Akce

Program festivalu Elevate bobtná

Elevate Festival 2020
04. 03. 2020 19:00 - 08. 03.
, Štýrský Hradec

Šestnáctý ročník festivalu Elevate se odehraje první březnový týden v rakouském Štýrském Hradci a jak už jsme anoncovali, tentokrát si jako stěžejní téma a dramaturgickou střechu pořadatelé zvolil Human Nature. Druhá várka oznámených interpretů se tentokrát soutřeďuje na jednotlivé prostory a jejich program.

I letos pohostí Mausoleum tři vystoupení svázané označením Human-Machine. Dvojice Dorian Concept a Zashin vzdají hold unikátnímu prototypu syntezátoru Max Brand Synthesizer z roku 1957, zatímco ve vystoupení nazvaném Torso tvoří stěžejní body čtyři 100V reproduktory upevněné na čtyřech rotorech o různých rychlostech a snímané v prostoru rozmístěnými mikrofony. Výsledkem je zvuk rezonující ve smyčkách zpětných vazeb. Ve svém díle oceněném jako Prix Ars Electronica, tak Golden Nica, zkoumá rakouský minimalista Peter Kutin psychoakustické efekty, stírá hranice mezi lidským a syntetickým zvukem a za pomocí stroboskopů katapultuje diváky do stavů tranzu.

Již dříve oznámený panelista, francouzský filmař Vincent Moon, opanuje se svou instalací a čtyřhodinovým filmem Orpheum, zároveň spojí síly s experimentální vokalistkou Hatis Noit z Japonska a v prostorách Mausoleum propojí inspiraci sbory nepálských mnichů, japonskou klasickou hudbou, gregoriánskými nápěvy a bulharským folklorem s avantgardní experimentací. Forum Keller rozezní berlínské duo klarinetistů The International Nothing, zatímco páteční klubový večer v Orpheu doplní svou selekcí hitů černé hudby Mama Feelgood a její partner v zádech Mr. Farmer, experimentální elektroniku podpořenou těžkými basovými rytmy rozezní vídeňák, který si neskromně říká Fingers of God, zatímco anynonymní 3Phaz z Káhiry kombinuje v Egyptě populární styl shaabi a nekompromisní techno se zvukem svatebních kláves. Sólově vystoupí i genderová aktivistka a někdejší členka Einstürzende Neubauten Gudrun Gut se svým enigmatickým elektropopem, zasněné písničky tohoto žánru předvede i vyhlášená producentka a zpěvačka Kelly Lee Owens a londýnská rodačka Peach nabídne eklektičtější set proplouvající napříč žánry. Sobota v Tunnelu bude naopak patřit hardcoru, za přítomnosti Ceephax Acid Crew s ódou na raný acid, zatímco Sherelle pokouší hranice až za 160 bpm, a zrovna tak pařížský DJský kolektiv Casual Gabberz.

Krom hudby napříč žánry a experimenty je nedílnou součástí festivalu Elevate obsáhlý diskurzní program. I letos se zapojí přes 40 vědců, aktivistů, zástupců médií i prostého lidu v diskuzích a přednáškách navazujících na tematické zaměření festivalu, s rozdílnými pohledy na základní otázky lidstva a lidství ve světle socio-politických, klimatických a technologických procesů a změn.

Info

Elevate Festival 2020
4.-8. 3. 2020
Štýrský Hradec, Rakousko
fb událost

Foto © Franziska Schurig

Komentáře

Pro možnost psaní komentářů se přihlašte nebo zaregistrujte.

Relevantní články

Program festivalu Boskovice je kompletní

redakce 19.04.2024

Nechybí na něm zaběhlá jména české a slovenské alternativní hudební scény, ani nadějní nováčci. Bohaté zastoupení mají v programu i divadla, filmy, výstavy, přednášky a workshopy.

Hudba je taky věda, říká hudební program festivalu AFO

redakce 18.04.2024

Zvuk současnosti i budoucnosti, noci na tanečním parketě a nové objevy. Jako každý rok i letos překračuje program Music is Science festivalu Academia Film Olomouc hranice žánrů.

A Day of Sound v kutnohorské GASK

redakce 18.04.2024

Na hudebním festivalu A Day of Sound vystoupí Monty Adkins, Alessandro Bosetti nebo Sisa Fehér.

The Dillinger Escape Plan na Brutal Assault

redakce 18.04.2024

TDEP, kteří posunuli hranice extrémního metalu, mají miliony příznivců a ovlivnili tisíce hudebníků se k této speciální příležitosti vrátí po sedmi letech na pódium.

Pop Messe sází silná jména

redakce 17.04.2024

Festival se také stěhuje do většího areálu brněnského Velodromu a jeho okolí na výstavišti BVV, který nabídne sedm nejen hudebních scén.

Koncert Symphony for Humanity upozorní na xenofobii

redakce 16.04.2024

Pražské ostrovy budou patřit žánrově pestré náloži neoposlouchaných hudebních tónů ze všech zemí evropské sedmadvacítky.

Kompletní lineup Meltu

redakce 15.04.2024

Z novější vlny domácích interpretů a interpretek zahrají např. Souly nebo Domiziana, která ve své tvorbě šikovně kombinuje hyperpop a eurodance.

Ji.hlava se letos prodlužuje na deset dní

redakce 13.04.2024

Návštěvníci a návštěvnice si nově budou moci vybrat, zda přijedou na první polovinu festivalu či na druhou. Je možné si koupit i akreditaci na celých deset dní.

Metronome Prague přiveze Raye

redakce 12.04.2024

V letošním roce se zapsala do historie Brit Awards, když sedm nominací proměnila v hned šest cen.

Nia Archives na Pohode 2024

redakce 10.04.2024

Jej tvorba nadväzuje na intepretov ako Roni Size, Shy FX alebo DJ Die, ale prináša absolútne čerstvý prístup.

Offtopic

Tento web používá k poskytování služeb a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Souhlasím Další informace