Akce

Meeting Brno přinese pestrou skladbu diskuzí a kultury

Meeting Brno 2019
29. 05. 2019 18:00 - 09. 06.
, Brno

Čtvrtý ročník festivalu Meeting Brno 2019 odstartuje 29. května vernisáží audiovizuální výstavy Brno osvobozené!?, připravené ve spolupráci s Pamětí národa jako příspěvek ke třicátému výročí pádu komunistického režimu.

Unikátní expozice, která nesoudí a nehodnotí, ale nechává hovořit svědky klíčových událostí 20. století, je hlavním projektem letošního festivalu. Velmi netradiční a pro veřejnost atraktivní je její umístění do podzemního prostoru poblíž pomníku Rudoarmějce na Moravském náměstí. Součástí bude také festivalová open-air kavárna.

Patronát nad letošním festivalem přijal Milan Uhde, jenž vystoupí jako host na jedné z klíčových festivalových debat - debatě věnované brněnskému disentu - společně s Annou Šabatovou, Petrem Fialou a Karlem Schwarzenbergem. Mluvit budeme také o pojetí svobody a o tom, co jsme vlastně před třiceti lety chtěli, zda to opravdu máme a co teď můžeme udělat pro svou budoucnost. Téma naší odpovědnosti ve svobodném státě otevřeme společně s velvyslancem při NATO Jiřím Šedivým a plzeňským biskupem Tomášem Holubem.

Ve čtvrtek 30. května uvedeme premiéru představení Divadla Feste Václav Havel: Anatomie nenávisti. Soubor vedený Jiřím Honzírkem obohatí letošní festivalový rezident, polský herec Marcin Zarzeczny. Kulisami se hercům stane prostor Římského náměstí. Ve veřejném prostoru připravujeme i taneční představení reflektující tragické brněnské události z 21. srpna roku 1969. V rámci festivalu se chystá letní kino a cyklus autorských čtení spisovatelů ze zemí bývalého východního bloku. Hostem bude například maďarský spisovatel Viktor Horváth či česká autorka Petra Hůlová. V sobotu 1. 6. se spolu s německými hosty a širokou veřejností můžete vydat na Pouť smíření. Festivalu se letos aktivně zúčastní také Daniel Löw-Beer, potomek významné brněnské rodiny. Představí svůj projekt obnovy areálu v nedalekém Brněnci, kde by měl vzniknout památník holocaustu a Oskara Schindlera.

Info

Meeting Brno 2019
29. 5. – 9. 6. 2019
Brno
web festivalu

Komentáře

Pro možnost psaní komentářů se přihlašte nebo zaregistrujte.

Relevantní články

Hudba je taky věda, říká hudební program festivalu AFO

redakce 18.04.2024

Zvuk současnosti i budoucnosti, noci na tanečním parketě a nové objevy. Jako každý rok i letos překračuje program Music is Science festivalu Academia Film Olomouc hranice žánrů.

A Day of Sound v kutnohorské GASK

redakce 18.04.2024

Na hudebním festivalu A Day of Sound vystoupí Monty Adkins, Alessandro Bosetti nebo Sisa Fehér.

The Dillinger Escape Plan na Brutal Assault

redakce 18.04.2024

TDEP, kteří posunuli hranice extrémního metalu, mají miliony příznivců a ovlivnili tisíce hudebníků se k této speciální příležitosti vrátí po sedmi letech na pódium.

Pop Messe sází silná jména

redakce 17.04.2024

Festival se také stěhuje do většího areálu brněnského Velodromu a jeho okolí na výstavišti BVV, který nabídne sedm nejen hudebních scén.

Koncert Symphony for Humanity upozorní na xenofobii

redakce 16.04.2024

Pražské ostrovy budou patřit žánrově pestré náloži neoposlouchaných hudebních tónů ze všech zemí evropské sedmadvacítky.

Kompletní lineup Meltu

redakce 15.04.2024

Z novější vlny domácích interpretů a interpretek zahrají např. Souly nebo Domiziana, která ve své tvorbě šikovně kombinuje hyperpop a eurodance.

Ji.hlava se letos prodlužuje na deset dní

redakce 13.04.2024

Návštěvníci a návštěvnice si nově budou moci vybrat, zda přijedou na první polovinu festivalu či na druhou. Je možné si koupit i akreditaci na celých deset dní.

Metronome Prague přiveze Raye

redakce 12.04.2024

V letošním roce se zapsala do historie Brit Awards, když sedm nominací proměnila v hned šest cen.

Nia Archives na Pohode 2024

redakce 10.04.2024

Jej tvorba nadväzuje na intepretov ako Roni Size, Shy FX alebo DJ Die, ale prináša absolútne čerstvý prístup.

Festival Spontana 3

redakce 09.04.2024

Myšlenka festivalu zůstává stále stejná - probudit neobyčejný místo životem a spoustou kvalitní hudby na dvou stagích.

Offtopic

Tento web používá k poskytování služeb a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Souhlasím Další informace