Akce

Monika Načeva vydává studiovku Zdivočelí koně

Načeva
04. 06. 2020 20:00
Kampus Hybernská, Praha

Na začátku června představí zpěvačka a herečka Monika Načeva své nové album Zdivočelí koně, k němuž nyní vydává první singl Divoké husy. Svou desátou studiovou desku pokřtí 4. června 2020 v Kampusu Hybernská. Na novém albu Načeva spolu s klávesistou Davidem Kabzanem a bubenicí Markétou Pták zhudebnili texty básníků pronásledovaných minulým režimem – Pavla Zajíčka, Ivana Martina Jirouse, Vladimíry Čerepkové, Václava Hraběte, Věry Jirousové nebo Šárky Smazalové. Koncert odehrají pro omezený počet návštěvníků a bude živě přenášen na internetové televizi Mall.tv v rámci online série #kulturažije.

Nový hudební projekt Moniky Načevy se zaměřuje na samizdatovou poezii z období 60. až 80. let. Zhudebněním tvorby pronásledovaných básníků se Načeva velmi citlivě vypořádává se silným osobním tématem i obdobím normalizace. Zpěvačku na albu doprovází klávesista David Kabzan (Rány těla), který už s Načevou spolupracoval na desce Nebe je rudý. Tento mezigenerační dialog pak doplňuje herečka a bubenice Markéta Pták (LO/VE). „Název alba i nového seskupení Zdivočelí koně vznikl podle stejnojmenné básně Pavla Zajíčka, kterého považuji za jednoho z nejlepších českých básníků. Poprvé jsem jeho poezii zpívala na vinylu Prolínání z roku 2010, kterou jsme natočili jako živý záznam jednoho ze společných koncertů,“ vysvětluje Monika Načeva. Básník Pavel Zajíček v roce 1973 společně s Milanem Hlavsou založil kapelu DG 307. V roce 1976 byl spolu se členy kapely The Plastic People of the Universe zatčen a ve vykonstruovaném procesu odsouzen k vězení. Po svém návratu z emigrace DG 307 obnovil a do nedávné doby také vystupoval.

„Jako hlavního skladatele na desce jsem si vybrala Davida Kabzana, který pro mě už v roce 1996 složil skladbu Nebe je rudý. Měla jsem také jasnou představu o bicích, chtěla jsem ženu. Proto jsem oslovila Markétu Pták, se kterou hraji v divadle,” doplňuje Načeva. Společně dokazují, že undergroundová poezie v osobité interpretaci může zaujmout i nastupující generace posluchačů. Tuto ambici také představuje právě vydaný singl Divoké husy – dostupný na Bandcampu.

Info

Načeva
4. 6. 2020 20:00
Kampus Hybernská, Praha
fb událost

foto © Vilém Kabzan

Komentáře

Pro možnost psaní komentářů se přihlašte nebo zaregistrujte.

Relevantní články

Bratři Orffové vyráží na turné

redakce 17.04.2024

Pro fanoušky přichystali Orffové i malé překvapení - vydání Písně pro Stefanii Sauer na streamovacích platformách.

Bára Zmeková pokřtí novou desku

redakce 16.04.2024

O tom, že živá vystoupení Báry Zmekové jsou unikátní zážitek, svědčí i její předchozí Live at Gong.

Cari Cari a Nauzea Orchestra v Kasárnách

redakce 16.04.2024

Jak se často zmiňuje v recenzích, hudba Cari Cari je jako soundtrack nekonečných letních roadtripů a oslava osobní svobody.

Nový singl a album Role

redakce 11.04.2024

Zůstávají věrní kytarám, přesto posouvají svůj zvukový a muzikantský rejstřík o kus dál.

Wave-Gotik-Treffen 2024 mystický

redakce 11.04.2024

Vystoupení se budou konat například na historickém městském koupališti, v kupoli Volkspalastu nebo v historických sklepeních Moritzbastei.

Festival Bonjour Brno slaví

redakce 11.04.2024

Brno ožije francouzskou kulturou. Prožijte ji všemi smysly na některé z mnoha akcí, které se tematicky zaměří na surrealismus a nechají se inspirovat i letošními olympijskými hrami.

Lord Spikeheart v Underdogs'

redakce 10.04.2024

Na nahrávání nové desky si přizval pestré spektrum hudebníků a hudebnic, od Backxwash nebo Brodinského až po Safety Trance.

Fource uvádí: Aurora, Alfie Jukes a Oska

redakce 08.04.2024

„We Are the Earth“ – tak zněl nadpis textu, který změnil Aurořin pohled na svět.

Duben s Rachotem

redakce 08.04.2024

Aquaserge vznikli v jihofrancouzském Toulouse a sami sebe definují především jako kolektiv, který se v průběhu času stále obnovuje a proměňuje.

Jednota v noci: live set Azu Tiwaline i strhující destrukce Shapednoise

redakce 05.04.2024

Headlinuje zvukový extremista, který kombinuje industrial, hip hop, bass a techno a za doprovodu vizuálního umělce Seviho Ika Dømochevskyho představí aktuální album.

Offtopic

Tento web používá k poskytování služeb a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Souhlasím Další informace