Zprávy / Úplňkové

Full Moon Coffee: ¡Colombia es pasión!

Full Moon Coffee: ¡Colombia es pasión!

redakce | Zprávy / Úplňkové | 14.01.2021

Je libo kávu? „Je naprosto absurdní, že existuje taková země a nechce zde bydlet každý,“ říkal o Kolumbii Anthony Bourdain, který rozhodně věděl, o čem mluví. Ano, čerstvá várka Full Moon Coffee nás přivádí opět do země magického realismu, která patří mezi největší producenty kávy na světě. Kolumbijskou kávu jsme v rámci edice Full Moon Coffee již několikrát nabízeli, v tomto případě zamíříme do oblasti Caldas na úpatí kolumbijských And, na finku Guadales Dos. Káva Mario Duque se vyznačuje sladkým karamelovým tělem, s výrazně ovocnými tóny černého rybízu, jablka i švestek a hutností tmavé čokolády.


Káva Mario Duque je nazvaná jménem provozovatele Guadales Dos, který na farmě o rozloze tří hektarů, ležící na svahu impozantní sopky Cerro Bravo (její vrchol leží 3 985 metrů nad mořem) u městečka Monte Bonito, hospodaří se svou ženou Dorou více než deset let. Tamní horské kaňony nabízí ideální podmínky pro pěstování kávy, Mario a Dora Duqueovi na fince Guaduales Dos na více než sedmi tisících stromech pěstují zejména odrůdy Castillo Naranjal a Caturra. Káva zde roste ve stínu množství pomerančovníků, které podporují jak rozmanitou ekologii farmy, tak pomalé zrání kávových třešní. Právě navýšená doba zrání umožňuje vývoj komplexnějších chutí a pomáhá vytvořit lahodný a charakteristický profil, který tato káva nabízí. Zralé třešně jsou zpracovány pomocí mokrého mlýna; drtí se a fermentují v kachlových nádržích, aby byly následně přesunuty na střešní terasu, kde jsou osm až patnáct dní sušeny. Poté je káva dopravena do sběrného místa v hlavním městě oblasti Manizales, odkud se dále distribuuje.

Edice Full Moon Coffee vznikla ve spolupráci s Jiřím Gieslem (dříve Dead Popes Company nebo The Finally), který stojí za populární šumperskou kavárnou a pražírnou Pikola. Výběr kávy pro značku magazínu je v jeho rukou, selekce závisí nejen na nesporné kvalitě, ale také podléhá sezóně, ve které se káva nabízí. V zimních měsících to budou plnější, lehce zemitější odrůdy, které pak na jaře a v létě vystřídají ovocnější s lehčím tělem. „Pití kávy má ve Full Moonu dlouholetou tradici, zakladatelka magazínu byla obrovskou milovnicí tohoto nápoje a je zcela jisté, že bez jeho blahodárných účinků by mnoho čísel nikdy nevzniklo,“ říká Michal Pařízek, šéfredaktor Full Moonu.

Komentáře

Pro možnost psaní komentářů se přihlašte nebo zaregistrujte.

Relevantní články

Full Moon #126: Přepisování pravidel

redakce 23.09.2021

Stihnout pět cen Grammy a píseň k filmu s Jamesem Bondem ještě před dvacítkou, to tady ještě nebylo. Billie Eilish je hlavní hvězdou říjnového Full Moonu.

Full Moon Forum konečně křtí

redakce 14.09.2021

Po delší koncertní odmlce můžeme konečně pokřtít desky, které jsme pod hlavičkou Full Moon Forum vydali.

Full Moon #125 na Spotify

redakce 12.09.2021

Zářijový Full Moon věnovaný nejen ruské hudební scéně představujeme v playlistu, jak jinak.

Mooncloud #61: Dead Janitor

redakce 31.08.2021

Kde bere inspiraci slovenský producent Dead Janitor pro svou polyrytmickou elektroniku?

Full Moon #125: Pod ruskou vlajkou

redakce 25.08.2021

Aktuální ruská hudební scéna je mimořádně pestrá, rozsáhlá a autentická. Zářijový Full Moon pod ruskou vlajkou.

Mooncloud #62: Rest in Haste

redakce 01.08.2021

O životě a díle jsme si povídali ve Vstupní prohlídce, je čas se podívat i na jejich hudební radosti.

Letní kolekce Full Moonu

redakce 22.07.2021

Doplňujeme měsíční nabídku. Sekta dokonalé hudby? Obviously we're not golfers!

Full Moon Coffee: Květinové tóny z Peru

redakce 15.07.2021

Káva Caturra z farmy Davida Garcii Diaze se vyznačuje krémovým tělem a intenzivní chutí s výraznými tóny kokosu, banánu a bílé čokolády.

Full Moon #123-124 na Spotify

redakce 05.07.2021

Jsou The Doors půl století po odchodu svého frontmana ještě relevantní? A na co dalšího se těšit v letním čísle?

Mooncloud #59: Aiko

redakce 28.06.2021

Co poslouchá Aiko? Klidné a soustředěné věci i hudbu k dobývání světa.

Offtopic

Tento web používá k poskytování služeb a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Souhlasím Další informace