Články / Sloupky/Blogy

Šejkr na doma: Návykové Mexiko

Šejkr na doma: Návykové Mexiko

Michal Pařízek | Články / Sloupky/Blogy | 21.03.2020

„Nechceš se zastavit na sendvič? Dostal jsem na něj chuť, kousek odsud mají skvělé.“ Psal se únor roku 2007, byl jsem v Mexiko City, kde jsme s Eduardem a Annou odpočívali po sedmnáctidenní jízdě okolo Mexika, při které jsme navštívili všechny možné ruiny a svaté kameny. A samozřejmě jedli. Edu mě provedl podél Mexického zálivu a po půlce Yucatánu, ale téměř všechny zážitky hravě překonalo malé bistro u silnice, postavené z nízké garáže, kde nabízeli jedno jediné jídlo – sendvič cochinita pibil. Mexiko zůstává v srdci natrvalo a tohle jídlo na tom má velkou zásluhu. Dneska ani slovo o karanténě, někteří z vás chtěli maso, máte ho mít.

Příprava cochinita pibil není příliš komplikovaná, ale vyžaduje nějaký čas, takže si pojďme nejdřív něco pustit. Milovaní Control Machete dávno skončili, vůbec se sem toho z Mexika moc nedostává. Před dvěma lety hrály v Underdogs’ Mint Field, zasněná kytarová lahůdka přímo z Tijuany, o kterých jsme tehdy dokonce uvažovali na Full Moon stage, ale nakonec to nějak nedopadlo, vlastně už ani nevím proč. Leč deska Pasar de las Luces se povedla velmi, nemluvě o loňském EP Mientras Esperas. Ještě víc doporučuji Silent, čtveřici z Baja California, dnes usazenou v San Diegu. Senzory na divnou hudbu (a téměř cokoli mexické) začaly vyzvánět již se singlem Prayers for Rain, ale s albem A Century of Abuse (2016) se splašily. Trochu Danzig, trochu Interpol, trochu The Cramps. Gotika kombinovaná s postpunkem i psychedelií, tajemný opar a radikalita zároveň. Od té doby je třeba aplikovat nejméně jednou měsíčně. Pouštějte od začátku a pojďme vařit.

cochinita pibil
500 g vepřového bůčku
500 g vepřové plece
500 g krkovičky
achiote pasta (koupíte leckde, třeba tady)
4 limetky
6 pomerančů

Trochu větší nálož, ale neděláte to jenom pro sebe, že ano. Maso nakrájíme na pěticentimetrové kostky a uložíme do keramické mísy. V menší misce rozmícháme pastu achiote se šťávou z limetek a pomerančů, nalijeme na maso a pořádně promícháme. Připravíme si salsu z červené cibule, což je nejjednodušší věc na světě. Cibuli nakrájíme na jemné plátky, zalijeme šťávou z jednoho pomeranče a jedné limetky, na suché pánvi si opečeme menší nakrájenou papričku (Mexičané říkají, že habanero, ale zase tak nutné to není) a přimícháme k cibuli se šťávou. Salsy si udělejte dostatek, tenhle poměr platí pro jednu cibuli. Obojí necháme přes noc uležet.

Druhý den dáme do pekáče, přikryjeme alobalem a ve vyhřáté troubě pečeme při teplotě cca 170 stupňů tři až čtyři hodiny, podle potřeby. Maso by mělo být dokonale měkké a rozpadat se. Ve chvíli, kdy je hotovo, si vezmeme obyčejnou vidličku a roztrháme celý obsah pekáče na jednotlivá vlákna. Necháme odpočinout.

Jednu plechovku červených fazolí zpěníme na polovině menší bílé cibule nakrájené na plátky se dvěma stroužky česneku, bobkovým listem a trochou soli a pepře. Zalijeme 200 ml vody, přiklopíme a necháme vařit přibližně 30 min, dokud nejsou fazole zcela měkké. Poté rozmixujeme tyčovým mixerem na hladkou pastu. Frijoles refritos, amigos.


Cochinita pibil (jinak také puerco pibil, ale Mexičani mají rádi zdrobněliny) můžete dát do tortilly nebo jíst jen tak s rýží a zeleninou, ale coby sendvič (neboli torta) je nejlepší. Bílé pečivo – housku, bagetu nebo bagel – rozřízneme, spodní polovinu namažeme pastou z fazolí, na ní dáme masové směsi podle vlastní potřeby a na vrch trochu marinované cibule. Někteří přidávají nahoru i plátky avokáda, kdo rád ostřejší, zakápne si habanero salsou. Přiklopíme druhou polovinou pečiva. Hotovo.

A nakonec ještě jeden hudební tip na dobré zažívání. Koncert La Bruja del Texcoco loni v Utrechtu byl nezapomenutelný, stejně jako pohledy okolo do částečně vyděšeného publika. Skladba Té de Malvón se ke cochinitě docela hodí, začátek je opatrný a příjemný, po několika soustech člověk té magii propadne naplno. Doporučuji celé loňské album De Brujas, Peteneras y Chachalacas. Ale pozor, je to návykové, hudba i to jídlo. Stejně jako celé Mexiko. S Eduardem jsme stále kamarádi, před pár lety navrhoval jednu kolekci triček pro Full Moon. Hned jak tahle separace skončí, musíme si zase něco uvařit. Lo prometo, pendejo.

Info

foto @ Graciela Iturbide

Komentáře

Pro možnost psaní komentářů se přihlašte nebo zaregistrujte.

Relevantní články

Anime na doma: Čarodějka Kiki, sousedé Jamadovi i tanuki

Karel Veselý 01.04.2020

Nejvyšší level zasvěcení je zhlédnutí všech krátkometrážních filmů promítaných exkluzivně v Muzeu Ghibli v tokijské čtvrti Mitaka.

Šejkr na doma: Nepříjemný doušek?

Michal Pařízek 31.03.2020

Dubnové číslo v tiskárně, co dále? Teaser na květnové číslo, pan Metnar i Bitches Brew.

Na doma: Krása v opakování

Aneta Kohoutová 31.03.2020

Na internetu probíhá hluboká těžba lidského potenciálu, ale mně se zrovna chce prostě jenom být.

Šejk #60: "My long view’s blurry by snow, streaming cast and tones..."

Michal Pařízek 30.03.2020

Dneska jen pár slov, o to více písniček. Taky jste si všimli, že hudbu posloucháme jinak, když je člověk o samotě?

Videohry na doma: Opakovaním k dokonalosti

Jonáš Sudakov 30.03.2020

Keď počúvam ľudí po tridsiatke s leskom v očiach opisovať, ako sa im pohyb pretáčania kaziet ceruzkou vryl do svalovej pamäte, môžem iba zaplakať.

Šejkr na doma: „Všechnu moc imaginaci.“

Michal Pařízek 29.03.2020

Víkendový volnější režim neznamená, že si ničeho nevšímáme. Zvlášť příkladů od těch, které bychom měli následovat.

Art Side of the Moon (na doma): Kreativní tenzi ani virus neochromí

Petra Juráčková 29.03.2020

Řada hudebníků, herců a dalších umělců všeho druhu zásobuje internet neustálým přísunem svého karanténního umění. Ani instituce jako galerie nezůstávají pozadu.

Šejkr na doma: Jistoty a návraty

Michal Pařízek 28.03.2020

Velkou výhodou nuceného pobytu doma a zvlášť o víkendech je skutečnost, že můžete pít víno už odpoledne, třeba v kanclu na balkóně.

Živelný zápisník na doma: Oslava pomalosti a zastavení

Libor Staněk 28.03.2020

Domov je – jak se často říká – naším prvním vesmírem, je skutečným kosmem. Kosmem ve všech významech slova, píše francouzský filozof Gaston Bachelard.

Šejkr na doma: Francouzská edice

Michal Pařízek 27.03.2020

Poslední hřebíček: „Ochranný svaz autorský vyplatil jednorázovou finanční pomoc skladatelům a textařům. Výše vyplacené částky není známá, stejně jako o jaké umělce jde“.