Články / Sloupky/Blogy

Šejkr na doma: Návykové Mexiko

Šejkr na doma: Návykové Mexiko

Michal Pařízek | Články / Sloupky/Blogy | 21.03.2020

„Nechceš se zastavit na sendvič? Dostal jsem na něj chuť, kousek odsud mají skvělé.“ Psal se únor roku 2007, byl jsem v Mexiko City, kde jsme s Eduardem a Annou odpočívali po sedmnáctidenní jízdě okolo Mexika, při které jsme navštívili všechny možné ruiny a svaté kameny. A samozřejmě jedli. Edu mě provedl podél Mexického zálivu a po půlce Yucatánu, ale téměř všechny zážitky hravě překonalo malé bistro u silnice, postavené z nízké garáže, kde nabízeli jedno jediné jídlo – sendvič cochinita pibil. Mexiko zůstává v srdci natrvalo a tohle jídlo na tom má velkou zásluhu. Dneska ani slovo o karanténě, někteří z vás chtěli maso, máte ho mít.

Příprava cochinita pibil není příliš komplikovaná, ale vyžaduje nějaký čas, takže si pojďme nejdřív něco pustit. Milovaní Control Machete dávno skončili, vůbec se sem toho z Mexika moc nedostává. Před dvěma lety hrály v Underdogs’ Mint Field, zasněná kytarová lahůdka přímo z Tijuany, o kterých jsme tehdy dokonce uvažovali na Full Moon stage, ale nakonec to nějak nedopadlo, vlastně už ani nevím proč. Leč deska Pasar de las Luces se povedla velmi, nemluvě o loňském EP Mientras Esperas. Ještě víc doporučuji Silent, čtveřici z Baja California, dnes usazenou v San Diegu. Senzory na divnou hudbu (a téměř cokoli mexické) začaly vyzvánět již se singlem Prayers for Rain, ale s albem A Century of Abuse (2016) se splašily. Trochu Danzig, trochu Interpol, trochu The Cramps. Gotika kombinovaná s postpunkem i psychedelií, tajemný opar a radikalita zároveň. Od té doby je třeba aplikovat nejméně jednou měsíčně. Pouštějte od začátku a pojďme vařit.

cochinita pibil
500 g vepřového bůčku
500 g vepřové plece
500 g krkovičky
achiote pasta (koupíte leckde, třeba tady)
4 limetky
6 pomerančů

Trochu větší nálož, ale neděláte to jenom pro sebe, že ano. Maso nakrájíme na pěticentimetrové kostky a uložíme do keramické mísy. V menší misce rozmícháme pastu achiote se šťávou z limetek a pomerančů, nalijeme na maso a pořádně promícháme. Připravíme si salsu z červené cibule, což je nejjednodušší věc na světě. Cibuli nakrájíme na jemné plátky, zalijeme šťávou z jednoho pomeranče a jedné limetky, na suché pánvi si opečeme menší nakrájenou papričku (Mexičané říkají, že habanero, ale zase tak nutné to není) a přimícháme k cibuli se šťávou. Salsy si udělejte dostatek, tenhle poměr platí pro jednu cibuli. Obojí necháme přes noc uležet.

Druhý den dáme do pekáče, přikryjeme alobalem a ve vyhřáté troubě pečeme při teplotě cca 170 stupňů tři až čtyři hodiny, podle potřeby. Maso by mělo být dokonale měkké a rozpadat se. Ve chvíli, kdy je hotovo, si vezmeme obyčejnou vidličku a roztrháme celý obsah pekáče na jednotlivá vlákna. Necháme odpočinout.

Jednu plechovku červených fazolí zpěníme na polovině menší bílé cibule nakrájené na plátky se dvěma stroužky česneku, bobkovým listem a trochou soli a pepře. Zalijeme 200 ml vody, přiklopíme a necháme vařit přibližně 30 min, dokud nejsou fazole zcela měkké. Poté rozmixujeme tyčovým mixerem na hladkou pastu. Frijoles refritos, amigos.


Cochinita pibil (jinak také puerco pibil, ale Mexičani mají rádi zdrobněliny) můžete dát do tortilly nebo jíst jen tak s rýží a zeleninou, ale coby sendvič (neboli torta) je nejlepší. Bílé pečivo – housku, bagetu nebo bagel – rozřízneme, spodní polovinu namažeme pastou z fazolí, na ní dáme masové směsi podle vlastní potřeby a na vrch trochu marinované cibule. Někteří přidávají nahoru i plátky avokáda, kdo rád ostřejší, zakápne si habanero salsou. Přiklopíme druhou polovinou pečiva. Hotovo.

A nakonec ještě jeden hudební tip na dobré zažívání. Koncert La Bruja del Texcoco loni v Utrechtu byl nezapomenutelný, stejně jako pohledy okolo do částečně vyděšeného publika. Skladba Té de Malvón se ke cochinitě docela hodí, začátek je opatrný a příjemný, po několika soustech člověk té magii propadne naplno. Doporučuji celé loňské album De Brujas, Peteneras y Chachalacas. Ale pozor, je to návykové, hudba i to jídlo. Stejně jako celé Mexiko. S Eduardem jsme stále kamarádi, před pár lety navrhoval jednu kolekci triček pro Full Moon. Hned jak tahle separace skončí, musíme si zase něco uvařit. Lo prometo, pendejo.

Info

foto @ Graciela Iturbide

Komentáře

Pro možnost psaní komentářů se přihlašte nebo zaregistrujte.

Relevantní články

Co právě v elektru kutěj: Mocné elektronické výboje slovenských mimozemšťanů

Richard Kutěj 27.06.2020

Slovenský elektronický label Aliens Production zásobuje mezinárodní scén povedenými releasy už od roku 1997. A mocně rozjel i letošní sezonu.

Jeden pytel pro všechny děcka. Jak se v Česku (ne)píše o novém rapu.

David Čajčík 25.06.2020

Hudební průmysl se změnil dávno, rap je nový pop, jen si toho česká žurnalistika nevšimla, respektive to odmítá reflektovat.

Cesto-pics.jpg no.3

Mária Karľaková 26.05.2020

Cestovanie nie je len o tom dostať sa na dané miesto, je o objavovaní, slobode, hľadaní, o prítomnom okamihu o tom, že samotná cesta je cieľ.

Singletone: Protomartyr – Worm in Heaven / Processed By the Boys

Štěpán Sukdol 17.05.2020

Iggy Pop o Protomartyr prohlásil, že jsou ta nejlepší kapela, co dnes v Americe mají. Postpunková parta z Detroitu slaví dekádu působení na scéně dvěma singly, brzo deskou.

Jako zabít naději

Michal Pařízek 15.05.2020

Uvolňování opatření pouhým zvyšováním kapacity kulturní akcí je úsměvné a jak již bylo řečeno, vychází z naprosté neznalosti prostředí a problematiky. Co bude dál?

Šejkr na doma: Na viděnou

Michal Pařízek 30.04.2020

Po půlhodinovém telefonátu s Brendonem z The Kill Devil Hills jsem chtěl psát o tom, jak se bojí o svoji hippie sestru... Poslední Šejkr na doma je tu.

Šejkr na doma: Spi sladce, potvoro

Michal Pařízek 29.04.2020

Gejzír vtipu a humorných situací – načala to Kateřina Konečná plamennou obhajobou maršála, který přišel o pomník, pak jsme viděli rozhořčeného Bohumila Pečínku a celé to završil Barťák.

Šejkr na doma: Básníci a bábovičky

Michal Pařízek 28.04.2020

„Tepláky jsou nové džíny.“ Někdy není jednoduché udržet si zdravý rozum, při sledování novinových titulků v poslední době je to ještě o poznání těžší.

Šejkr na doma: Ambulance horkých nápojů

Michal Pařízek 27.04.2020

Chybí mi kavárny. Možná víc než co jiného. Chybí mi jejich atmosféra, podivným způsobem kombinující ruch a klid, stejně jako možnost ji sdílet.

Sám doma #2: O křehkých lidech

cyril kosak 26.04.2020

Trocha mizantropie nikoho nezabije aneb o víře v dobrého člověka v časech nejen pandemických.