Články / Sloupky/Blogy

Hudební vaření na doma: Gothic

Hudební vaření na doma: Gothic

Sabina Coufalová | Články / Sloupky/Blogy | 23.03.2020

Kolik smutných písniček jste si dneska pustili? Naše životy se proměnily v romány Gabriela Garcíi Marquéze. A občasné skype meetingy nás nutí zachovat si alespoň částečně důstojný vzhled. Dle odborných i neodborných příruček na téma Jak zvládnout home office je nutné si i v nepříznivých časech držet styl, hezky se oblékat a nepolevovat ve svých zásadách. Mezi ně zajisté patří co nejvyšší standard při poslechu hudby. Zároveň většině z nás aktuálně jednotlivé úseky dne odděluje příprava jídla a mytí nádobí. Proč tyto činnosti nespojit tak, aby se doplňovaly? V tomto hudebně kulinářském okénku budeme hledat nejvhodnější jídlo k vybranému hudebnímu žánru, protože k plnému účinku hudby na organismus je vhodné podpořit sluchový vjem tím chuťovým.

První volba je nasnadě. V těchto časech nemůžeme začít jinak než hudbou, která hledá krásu v temnotě a prvcích, které přijdou běžným smrtelníkům zvrácené. Gothic. V dobách virové určitě ne dovolené je snadné ponořit se do melancholie, zabalit se do černého hábitu, rozpálit všechen vosk v bytě a listovat v knize o ochranných rituálech. Avšak přikusování spálených hranolek tento prožitek nepodpoří. Jen málokterá komunita je tak fotogenická jako goths, proto ve výběru pokrmu hraje důležitou roli i to, zda lahodí oku. A co si tedy uvařit ke tklivým tónům? Pečeného havrana, smaženého pavouka, tatarák?

Tmavý dort s trpkým ovocem aneb ostružinovo-čokoládové tartaletky! Vyváženost sladké chuti a trpkosti skvěle rezonuje s bezútěšností hudby. Zapalte svíčky, pusťe Clan of Xymox, Kælan Mikla, Hante., Whispering Sons nebo třeba Nitzer Ebb a jde se na to.

Těsto:
140 g mouky
30 g kakaa
60 g moučkového cukru
špetka soli
80 g másla 1 žloutek

Krém:
250 ml smetany
150 g ostružinové marmelády
200 g tmavé čokolády
2 lžíce másla

Ozdoba:
ostružiny
cukr

Sypké suroviny na těsto smícháme, přidáme povolené máslo a žloutky a vypracujeme těsto do kuličky, kterou necháme odpočinout hodinu v lednici. Poté vyválené těsto vložíme do dortových formiček (nejlépe ve tvaru rakviček), které si předem vymažeme. Do těsta uděláme malé díry vidličkou, zakryjeme ho pečícím papírem a zatížíme suchými fazolemi. Pečeme na 180° ve vyhřáté troubě 15 minut.

Mezitím připravíme krém. Smetanu a marmeládu rozehřejeme v míse nad párou (nesmí vařit!), poté přidáme čokoládu a sundáme z páry, mícháme. Přidáme máslo a pořádně promixujeme. Krém vylejeme na upečené těsto a necháme ztuhnout. Po vychladnutí ozdobíme ostružinami a cukrem.

A pamatujte, čím víc čokolády, tím víc gothic. A čím víc čokolády sníte, tím více krásy kolem sebe uvidíte.

Komentáře

Pro možnost psaní komentářů se přihlašte nebo zaregistrujte.

Relevantní články

Šejkr 113: „Ani jeden den bez čárky.“

Michal Pařízek 08.09.2023

Ne snad že bychom museli nutně každý den něco udělat, ale zároveň… proč si pak ten den pamatovat? Co kdybychom to zkusili jinak – ani jeden den bez vzpomínky!

Šejkr #112: Zase nejlepší

Michal Pařízek 25.08.2023

Jasné, tohle je emo edice. Kromě pozitivních reakcí snad všech, se kterými jsem včera mluvil, stačilo jen postávat opodál a vstřebávat atmosféru.

Šejkr #110: Ta slza je pravá

Michal Pařízek 28.07.2023

Začátkem devadesátých let se řešilo v showbizu hodně věcí, jedním z těch nejzásadnějších témat bylo, zda slza, stékající po tváři irské zpěvačky Sinead O’Conner...

Pohoda 2023: To nejlepší

redakce 10.07.2023

Nádhera na letišti aneb to nejlepší z letošního ročníku festivalu Pohoda podle redakce, kolegů a dalších přátel.

Šejkr #108: Ještě pár dní...

Michal Pařízek 30.06.2023

Prázdniny. To pro mě věky neplatí, přesto tenhle den vnímám jako jakýsi milník. Startovní čáru. Portál, za kterým je všechno na chvíli jinak.

Šejkr #107: Tenhle způsob léta...

Michal Pařízek 16.06.2023

Nenapadlo by mě, že někdy budu s chutí číst komentáře Martina Fendrycha, který pro nás coby mladé pankáče na začátku devadesátých let znamenal synonymum establishmentu, zla.

Tallinn Music Week 2023: To Nejlepší

redakce 16.05.2023

Nabízíme tradiční výběr toho nejlepšího od zástupců Full Moonu a dalších kolegů i kamarádů, probírala se Eurovize i gotici a tančilo se dokonce i v bačkorách.

Donaufestival 2023: To nejlepší

redakce 09.05.2023

Máme za sebou dva povedené víkendy v rakouském městečku Kremže a jako vždy bylo z čeho vybírat. Prosíme si!

A ten beat smrdí jak punk (O Fvck_Kvltovi)

Zdenko Fajčák 01.05.2023

Punk na Slovensku bol v posledných rokoch bez iskry ako vypraný zapaľovač, vyprázdnené retro v štýle Ein Punkes Buntes.

Sharpe 2023 – to nejlepší

redakce 24.04.2023

Popáté a zase jinak. A zase nejlepší.

Offtopic

Tento web používá k poskytování služeb a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Souhlasím Další informace