a do jeho středu opatrně rozklepneme dvě vejce, vaříme, dokud není bílek tuhý, ale žloutek stále měkký, po uvaření vložíme vejce do studené vody, abychom opláchli octovou chuť.
Do hlubokého talíře si dáme bílý jogurt, do něj uvařená vejce, na to lilkovou pastu a pastu ze sušených rajčat. Ozdobíme čerstvým koriandrem a sezamem, osolíme a opepříme.
Zbytek lilkové pasty a té ze sušených rajčat můžeme použít například na těstoviny nebo do rizota.
Fermentovaná ovesná kaše s quinoou a pečenými švestkami
100 g jemných ovesných vloček
50 g červené quinoy
50 ml smetany
500 g švestek (můžou být i mražené)
100 g másla
100 g hnědého cukru
skořice, kardamom, vanilka
Postup:
Ovesné vločky si smícháme 1:1 s vodou a dáme do lednice minimálně do druhého dne, vydrží ale i několik dní.
V kastrůlku necháme rozpustit máslo s cukrem, pak přidáme švestky a vaříme, dokud nejsou švestky rozvařené. Na konci přidáme skořici, kardamom a vanilku.
Quinou propláchneme horkou vodou, abychom se zbavili její nahořklé chuti, a dáme vařit podle návodu.
Ovesné vločky si dáme do kastrůlku, přidáme quinou, smetanu a ohřejeme. Dáme do misky a navrch přidáme švestky. Můžeme ozdobit opraženými ořechy, semínky nebo čerstvými borůvkami.
Topinka s hráškovo-špenátovým pestem, mascarpone a parmazánem
kváskový chleba
200g mraženého hrášku
vanička baby špenátu
hrst opražených slunečnicových a dýňových semínek
olivový olej
citron
sůl, pepř
2 lžíce mascarpone
parmazán
Postup:
Hrášek dáme na pár vteřin do vroucí vody, přecedíme a smícháme s baby špenátem, přidáme opražená semínka, olivový olej, citron, parmezán a rozmixujeme, dochutíme solí a pepřem.
Opečeme si chleba na másle, potřeme pestem, na to dáme 2 lžíce mascarpone a ještě posypeme parmazánem, osolíme, opepříme a ozdobíme bazalkou.
redakce 02.08.2022
Střípky nejen hudebních zážitku z vily snů...
redakce 01.08.2022
Druhý ročník festivalu Pop Messe přivezl na šedesátku umělců z celého světa, ale nejen oni byli taháky brněnské akce.
redakce 28.07.2022
Producent pendlující mezi Londýnem a Bratislavou je stylově rozkročený, když jeho tvorba nabízí jak polohy taneční, tak kontemplativní. Z čeho to vyrůstá?
redakce 25.07.2022
Na další jaro Štěpánka Balcarová plánuje turné a ve výhledu je i deska. Na koncertech zazní nové kompozice se zastřešujícím názvem Emotions. Třeba na Dobršské bráně.
redakce 24.07.2022
Americký hudebník, kytarista, skladatel a producent Rafiq Bhatia má na svém kontě tři experimentální nahrávky, ale znát ho budete coby součást formace Son Lux.
redakce 19.07.2022
Co nás nejvíc bavilo na letošních Colours of Ostrava? Třeba to, že vůbec proběhly.
redakce 03.07.2022
Space rock nové generace? Tak se někdy píše o belgické pětici Shht, která staví na syntetických basových linkách, noisu nebo krautrocku. V MeetFactory za pár dní...
redakce 27.06.2022
Devadesátkami ovlivněné surfrockové písničky nasáklé trávou, pařbami i oblíbenými filmy z VHS. Vstupní prohlídka na Prýglu.
redakce 12.06.2022
Trvale usídlená ve Švýcarsku absolvovala celou řadu turné po celém světě po boku Yehudi Menuhina či Alberta Lysyho. Jedenáct oblíbených skladeb Hany Kotkové.
redakce 10.06.2022
Richard Michalik je dramaturgem akce, která mění formát a místo vícedenního festivalu nabídne jednodenní přehlídku. Slikback nebo Ziúr v třináctitisícovém městečku? Panečku!