Akce

Maraton hudby Brno představuje program

Maraton hudby
12. 08. 2021 17:00 - 15. 08.
, Brno

Brno zažije pořádnou hudební smršť. Během čtyř dní, v termínu 12.–15. srpna 2021, se uskuteční v centru jihomoravského velkoměsta přes 250 koncertů na více jak 30 místech. Návštěvníci se mohou těšit i na řadu hudebních premiér. Součástí festivalu Maraton hudby Brno budou buskerské pokoje uznávané výtvarnice Kateřiny Šedé. Letos s novými přírůstky – ordinací a nemocničním pokojem.

Program festivalu Maraton hudby Brno připravuje tým dramaturgů, kteří jsou vyhledávanými odborníky svých žánrů. Tento rok jejich řady rozšířili další členové. Novou tváří je frontman kapely Květy Martin Kyšperský, který si vzal na starost rockovou scénu. K Maratonu se dále přidal vedoucí hudební redakce rádia Proglas Milan Tesař, jenž připravil world music scénu. Novým kolegou je i brněnský promotér a znalec jazzové scény Jiří Švéda, který vytvořil program jazz & blues. V letošním roce připravili organizátoři také řadu hudebních premiér. Trojnásobná držitelka Ceny Anděl 2020 Lenka Dusilová, jež ocenění získala za své nové album Řeka, vystoupí v Brně poprvé v novém spojení s kapelou Květy. Speciálně připravený program pro Maraton hudby Brno představí také zpěvačka Dasha, kterou doprovodí vynikající smyčcové kvarteto Epoque Quartet. Svou brněnskou premiéru zažije na festivalu s novým písničkářským projektem i známý zpěvák a herec Tomáš Matonoha.

Festival nově spolupracuje také s evropskou hitparádou World Music Charts Europe (WMCE). Vedení prestižního mezinárodního žebříčku převzal od loňského listopadu Milan Tesař. „Jsme rádi, že se nám stále daří zkvalitňovat hudební nabídku Maratonu. Ve spolupráci s našimi dramaturgy přinášíme stále nové a originální projekty,” říká manažerka festivalu Eliška Kratěnová. Organizátoři ve spojení s WMCE připravili exkluzivní world music scénu. Na ni vystoupí vokální kvinteto Kata z Faerských ostrovů, belgická kapela Spilar a mistr bosenského folku Damir Imamović. Ten se stal v květnu vítězem v kategorii „The best of Europe Award“ prestižního britského hudebního magazínu Songlines.

Na festivalu nebudou chybět dnes už legendární pokoje uznávané výtvarnice Kateřiny Šedé. Po zkušenostech uplynulého roku, který byl významně ovlivněn pandemií koronaviru, změní Šedá podobu svých buskerských pokojů. Pro Maraton hudby Brno vytvořila dva nové, a to ordinaci praktického lékaře, kterou veřejnosti představila v pondělí 21. června v Myší díře, podchodu pod Hlavním nádražím v Brně, při příležitosti představení programu a novinek festivalu. Prvním “„pacientem” v ordinaci byla talentovaná zpěvačka Tereza Balonová, která vystoupí i na Maratonu. Druhý – nemocniční pokoj – lidé uvidí na festivalu v srpnu. „Pandemie nás zasáhla všechny. Loni na jaře šili mnozí z nás doma roušky, pomáhali nosit nákupy. Zapojila se i naše buskerská kuchyně, která dělala radost a stala se místem koncertů v brněnských domovech seniorů pro nejohroženější, kteří v té době byli drženi v téměř absolutní izolaci,” vysvětluje výtvarnice Šedá. O rok později je pandemie stále s námi, některé věci se ale změnily. „Rozhodli jsme se, že kuchyni předěláme tak, aby zase pomáhala. Stala se z ní ordinace, kterou v srpnu doplní nemocniční pokoj. Oba pokoje jsou symbolicky věnované všem lékařům a sestřičkám jako poděkování za jejich nasazení během pandemie,” doplňuje Šedá.

Kromě Bezuličního buskingu se mohou návštěvníci těšit na další specifická místa, jež ožijí hudbou. Milovníci balkánských rytmů se sejdou na piazzettě před Janáčkovým divadlem. Speciální hudební překvapení zažijete ve Vodojemu na Žlutém kopci nebo v protiatomovém krytu Denis pod Petrovem. V Alfapasáži bude tradiční Pianoštafeta za moderace generálního ředitele České filharmonie Davida Marečka. Organizátoři Maratonu ale myslí i na další doprovodné aktivity. Ve spolupráci s radnicí městské části Brno-střed připravují první ročník street food festivalu, v němž dvacet gastropodniků z centra města nabídne speciální maratonské menu. Hlavní partner Maratonu – TIC BRNO – připravuje na stejný víkend jako Maraton festival Na prknech, dlažbě i trávě, který rožšíří víkendovou nabídku o divadelní představení pro malé i velké. Obě události společně zahájí novo-cirkusový soubor Cirk La Putyka svým představením Kaleidoscope.

Letos poprvé je hlavním mediálním partnerem Maratonu hudby Česká televize. Kromě partnerství mají společnou i „šestku” - brněnské studio slaví šedesát let od svého vzniku, Maraton čeká šestý ročník. Společně tak připravili část programu, a to sobotní rock scénu na Dominikánském náměstí, na níž vystoupí Lenka Dusilová s Květy, samotná kapela Květy a také Budoár staré dámy. V neděli se pak zájemci mohou těšit na vystoupení dětí ze základních uměleckých škol, vytvořeném ve spolupráci s projektem ZUŠ Open a Českou televizí. Maraton hudby Brno je klíčovou hudební událostí města Brna v rámci jeho členství v Síti kreativních měst UNESCO v oblasti hudby. Jedním z důvodů k zapsání města do této prestižní sítě je také mimořádně pestrá a kvalitní brněnská hudební nabídka, kterou festival cíleně představuje.

Info

Maraton hudby Brno
12.–15. 8. 2021
Brno
web festivalu

foto © se svolením Dashi a Maratonu hudby Brno

Komentáře

Pro možnost psaní komentářů se přihlašte nebo zaregistrujte.

Relevantní články

Program festivalu Boskovice je kompletní

redakce 19.04.2024

Nechybí na něm zaběhlá jména české a slovenské alternativní hudební scény, ani nadějní nováčci. Bohaté zastoupení mají v programu i divadla, filmy, výstavy, přednášky a workshopy.

Hudba je taky věda, říká hudební program festivalu AFO

redakce 18.04.2024

Zvuk současnosti i budoucnosti, noci na tanečním parketě a nové objevy. Jako každý rok i letos překračuje program Music is Science festivalu Academia Film Olomouc hranice žánrů.

A Day of Sound v kutnohorské GASK

redakce 18.04.2024

Na hudebním festivalu A Day of Sound vystoupí Monty Adkins, Alessandro Bosetti nebo Sisa Fehér.

The Dillinger Escape Plan na Brutal Assault

redakce 18.04.2024

TDEP, kteří posunuli hranice extrémního metalu, mají miliony příznivců a ovlivnili tisíce hudebníků se k této speciální příležitosti vrátí po sedmi letech na pódium.

Pop Messe sází silná jména

redakce 17.04.2024

Festival se také stěhuje do většího areálu brněnského Velodromu a jeho okolí na výstavišti BVV, který nabídne sedm nejen hudebních scén.

Koncert Symphony for Humanity upozorní na xenofobii

redakce 16.04.2024

Pražské ostrovy budou patřit žánrově pestré náloži neoposlouchaných hudebních tónů ze všech zemí evropské sedmadvacítky.

Kompletní lineup Meltu

redakce 15.04.2024

Z novější vlny domácích interpretů a interpretek zahrají např. Souly nebo Domiziana, která ve své tvorbě šikovně kombinuje hyperpop a eurodance.

Ji.hlava se letos prodlužuje na deset dní

redakce 13.04.2024

Návštěvníci a návštěvnice si nově budou moci vybrat, zda přijedou na první polovinu festivalu či na druhou. Je možné si koupit i akreditaci na celých deset dní.

Metronome Prague přiveze Raye

redakce 12.04.2024

V letošním roce se zapsala do historie Brit Awards, když sedm nominací proměnila v hned šest cen.

Nia Archives na Pohode 2024

redakce 10.04.2024

Jej tvorba nadväzuje na intepretov ako Roni Size, Shy FX alebo DJ Die, ale prináša absolútne čerstvý prístup.

Offtopic

Tento web používá k poskytování služeb a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Souhlasím Další informace