Články / Rozhovory

Filip Kubelka (Fraj): Absentuje tu tradícia navštevovať festival tohto typu

Filip Kubelka (Fraj): Absentuje tu tradícia navštevovať festival tohto typu

Jarmo Diehl | Články / Rozhovory | 24.08.2021

Znáte slovenský region Gemer? Dobrá příležitost, jak ho poznat, se naskytne tento víkend, kdy se v Rimavské Sobotě odehraje festival Fraj. Třetí ročník multižánrové akce nabídne koncerty, výstavy, diskuze i workshopy, angažované podhoubí i důraz na humor obecně. A to celé v unikátním prostředí budovy Černý orel. O pár upřesnění jsme poprosili člena organizačního týmu Filipa Kubelku.

více o festivalu zde

Gemer - jaký je to kraj? Pro většinu obyvatel z Česka to není známá destinace, ale pokud řekneme, že jde o jeden z nejchudších krajů bývalého Česko-Slovenska, u nás si představím kraje postižené důlním průmyslem.
Gemer je takisto región, kde bol v minulosti banský priemysel významný. Nazývali nás železné srdce Uhorska. Zanikli tu ale aj mnohé iné priemyselné odvetvia a gemerské okresy sú dnes tie s najvyššou nezamestnanosťou na Slovensku. Je tu však čo objavovať, mieša sa tu viacero kultúr. Malomesto má svoje čaro a región ukrýva množstvo kultúrneho a prírodného bohatstva.

Předpokládám, že pořádat festival v Gemeru asi není jen tak, resp. že je třeba celoroční práce na různých úrovních. Jak vypadají vaše další kulturní aktivity?
Prvým krokom je podať projekt na Fond na podporu umenia. To znamená, že už mesiac po festivale musíme mať jasnú predstavu o tom, ako bude vyzerať ďalší ročník. Premýšľame nad konceptom, témami, a začíname oslovovať umelcov. Po pridelení grantu začína festival naberať reálne kontúry – finalizujeme line-up a riešime rôzne prvky festivalu.

Najintenzívnejšia fáza prichádza v máji, kedy začíname s propagáciou festivalu, a v tejto intenzite potom pokračujeme až do samotného festivalového víkendu. Náš tím ako celok zatiaľ iné kultúrne akcie neorganizuje. Riaditeľ festivalu však pracuje v Mestskom kultúrnom stredisku, takže je pri organizácii takmer všetkých kultúrnych podujatí, ktoré sa v Rimavskej Sobote konajú.

Jak se bude lišit třetí ročník Fraj festivalu od toho prvního, kam jste se posunuli? Kolik očekáváte fanoušků a jak velký je to risk dělat takovou akci v pandemické době, kdy se podmínky často mění ze dne na den?
Líšiť sa bude predovšetkým tým, že naň prídu ľudia. Prvého ročníka som sa zúčastnil ešte ako divák a pamätám si, že na koncerte Veca nás bolo asi dvadsať. Bol som úplne nadšený, že sa takáto akcia v našom meste koná, ale zároveň som sa trochu obával, že naposledy. U nás totiž zatiaľ nie je pre takýto druh kultúry dostatočne veľké publikum. Absentuje tu tradícia navštevovať festival tohto typu. Keď chodievam na Pohodu, z nášho kraja je tam minimum ľudí, kým moji kamoši z Piešťan alebo Prievidze tam majú celé partie.

Dostalo se vám nějaké pomoci ze státních samospráv?
Zatiaľ sme ďaleko od stavu, kedy by sme vedeli takýto festival zorganizovať bez podpory mesta, kraju a štátu. Štátny Fond na podporu umenia nám pokrýva obrovskú časť nákladov. Finančne nás podporuje aj Banskobystrický samosprávny kraj, ktorý je zároveň zriaďovateľom strednej školy, ktorá nám poskytuje festivalový priestor. Spomínané Mestské kultúrne stredisko Rimavská Sobota je oficiálnym organizátorom festivalu.

Hudební dramaturgie je postavená na čem, je tam nějaká jednotící linka?
Momentálne je náš festival nastavený tak, že prezentujeme progresívnu domácu scénu, ktorej hedlajnuje jedna masovejšie známa kapela – samozrejme taká, ktorá zapadá do konceptu. Minulý rok to bola Para, tento rok Chiki liki tu-a. Snažíme sa ľuďom ukázať, že slovenská hudobná scéna nie je len tých pár obohratých piesní z komerčných rádií, ale ponúka neskutočne pestrú paletu rôznych hudobných žánrov a zaujímavých osobností. Radi zdôrazňujeme, že v line-upe máme art rock, indie pop, dream pop, weird pop, ale aj cry dance. (smiech). Do tohto konceptu chceme zahrnúť aj českú scénu. Tento rok privítame Něco něco a v budúcnosti bude českých interpretov na Fraji určite viac.


Fraj není zdaleka jen o hudbě, jak si vlastně představujete aktuální, moderní festival, co by měl obsahovat a co by měl přinášet?
Veľmi dôležité sú pre nás hodnoty slobody a tolerancie. Nie sme festival bez názoru. Nechceme byť politickí, ale považujeme za svoju povinnosť byť angažovaní – snažiť sa prispieť k zmene. Preto sa venujeme spoločensky dôležitým témam. Minulý rok sme hovorili o klimatických zmenách, tento rok máme dve zdanlivo generické, pre región však veľmi aktuálne témy – hoaxy (Rimavská Sobota je na spodných miestach rebríčka zaočkovanosti) a cestovný ruch (vysoký potenciál pre rozvoj regiónu). Ďalšou zložkou, ktorá je pre nás dôležitá, a myslím si, že sa na festivaloch tohto typu až tak často neobjavuje, je humor. Minulý rok sa u nás nahrával jediný výjazdový diel humoristického podcastu Lužifčák a tento rok budú komici zo Silných rečí roastovať známu novinárku Zuzanu Kovačič Hanzelovú. Tohtoročnou novinkou, z ktorej sa veľmi tešíme, je regionálny merch, ktorý sme nazvali Gemerch. Sú to tričká, tašky, batohy či šperky s regionálnymi motívmi, navrhnuté prevažne miestnymi dizajnérmi. Zatiaľ máme na ne veľmi pozitívne reakcie.

Kam se jezdíte inspirovat, co se týče nejen hudebních produkcí a nových talentů, ale i organizačních postupů a logistiky, které akce nejen na Slovensku berete za relevantní? Máme vás třeba očekávat na bratislavském Sharpu?
Veľa hudobnej inšpirácie čerpáme z Rádia_FM, ktoré zastrešuje slovenskú progresívnu scénu. Radi si tiež necháme poradiť od Vojtecha Tkáča a Zdeňka Lichnovského z Reflektoru a, samozrejme, aj z FullMoonu. Asi vás neprekvapí, že organizačným svätým grálom je pre nás Pohoda. Chodievame aj na Grape a Flaam. Členov nášho tímu môžete tiež stretnúť na Scénickej žatve, festivale Tehláreň alebo Hviezdnych nociach v Bytči. Poškuľujeme aj po českých festivaloch. Napadá mi Beseda u Bigbítu, Jinčí čin alebo Luhovaný Vincent, ale tam sa nám zatiaľ dostať nepodarilo. Na Sharpe sa samozrejme vidíme. Vzhľadom na špecifickosť nášho festivalu však väčšinu organizačných a logistických postupov zlepšujeme učením sa z vlastných „prúserov”.

Kdybys měl říct, proč přijet do Rimavské Soboty, co bys řekl?
Rimavská Sobota je mesto s veľmi pekným štvorcovým námestím obklopeným historickými budovami. Na dvadsaťpäť tisícové mesto je tu aj silná kultúrna scéna. Pôsobí a tvorí tu početná komunita divadelných ochotníkov, zborových spevákov, country hudobníkov, dj-ov, filmárov, tanečný orchester a, samozrejme, nesmrteľný Maduar. (smiech) Máme galériu moderného umenia, múzeum, knižnicu, hvezdáreň a teraz už aj alternatívny festival. V okolí nájdete unikátne gotické kostoly a pestrosť sprístupnených jaskýň, akú nemá žiaden kraj v Európe. Na Gemeri sa nachádzajú kvapľové, ľadová, aj aragonitová jaskyňa. Na svoje si prídu aj fanúšikovia pešej turistiky. Do regiónu zasahujú tri národné parky.

Info

Fraj
27.–28. 8. 2021
Čierny orol, Rimavská Sobota, Slovensko
web festivalu

foto © Michaela Pastorková

Relevantní články

Curk: Většinou je to o lidech

Veronika Miksová 22.04.2024

Charismatického kluka z Jihlavy nebylo úplně snadné rozpovídat, než mi došlo, že všechno podstatné ze svého vnitřního světa sublimuje do hudby. Rozhovor.

Margaux Sauvé (Ghostly Kisses): Příběhy posluchačů ovlivňují proces psaní

Kristina Kratochvilová 29.03.2024

Kanadská zpěvačka Margaux Sauvé je středobodem Ghostly Kisses a ve snových zvukových krajinách rozpíná příběhy o lásce, touze a ztrátě. Rozhovor.

Václav Havelka (fyield): KEXP vnímám jako milník

Michal Pařízek 25.03.2024

Dostat se s kapelou do studia legendární radiové stanice KEXP v Seattlu je snem mnoha hudebníků z celého světa. Rozhovor.

Josef Buchta (B-Side Band): Vždycky jsem snil o tom, že budu mít big band

Jiří V. Matýsek 11.03.2024

„Spotify je skvělý nápad, uživatelsky neuvěřitelně fantastická věc. Člověk nemusí nic tahat, nic nosit. Ale všichni ti muzikanti jsou okradení," říká principál. Rozhovor.

The Bladderstones: Záskoky nevedeme

Jiří V. Matýsek 06.03.2024

Slánské artbluesové trio se po sedmi letech od debutu Without Cover vrátilo s chválenou studiovkou a zároveň slaví deset let na scéně. Rozhovor.

Boris Schubert (Skvot Czech): Tvorba úspešného kurzu je tímová záležitosť

Mariia Smirnova 05.03.2024

„... snažíme sa oslovovať naozaj zaujímavých a úspešných ľudí vo svojom obore. Základom je vzájomná dôvera, sympatie a ochota lektora s nami aktívne spolupracovať.“ Rozhovor.

Pragueshorts: Piotr Jasiński (Mimo), Natálie Durchánková (Přes střepy)

Viktor Palák 28.02.2024

Ve finálním díle ankety odpovídají Piotr Jasiński, v jehož filmu Mimo ztvárnili Josef Trojan a Jakub Kalián kamarády, kteří narazí na situaci, která může být spouštěčem revize jejich vztahu.

Julie Martinková, Anna Horáková (FAMUFEST): Nesmíme se strachem nechat odradit od růstu

Mariia Smirnova 27.02.2024

„V programové dramaturgii si hrajeme hodně s pocity či smysly a chceme, aby i diváci při návštěvě festivalu mohli více reflektovat tuto část sebe sama..." Rozhovor.

Pragueshorts: Greta Stocklassa (Bzukot Země), Marie-Magdalena Kochová (3MWh)

Viktor Palák 26.02.2024

Bzukot Země zachycuje absurdní i povědomou šarvátku o to, jak formulovat zprávu mimozemským civilizacím. V kontaktu se současnými tématy je i film 3MWh, který volí atmosféričtější cestu.

Pragueshorts: Philippe Kastner (Deniska umřela), David Payne & Tomáš Navrátil (Baroko)

Viktor Palák 25.02.2024

V národní soutěži největší domácí přehlídky krátkých filmů se potkalo ke dvěma desítkám titulů, oslovili jsme tvůrce a tvůrkyně některých z nich.

Offtopic

Tento web používá k poskytování služeb a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Souhlasím Další informace