Akce

Nový tachovský Festival Muziq

Festival Muziq
20. 05. 2023 12:00
Hospůdka U Vodníka, Tachov

Festival Muziq je nový hudební festival bez žánrových mantinelů. Hlavní myšlenkou je setkání přátel a milovníků hudby, a zvýšit povědomí o nových, progresivních a zajímavých projektech, kapelách a muzikantech domácí hudební scény. První ročník proběhne v sobotu 20. května 2023, v západočeském městě Tachov, v areálu bývalého koupaliště, před hospůdkou U Vodníka.

Návštěvníci se můžou těšit na deset interpretů, z nichž určitě největší pozornost vyvolá rozpustilý tanečník, milovník disca, starých samplerů a analogových syntezátorů, fenomén české elektronické scény, Ventolin. Dalším zvučným jménem programu je instrumentální kapela Tomáš Palucha. Z počátku duo, nyní už kompletní band, působící od roku 2012. Vystoupení Tomáš Palucha rozhodně strhne magickou atmosférou, je rituálem, oslavou ambientního hluku v propojení s minimalistickými kytarovými dialogy. Z jižních Čech, konkrétně z Českého Krumlova, přijede čtyřčlenná skupina Lambda. Pomalu nastupující songy snoubí delayové post-rockové plochy s těžkými riffy. To vše spojeno melodiemi, které vás vezmou na sonickou výpravu časem a prostorem.


Dalším zástupcem valivějších, hutnějších tónů jsou místní stoneři Billy Rudin, kteří nepochybně zvýšili aktivitu hraní a mají za sebou i před sebou několik zajímavých klubových vystoupení. Na pódiu se také představí pětičlenná skupina Brighter Days z Prahy, která mísí na corových základech prvky post-rocku, math-rocku, midwest ema a dalších stylů zabalených do měkkého zvuku a citlivého projevu. Svěží vzduch a obrovský potenciál. Jemnější část programu obstará nadějné indie folkové trio Ida The Young z Plzně, jehož dvě třetiny tvoří muzikanti původně tachovské kapely China Soup, a také dream-popový projekt teepee. Podmanivé melodie a zasněné spojení vokálů pomáhají zachytit kouzlo mezi Terezou Lavičkou-Sladkou a Miroslavem Patočkou. Dvojice založila teepee v roce 2015 a od té doby společně prozkoumává prostor mezi elektronikou a folkem.

Ze severu Čech přijede do Tachova kapela River House. Ta vznikla pouhou změnou názvu post-hardcore / emo-core kapely Cumulonimbus, sestava tak zůstává stejná, ubylo křiku, přibylo melodičnosti a kytarových efektů. Před pár dny kluci vypustili nový singl Tantrum, včetně videoklipu. Ze stejného směru se vydá i Dave Tichý alias Further Down, kterého můžete znát jako klávesáka ze skupin Manon meurt, Chief Bromden, Unaffected Evolution nebo Hentai Corporation. Dave má rád ponurost zamlžených českých lesů, sudetských končin a dávno opuštěných míst, a tak jako na jeho výpravách zapomenutou krajinou, i v hudbě prozkoumává neznámé, nekonečné oblasti temnějšího zvuku, šumu a vrstevnatosti ambientních ploch. Vystoupí i úplně nová kapela Social Media Friends z Prahy. Bicí, elektrická kytara, hraní si s looperem, vytváření zvláštních zvuků, autotune a emocionální zpěv improvizovaného textu.

Info

Festival Muziq
20. 5. 2023 12:00
Hospůdka U Vodníka, Tachov
Fb událost

foto © se svolením Ventolina

Komentáře

Pro možnost psaní komentářů se přihlašte nebo zaregistrujte.

Relevantní články

Program festivalu Boskovice je kompletní

redakce 19.04.2024

Nechybí na něm zaběhlá jména české a slovenské alternativní hudební scény, ani nadějní nováčci. Bohaté zastoupení mají v programu i divadla, filmy, výstavy, přednášky a workshopy.

Hudba je taky věda, říká hudební program festivalu AFO

redakce 18.04.2024

Zvuk současnosti i budoucnosti, noci na tanečním parketě a nové objevy. Jako každý rok i letos překračuje program Music is Science festivalu Academia Film Olomouc hranice žánrů.

A Day of Sound v kutnohorské GASK

redakce 18.04.2024

Na hudebním festivalu A Day of Sound vystoupí Monty Adkins, Alessandro Bosetti nebo Sisa Fehér.

The Dillinger Escape Plan na Brutal Assault

redakce 18.04.2024

TDEP, kteří posunuli hranice extrémního metalu, mají miliony příznivců a ovlivnili tisíce hudebníků se k této speciální příležitosti vrátí po sedmi letech na pódium.

Pop Messe sází silná jména

redakce 17.04.2024

Festival se také stěhuje do většího areálu brněnského Velodromu a jeho okolí na výstavišti BVV, který nabídne sedm nejen hudebních scén.

Koncert Symphony for Humanity upozorní na xenofobii

redakce 16.04.2024

Pražské ostrovy budou patřit žánrově pestré náloži neoposlouchaných hudebních tónů ze všech zemí evropské sedmadvacítky.

Kompletní lineup Meltu

redakce 15.04.2024

Z novější vlny domácích interpretů a interpretek zahrají např. Souly nebo Domiziana, která ve své tvorbě šikovně kombinuje hyperpop a eurodance.

Ji.hlava se letos prodlužuje na deset dní

redakce 13.04.2024

Návštěvníci a návštěvnice si nově budou moci vybrat, zda přijedou na první polovinu festivalu či na druhou. Je možné si koupit i akreditaci na celých deset dní.

Metronome Prague přiveze Raye

redakce 12.04.2024

V letošním roce se zapsala do historie Brit Awards, když sedm nominací proměnila v hned šest cen.

Nia Archives na Pohode 2024

redakce 10.04.2024

Jej tvorba nadväzuje na intepretov ako Roni Size, Shy FX alebo DJ Die, ale prináša absolútne čerstvý prístup.

Offtopic

Tento web používá k poskytování služeb a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Souhlasím Další informace