Akce

Pokračování Wakushoppu v Ostravě

Mikko Savela (fin) + Paul Gründorfer (a) + Daniel Skála + Lucie Vítková
03. 03. 2020 19:00
Antikvariát a klub Fiducia, Ostrava

Po deseti letech působení na několika pražských adresách oznámili kurátoři Petr Ferenc a Tomáš Procházka uzavření jedné kapitoly Wakushoppu s otevřenou výzvou k pokračování. Úvodní proběhne právě ve Fiducii.

fotogalerie z poslední pražské akce Wakushoppu zde

Mikko Savela je finský kytarista, který se ale narodil a dnes i žije ve městě Umeá ve Švédsku. Po prozkoumání několika hudebních žánrů s řadou skupin se ponořil do nekonečného světa volné improvizace. Začal experimentovat s různými způsoby hry na kytaru. Tu dnes používá téměř výlučně položenou ve vodorovné poloze a spíše jako bicí set než harmonicko-melodický nástroj. Hraje na struny oběma rukama, pokládá na ně různé předměty, kovovými objekty tluče na tělo kytary, využívá všech možných rozšířených způsobů a možností hry na tento klasický nástroj. Paul Gründorfer, rakouský tvůrce usazený ve Vídni, zkoumá zvuk jako specifický fenomén akce a reakce na podmínky konkrétního prostředí. Jeho práce se zaměřují na procesy, které se vyvíjejí v prostoru, kde zvuk není považován pouze za abstraktní médium, ale v němž se také přímo spojuje, ovlivňuje a zrcadlí sociální a životní prostředí. Zabývá se nestabilitou systémů, zpochybňuje roli kontroly a hledá mechanismy, které by mohly být primárně skryté. Kromě zvukových performancí se Paul zabývá tvorbou zvukově vizuálních instalací.

Cimbalista, skladatel a improvizátor Daniel Skála studoval hru na cimbál na Hudební akademii Ference Liszta v Budapešti a hudební kompozici na Janáčkově konzervatoři v Ostravě. V současné době se Daniel Skála věnuje především kompozici a sólovým projektům. Usiluje o rozšíření repertoáru pro cimbál a spolupracuje proto se skladateli z celého světa. Je známý jako průkopník ve hře na cimbál; nechal si postavit unikátní koncertní nástroj a kontinuálně objevuje nové možnosti hry. Lucie Vítková je skladatelka, performerka a improvizátorka, žijící v New Yorku. Hraje na akordeon, syntezátor, hičiriki a zpívá a tančí. Ve svých kompozicích se zabývá sonifikací, kdy tvoří abstraktní modely z reálných předmětů a převádí je do hudby. V improvizacích využívá interakce mezi zvukem a pohybem. V současnosti se zajímá o sociálně politické aspekty hudby s přesahem do každodenního života, svými kompozičními technikami usiluje změnit vztah mezi hráči a reformovat hudební hierarchie. Ve svých zvukových experimentech využívá grafické partitury, tanec a pohyb, znalost českého folklóru, tradiční východní hudby Gagaku, terénní nahrávky, přesahy do módního designu (zvukové kostýmy) a řadu nehudebních objektů (plechovky, vodu, vysavač, papíry).

Info

Wakushoppu:
Mikko Savela (fin) + Paul Gründorfer (a) + Daniel Skála + Lucie Vítková
3. 3. 2020 19:00
Antikvariát a klub Fiducia, Ostrava
fb událost

Komentáře

Pro možnost psaní komentářů se přihlašte nebo zaregistrujte.

Relevantní články

Tramhaus představí debutové album v Bike_Jesus

redakce 23.04.2024

Jediný český koncert Tramhaus v letošním roce proběhne ve středu 30. října v pražském klubu Bike_Jesus, kde vystoupí také místní Vellocet Roll. Celý večer orámuje svým DJ setem jedinečný Kabal.

Reinkarnace Justina Pearsona se superbandem Deaf Club

redakce 23.04.2024

Na turné doplněni kapelou Fuck Money (Three OneG) nenechají jedno triko suché.

Kuntari a Julek Ploski v Divadle 29

redakce 21.04.2024

Místy až filmově znějící skladby z alba balancují mezi hardcoreovou naléhavostí a delikátností pohádek, působí vyšperkovaně i dysforicky.

Sonitus: Kuntari a Do Shaska! v Punctu

redakce 20.04.2024

Kuntari je pozoruhodný nový přírůstek do svěží indonéské scény, který podobně jako jejich slavnější souputníci staví na spojení tradiční a moderní hudby.

Max Cooper přiveze na Flédu 3D/AV show

redakce 20.04.2024

Cooperova tvorba je intenzivním audiovizuálním zážitkem, jelikož běžně propojuje hudbu s výtvarným uměním, kde je patrný i jeho zájem o vědu.

The Cult v pražském prostoru Archa+

redakce 19.04.2024

V rámci výročního turné opráší kapela The Cult všech jedenáct alb diskografie.

Bratři Orffové vyráží na turné

redakce 17.04.2024

Pro fanoušky přichystali Orffové i malé překvapení - vydání Písně pro Stefanii Sauer na streamovacích platformách.

Bára Zmeková pokřtí novou desku

redakce 16.04.2024

O tom, že živá vystoupení Báry Zmekové jsou unikátní zážitek, svědčí i její předchozí Live at Gong.

Cari Cari a Nauzea Orchestra v Kasárnách

redakce 16.04.2024

Jak se často zmiňuje v recenzích, hudba Cari Cari je jako soundtrack nekonečných letních roadtripů a oslava osobní svobody.

Nový singl a album Role

redakce 11.04.2024

Zůstávají věrní kytarám, přesto posouvají svůj zvukový a muzikantský rejstřík o kus dál.

Offtopic

Tento web používá k poskytování služeb a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Souhlasím Další informace