Články / Sloupky/Blogy

Preview: Le Guess Who? 2019

Preview: Le Guess Who? 2019

David Čajčík, Jana Michalcová | Články / Sloupky/Blogy | 05.11.2019

Goedendag! Bohužel, holandština nám i po několika navštívených ročnících Le Guess Who? a jiných podniků v okolí systematicky odolává. Nizozemí má jedny z nejlepších mezinárodních festivalů i proto, že prostředí je veskrze mezinárodní samo o sobě s angličtinou téměř na úrovní rodného jazyka. O letošním line-upu jedné z vůbec nejoceňovanějších přehlídek alternativní hudby jsme psali už v říjnovém čísle (food blog obsažen) a další, již tradiční "podpultové" tipy najdete v playlistu Michala Pařízka zde, případně v playlistu od Heartnoize. Soupiska jmen je nekonečná a v rámci plánování logistiky i čirého natěšení se pojďme podívat na další deset jmen, která máme ve festivalové appce zaznačené tučně.

Grime, ambientní pop, africké synkopy i noise rock. Pestrost především, kvůli tomu do Utrechtu ostatně jezdíme (když pomineme kanály, ryby, hranolky, výstavy ad.) stále ve větším počtu. Aneb příště třeba s vámi.

Angel Bat Dawid
Klarinetistka, speváčka a skladateľka pôsobí na miestnej chicagskej avantgardnej scéne už vyše päť rokov. Textami sa snaží vyjadriť neustále výzvy, ktorým čelia čierne rodiny v súčasnej Amerike. Jej aktuálny debutový album Oracle zachytáva jedinečnú mystiku a vlastným spôsobom vyjadruje príbeh sebazdokonaľovania, zvedavosti a túžby po komunite. Na Le Guess Who? ju doplní vizuálna umelkyňa a aktivistka Patricia Kaersenhout a spoločne predstavia históriu života černochov a experimentálne formy liečenia samých seba. Tým dopĺňajú bohatý zoznam umelcov prítomných na festivale, ktorých tvorba presahuje hudbu samotnú.

Nivhek
Když už se zdálo, že Liz Harris aka Grouper si dá po více než deseti letech intenzivní tvorby pauzu, vynořila se s dalším pseudonymem Nivhek. A tak zatímco pamětníci vzpomínají na koncert v A Studiu Rubín (a tehdejší promotéři dokonce na procházky s ní noční Prahou), nám ostatním nezbývá než vyrazit do zahraničí. After its own death/ Walking in a spiral towards the house je album, kvůli kterému to za to stojí, i když proniknout do abstraktního světa Harris není pro uspěchané.

The Bug feat. Flowdan & Manga Saint Hilare
„Flowdan je pro mě mistr a umělec, který dělá rozhodnutí čistě na základě estetiky.“ Zatímco loni si Kevin Martin, legenda nejhlasitějších dubových beatů, přizval na stage Miss Red, letos na ní (kromě dalších projektů včetně vyhlášených Zonal) stane s výkvětem grimeových MCs londýnského undergroundu. Minule se tančilo tak zběsile, že to snad ani nešlo víc. Letos uslyšíme Skeng i Bad v originále of Flowdana aneb jen těžko tomu bude jinak. A k tomu utajený klenot grimeového vypravěčství, Manga Saint Hilarea. The Bug – nejen producent, ale i kurátor, kterému můžete věřit.

Patrick Higgins
Fascinujúce projekty tohto skladateľa a gitaristu z New Yorku sa častokrát podobajú viac vedeckým experimentom než tradičným koncertom. Od filmových partitúr cez modifikácie Bacha až po vlastnú klasickú kompozíciu. Po minuloročnom vystúpení Stephena O'Malleyho s orchestrom OCEIM sa v krásnej gotickej katedrále bude o pódium deliť Higgins so sláčikovým telesom holandského komorného orchestru. Spoločne uvedú skladbu Tenebrae Responsories for Holy Saturday a jeho vlastnú tvorbu, premiéru skladby Hyperborea no. 1, týkajúcu sa klimatického kolapsu. Jeho posledný album Dossier vyšiel na labeli Nicolasa Jaara Other People.

Bbymutha
Kdo si pamatuje vystoupení Princess Nokia na Le Guess Who? 2017? My ne, ale je dobrá šance, že si budeme pamatovat na americkou rapperku BbyMuthu. Virální klip Rules ji v roce 2017 vystřelil do anket nejlepších songů i do DJ setů a citací od Björk, SZA nebo Kehlani. Mateřství, sex, rasismus, drogy, balíček z Tennessee, který možná nebude textově veselý, ale rozhodně se na důrazný projev a osvěžení v podobě současného trapového soundu těšíme.

Slikback
Afrika se prosazuje neskutečným způsobem a lineupy progresivných elektronických festivalů dříve vyhrazených Euroameričanům s pár "exoty" se začínají plnit jmény z dalekého jihu. Slikback patří do Nyege Nyege – ugandského kolektivu, stojícímu za stejnojmenným festivalem i labelem. Jeho zlomené beaty a hlavně geniální selekci jsme slyšeli nedávno na Unsoundu, a pokud budu v Utrechtu slyšet hiphopové bangery namíchané s africkými synkopami, najdete mě před reprákem.

Amnesia Scanner
Finští kluci z Berlína to myslí naprosto vážně. Animatronika, nejlepší festivaly, Eurosonic, premiéra alba v Kraftwerku, desky u PAN. Amnesia Scanner jsou v jistých ohledech kontroverzní, ale jejich tah na bránu (pravda, někdy možná příliš urputný) jim přináší ovoce. Vyprodaný neonový merch budiž jedním z důkazů. Novou show Anesthesia Scammer sice budou premiérovat až na konci listopadu, není však pochyb, že od loňského vystoupení na Lunchmeatu, kdy Studio Hrdinů zabarvili do jasných barev a roztančili sál, si připravili nové beaty. I hlášky dost možná už generované umělou inteligencí. There's this life and there’s another life!

Girl Band
Jedna z najživších a najrozorvanejších formácií súčasnej hudobnej scény. Agit-rock v podaní írskej posádky dokonale šíri paniku cez svoj škrekot a vitie frontmana, čím vyskúša statiku továrne na zábavu Tivoli Vredenburg a rozprúdi inak pokojnejšie vlny festivalu. Predstavia svoj druhý album The Talkies, ktorý ostáva verný postpunku a rýchlemu uvoľnenému hraniu. Ak by boli kurátorom Idles, Girl Band by boli prvou kapelou z ich programu. Návykový druh hluku.

Félicia Atkinson
Současná euroamerická experimentální scéna má na multikulturním Le Guess Who? stále významné místo. Loňské vystoupení Eliho Keszlera patřilo k vůbec nejlepším, stejně tak hypnotická Lucrecia Dalt v krásném, téměř vertikálním sále Hertz hlavního multiplexu Tivoli. Právě tam letos uvidíme francouzskou umělkyni Félicii Atkinson, která na novince The Flower and The Vessel pracuje se šepotem, synťákovým ambientem i čistě syntetickými ruchy. A je to, jak jinak, krásné.

Sudan Archives
Novátorská hra na husle jej vyslúžila porovnávanie s Jimmym Hendrixom a jeho majstrovským ovládaním gitary. Označením jedinečnosti sa možno trochu plýtva, ale v prípade Sudan Archives je viac než namieste. Tradičné africké štýly a nástroje mieša s experimentálnou elektronikou za použitia efektov, vokálmi prehnanými cez slučky a chytľavými beatmi. Pozoruhodná zmeska tradičnej hudby, R&B, jazzu - možno jedna z podôb popu budúcnosti.


Info

Le Guess Who? 2019
7.-11. 11. 2019
Utrecht, Nizozemí
fb událost
web festivalu

Komentáře

Pro možnost psaní komentářů se přihlašte nebo zaregistrujte.

Relevantní články

Šejkr #126: „Ono se to k tobě blíží“

Michal Pařízek 22.03.2024

„Světová zpráva o štěstí zařadila Česko na 18. místo.“ No to se mi ulevilo, pak že jsme na tom špatně.

Preview: Jeden svět 2024

Ondra Helar 19.03.2024

Šest festivalových tipů, a to napříč tématy, protože i to je letošní novinkou – schází jednotné téma, zato je spoustu různých kategorií.

Šejkr #125: Jako v křesle

Michal Pařízek 08.03.2024

Dělo se toho spoustu, možná nejsilnějším zážitkem ale byla návštěva Kunstmuzea v Haagu. V hlavní roli Max Beckmann, Piet Mondrian, De Stijl. A Can.

Šejkr #124: „praise your cringe“

Michal Pařízek 23.02.2024

„Praise your cringe,“ hřímá Joshua Idehen z pódia lublaňského klubu Channel Zero. Motivuje, káže a směje se u toho. Emoce na praporu a dojetí.

To nejlepší z první dekády festivalu Ment (Andraž Kajzer)

Andraž Kajzer 13.02.2024

Dekáda je výročí, které je potřeba pořádně oslavit. Jako první nabízíme pamětihodné momenty přehlídky uměleckého ředitele festivalu Andraže Kajzera.

Šejkr #123: To podstatné již…

Michal Pařízek 09.02.2024

Pohledy se mohou různit, naštěstí. „Můj je ten správný.“ Ano, takhle by to mělo, mohlo být. Právě Kafka je jednou z těch osobností...

Šejkr #122: „El color de los días“

Michal Pařízek 26.01.2024

„Tohle je konec internetu. Měli bysme si zase posílat dopisy, to bude mnohem užitečnější než tenhle shit.“ Ano, na letošním Eurosonicu padaly i takovéto věty.

Šejkr #121: Nanovo

Michal Pařízek 12.01.2024

Přelom roku je mimo jiné ve znamení koncertní pauzy. Pokaždé si to užívám víc, je třeba vypnout a povolit... Na jak dlouho?

Desky roku 2023 podle Full Moonu: 1. místo

redakce 04.01.2024

Výsledky nejsou nic menšího než vzrušující. Redakční hlasování o nejlepší nahrávku roku 2023 ovládli...

Desky roku 2023 podle Full Moonu: 2. místo

redakce 03.01.2024

Jedno údolí je magické i skličující, to druhé syrové a vznětlivé jako troudná sojka, neukojitelný hněv.

Offtopic

Tento web používá k poskytování služeb a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Souhlasím Další informace