Akce

Okolojeles popáté a nejpestřeji

Okolojeles
26. 07. 2019 16:00 - 27. 07.
kulturní areál, Doubí u Náramče

Festival Okolojeles nadělí ke svým pátým narozeninám návštěvníkům dosud nejširší programovou paletu. Počet vystupujících přehoupne tři desítky a areál se i kvůli tomu rozroste z loňských dvou rovnou na tři scény. „S každým rokem sice rosteme, základ ale zůstává celou dobu stejný. Jsme parta kamarádů, kteří se snaží spoluutvářet otevřené kulturní prostředí postavené na vzájemné důvěře, kde postrádají smysl fyzické či jiné mentální bariéry,“ vysvětlil jeden ze zakladatelů festivalu Tomáš Palát.

Po úspěšné loňské spolupráci s NONA Records a Bastl Instruments přivítá letošní Okolojeles další spřátelené hudební iniciativy. Hosty pátého ročníku budou kolektivy AVA a ÉTER. Ty se v rámci festivalu potkají na společné AVA + ÉTER Antigravity stage. „Máme rádi místa se zvláštní atmosférou. Navíc se snažíme podporovat projekty, které mají komunitní přesah. Proto jsme rádi, že můžeme rozšířit o další rozměr právě festival Okolojeles,“ uvedl člen AVA kolektivu Martin Bukáček alias Snediggen Snurssla. Nová třetí scéna bude oba dny představovat svébytnou elektronickou laboratoř. Postupně se v ní vystřídají účinkující, kteří reprezentují různé ambientní elektronické deriváty vycházející z acid techna, housu, tribal nebo slowrave a abstraktní elektroniky.

Line-up představuje pečlivě skládanou multižánrovou mozaiku, kde spolu v jedinečném přírodním prostředí interagují jak kytarové, tak elektronické projekty. Folkové přístupy se střídají s rapem a tvrdou post-klubovou tvorbu prostupují meditativní elektronické plochy. „Snažíme se reflektovat současnou domácí scénu. Přitom ale dbáme na to, abychom neopomíjeli její kořeny v podobě místní undergroundové tradice,“ doplnila organizátorka festivalu Sabina Coufalová.

Na dvou hlavních scénách se představí aktuální jména tuzemské scény. V čele tradičně početné skupiny kytarových projektů se objeví art/indie rocková pětice Market. Objev loňského roku má na kontě jeden z nejsilnějších tuzemských debutů posledních let. Deska s laškovným názvem Art Star si získala pozornost doma (nominace na objev cen Vinyla) i v zahraničí. Hlavní devízou pražského uskupení přitom je semknutá koncertní energie. Totožná slova platí i o Rutka Laskier. Emo-hardcorová parta z jihu Moravy se svou dlouhohrající prvotinou Protiklady postarala o jednu z nevýraznějších nahrávek tvrdé-české scény. Instrumentální kytarové pojetí zastupuje nadějné trio Our Stories ze slovenské Šale. Kapela, která si udělala jméno hlavně povedenými vystoupeními na holandském Eurosonicu nebo trenčínské Pohodě přiveze svůj vyvedený čerstvý debut Pursuit of Happiness.

V programu figurují také prověřená jména, jako je vzácně vystupující country-punkové duo LO/VE, jehož výbušná vystoupení představují v tuzemsku vzácnou anomálii. Čau Česko přivezou nový materiál a okořeněný zvuk. Ideální letní tepačku – v podobě aktuální nahrávky Holiday Heart rozvine nezaměnitelná electro-noise-popová dvojice Killiekrankie. Pod pseudonymem Dizzcock vystoupí také silná osobnost české klubové scény a držitel ceny Vinyla, Ondřej Bělíček. Člen kapely Lightning Glove zahraje na Okolojelese písně z nové pestrobarevné trapové nahrávky Unreal. Svůj silný životní příběh otisklý do temných tracků naznačí dark elektronická dvojka Noví lidé.

Uznávaný producent a zvukový inženýr Tomáš Havlen (jinak také Post-hudba) vystupující jako Spomenik představí svou hravou electro-alt-popovou fúzi. Post-klubové rozměry aktuální taneční muziky zase prozkoumá talentovaný Strachkvas. Rozvolněné polohy tuzemské rapové scény podtrhnou živoucí hip-hopové memy Vneumicky. Apokalyptické zrcadlo naopak nastaví electro-rapové Sekvoye s čerstvou nahrávkou Propast. Kořeny tradičního folkového písničkářství poté připomene charismatický projekt Zapomělsem, hravý písničkář TEVE nebo undergroundem a psychedelií nasáklé Šamanovo zboží.

Doprovodný program dostal pro letošek premiérově jednotný tematický fokus s podtitulem „Opožděné reportáže.“ Reflexi současné společensko-environmentální situace přinesou zejména přidružené besedy, rozhlasové dokumenty z dílny cyklu DokuVlna Českého rozhlasu nebo autorská čtení spisovatelů s názorem. Ve festivalovém areálu se také uskuteční originální taneční lekce a elektroakustická improvizace Vlnobytí. Pohybovou aktivitu vedenou Barbarou Cahovou doprovodí hudebníci Simo Hakalisto a Matěj Kotouček.

Info

Okolojeles
26.-27. 7. 2019 16:00
kulturní areál Doubí u obce Nárameč
fb událost

foto © kubuthor

Komentáře

Pro možnost psaní komentářů se přihlašte nebo zaregistrujte.

Relevantní články

United Islands of Prague otevírá pražskou festivalovou sezónu

redakce 23.04.2024

Mimo tuzemské scény se představí například umělci z Francie, Španělska, Portugalska, Německa, Slovinska, Dánska, Irska, Švédska nebo z Faerských ostrovů.

Kamasi Washington představí na JazzFestBrno nové album

redakce 22.04.2024

Washington opakovaně nahrával například pro rapera Snoop Dogga či producenta Flying Lotus.

Regiony: Chvění. Tekutost. Rovnováha.

redakce 22.04.2024

Festivalem každoročně ožívá celé město a bývá proto přirovnáván k divadelnímu festivalu v Avignonu nebo filmovým Karlovým Varům.

Blues Aperitiv odsoutěžen

redakce 21.04.2024

Přes těžké rozhodování mezi vyrovnanými účastníky nakonec porota rozhodla o vítězství polské kapely Robert Kordylewski Trio.

Program festivalu Boskovice je kompletní

redakce 19.04.2024

Nechybí na něm zaběhlá jména české a slovenské alternativní hudební scény, ani nadějní nováčci. Bohaté zastoupení mají v programu i divadla, filmy, výstavy, přednášky a workshopy.

Hudba je taky věda, říká hudební program festivalu AFO

redakce 18.04.2024

Zvuk současnosti i budoucnosti, noci na tanečním parketě a nové objevy. Jako každý rok i letos překračuje program Music is Science festivalu Academia Film Olomouc hranice žánrů.

A Day of Sound v kutnohorské GASK

redakce 18.04.2024

Na hudebním festivalu A Day of Sound vystoupí Monty Adkins, Alessandro Bosetti nebo Sisa Fehér.

The Dillinger Escape Plan na Brutal Assault

redakce 18.04.2024

TDEP, kteří posunuli hranice extrémního metalu, mají miliony příznivců a ovlivnili tisíce hudebníků se k této speciální příležitosti vrátí po sedmi letech na pódium.

Pop Messe sází silná jména

redakce 17.04.2024

Festival se také stěhuje do většího areálu brněnského Velodromu a jeho okolí na výstavišti BVV, který nabídne sedm nejen hudebních scén.

Koncert Symphony for Humanity upozorní na xenofobii

redakce 16.04.2024

Pražské ostrovy budou patřit žánrově pestré náloži neoposlouchaných hudebních tónů ze všech zemí evropské sedmadvacítky.

Offtopic

Tento web používá k poskytování služeb a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Souhlasím Další informace