Michal Pařízek | Články / Sloupky/Blogy | 19.04.2020
Zítra bude velký den. Alespoň v našem světě. Spouštíme předprodej kompilace FULL MOON 10, která vznikla u příležitosti desátého výročí Full Moonu, dělali jsme na ní téměř rok. Mám z toho vážně radost, i když nám oslavy trochu pokazil virus. Rutinní kontrola všeho okolo mi nakonec zabrala půl neděle, i proto Šejkr, který měl být původně hozenou rukavicí pro nedělní obědové pohodlí, nakonec vychází až pozdě odpoledne. Ale třeba se k tomuhle receptu, který je čiré impro, takže nemá název, vrátíte někdy jindy. Hrají mi tu Maisha, jedno z ústředních jmen britského jazzu, kteří za pár týdnů konečně vydávají něco nového. Společné album s Gary Bartzem si ujít rozhodně nenechám.
A teď k jídlu. Kuskusu jsem propadl už dávno, strašně mě baví, jak tahle luštěnina vstřebá téměř cokoli, a navíc je (tedy podle mého názoru) skvělá i kombinace svěžího studeného kuskusu s horkou rajčatovou omáčkou. Ať už do ní dáte masové kuličky nebo třeba žampiony a lilek.
Kuskus
250 g kuskusu
salátová okurka
5–6 menších rajčat
5 stonků řapíkatého celeru
2 menší mrkve
hrst sušených rajčat
½ červené cibule
trocha lískových ořechů
hladká petrželka
citron
máslo
kurkuma
sůl a pepř
Omáčka s masovými kuličkami
500 g mletého masa – kombinace hovězího a vepřového
cibule
2 stroužky česneku
2 vejce
sůl a pepř
čerstvý koriandr
parmazán nebo gran padano
plechovka krájených rajčat
tři lžíce rajčatového protlaku
2 batáty
1 dcl červeného vína
½ červené cibule
1 sušená feferonka
olivový olej
jarní cibulka
hladká petrželka
Kuskus zalijeme horkou vodou, přidáme dvě lžičky kurkumy a přiklopíme. V míse promícháme maso, vejce a rozdrcený česnek, mezitím si na troše másla opečeme dozlatova najemno nakrájenou cibulku. Tu přidáme do masové směsi, stejně tak jako hrst nakrájeného čerstvého koriandru, sůl a pepř a necháme odpočinout. Lehce promícháme kuskus a přidáme trochu másla. Mrkev a řapíkatý celer podusíme do měkka na másle nakrájené na drobné kostičky, na podobně malé kousky nakrájíme salátovou okurku a čerstvá rajčata. Vše lehce vmícháme do kuskusu a dáme stranou.
Do masové směsi přidáme strouhaný parmazán (asi 100 g) a řádně promícháme. Někdo dává strouhanku, ale tohle je mnohem lepší. Vytvarujeme menší masové kuličky, které zprudka opečeme na troše olivového oleje a dáme stranou. V hluboké pánvi zpěníme cibulku, přidáme sušenou feferonku a zalijeme vínem. Po chvilce dušení přidáme krájená rajčata z plechovky i protlak a necháme povařit. V mezičase můžeme finálně doladit kuskus – přidat pokrájené ořechy, sušená rajčata, sůl a pepř podle chuti, hrst hladké petrželky a všechno zakapat citronovou šťávou. (Trocha nastrouhané kůry rozhodně vadit nebude.) Do bublající rajčatové omáčky přidáme na kostičky nakrájené oloupané batáty a znovu hrst čerstvé petrželky. Necháme přibližně deset minut povařit a poté přidáme masové kuličky a necháme prohřát dalších deset minut.
Tohle je moje včerejší varianta, ale jak jsem psal, do kuskusu se dá přidat téměř cokoli – fazolové lusky, dýňová semínky, sušené ovoce atakdále. Obojí samozřejmě možno konzumovat samostatně, ale doporučuji vyzkoušet tuhle kombinaci. Nejlepší je samozřejmě druhý den, až se chutě pořádně prolnou. A pokud si k tomu chcete pustit něco jiného než hudbu, tak doporučuji včera zveřejněný díl ze série The Lockdown Interviews novináře a hudebníka Johna Robba, ve kterém zpovídá Jasona Williamsona ze Sleaford Mods. Přes hlubokou averzi na záběry z webkamery, vypěstovanou v posledních týdnech, jsem si to musel dát dvakrát za sebou, nejen kvůli báječnému přízvuku obou protagonistů. Vtipné, chytré a nenucené. Na neděli ideální.
foto © Vivian Meier
Michal Pařízek 17.11.2023
Co vás pohání po těch letech v oboru, ptali se mě na kurzu kulturní žurnalistiky předevčírem v Olomouci. Že by to byl tenhle stres? Občas bych měnil.
Michal Pařízek 13.11.2023
Razítkem kvality je v neděli spuštěný předprodej na další ročník – dvě třetiny celofestivalových vstupenek se vyprodalo za několik hodin. Už máte ten svůj?
Michal Pařízek 12.11.2023
Na oltáři Janskerku stojí čtyři kotoučové magnetofony, tolik najednou jsem jich možná nikdy neviděl. Tolik jich nemá ani Amák v Golden Hive, napadne mě okamžitě.
Michal Pařízek 11.11.2023
„Která kapela vás zaujala nejvíc?“ Anketa, kterou spouští neznámý týpek na terase TivoliVredenburg začíná být čím dál vtipnější, zeptá se asi osmi lidí...
Michal Pařízek 10.11.2023
Kdo byl uvnitř? Otázka, která trápila první den festivalu Le Guess Who? většinu jeho návštěvníků. Groote Zaal patřil celý úvodní den projektu Anonymous.
Michal Pařízek 03.11.2023
Některé věci jsou prostě dané, dochází mi, když se před vchodem do Hybernie potkáme s Kristofem Hahnem, spontánně se obejmeme a klábosíme, jako bysme se viděli včera.
Soňa Pokorná 01.11.2023
Anglický punkový básník, hudebník a performer John Cooper Clarke napsal báseň Evidently Chickentown (Evidentně zasrané město), která popisuje marnost každodenního života na předměstí.
Magdalena Fendrychová 22.10.2023
Vizi budoucnosti, v níž stát přijde o umělecké talenty, načrtl během happeningu iniciativa Nenechme kulturu utichnout na Hlavním nádraží.
Michal Pařízek 20.10.2023
Zmačkáním se zlidšťuje. Vrtá mi to hlavou čím dál víc. Že by to všechno leželo v chybách, v poškozeních?
Zuzana Malá 10.10.2023
„Očekávejte neočekávatelné“ nebylo jen mottem setu Autechre, ale i celého festivalu, který si letos vzal za své přízvisko Dada.