Články / Sloupky/Blogy

Šejkr na doma: Nedělní pohodlí

Šejkr na doma: Nedělní pohodlí

Michal Pařízek | Články / Sloupky/Blogy | 19.04.2020

Zítra bude velký den. Alespoň v našem světě. Spouštíme předprodej kompilace FULL MOON 10, která vznikla u příležitosti desátého výročí Full Moonu, dělali jsme na ní téměř rok. Mám z toho vážně radost, i když nám oslavy trochu pokazil virus. Rutinní kontrola všeho okolo mi nakonec zabrala půl neděle, i proto Šejkr, který měl být původně hozenou rukavicí pro nedělní obědové pohodlí, nakonec vychází až pozdě odpoledne. Ale třeba se k tomuhle receptu, který je čiré impro, takže nemá název, vrátíte někdy jindy. Hrají mi tu Maisha, jedno z ústředních jmen britského jazzu, kteří za pár týdnů konečně vydávají něco nového. Společné album s Gary Bartzem si ujít rozhodně nenechám.

A teď k jídlu. Kuskusu jsem propadl už dávno, strašně mě baví, jak tahle luštěnina vstřebá téměř cokoli, a navíc je (tedy podle mého názoru) skvělá i kombinace svěžího studeného kuskusu s horkou rajčatovou omáčkou. Ať už do ní dáte masové kuličky nebo třeba žampiony a lilek.

Kuskus
250 g kuskusu
salátová okurka
5–6 menších rajčat
5 stonků řapíkatého celeru
2 menší mrkve
hrst sušených rajčat
½ červené cibule
trocha lískových ořechů
hladká petrželka
citron
máslo
kurkuma
sůl a pepř

Omáčka s masovými kuličkami
500 g mletého masa – kombinace hovězího a vepřového
cibule
2 stroužky česneku
2 vejce
sůl a pepř
čerstvý koriandr
parmazán nebo gran padano
plechovka krájených rajčat
tři lžíce rajčatového protlaku
2 batáty
1 dcl červeného vína
½ červené cibule
1 sušená feferonka
olivový olej
jarní cibulka
hladká petrželka

Kuskus zalijeme horkou vodou, přidáme dvě lžičky kurkumy a přiklopíme. V míse promícháme maso, vejce a rozdrcený česnek, mezitím si na troše másla opečeme dozlatova najemno nakrájenou cibulku. Tu přidáme do masové směsi, stejně tak jako hrst nakrájeného čerstvého koriandru, sůl a pepř a necháme odpočinout. Lehce promícháme kuskus a přidáme trochu másla. Mrkev a řapíkatý celer podusíme do měkka na másle nakrájené na drobné kostičky, na podobně malé kousky nakrájíme salátovou okurku a čerstvá rajčata. Vše lehce vmícháme do kuskusu a dáme stranou.

Do masové směsi přidáme strouhaný parmazán (asi 100 g) a řádně promícháme. Někdo dává strouhanku, ale tohle je mnohem lepší. Vytvarujeme menší masové kuličky, které zprudka opečeme na troše olivového oleje a dáme stranou. V hluboké pánvi zpěníme cibulku, přidáme sušenou feferonku a zalijeme vínem. Po chvilce dušení přidáme krájená rajčata z plechovky i protlak a necháme povařit. V mezičase můžeme finálně doladit kuskus – přidat pokrájené ořechy, sušená rajčata, sůl a pepř podle chuti, hrst hladké petrželky a všechno zakapat citronovou šťávou. (Trocha nastrouhané kůry rozhodně vadit nebude.) Do bublající rajčatové omáčky přidáme na kostičky nakrájené oloupané batáty a znovu hrst čerstvé petrželky. Necháme přibližně deset minut povařit a poté přidáme masové kuličky a necháme prohřát dalších deset minut.

Tohle je moje včerejší varianta, ale jak jsem psal, do kuskusu se dá přidat téměř cokoli – fazolové lusky, dýňová semínky, sušené ovoce atakdále. Obojí samozřejmě možno konzumovat samostatně, ale doporučuji vyzkoušet tuhle kombinaci. Nejlepší je samozřejmě druhý den, až se chutě pořádně prolnou. A pokud si k tomu chcete pustit něco jiného než hudbu, tak doporučuji včera zveřejněný díl ze série The Lockdown Interviews novináře a hudebníka Johna Robba, ve kterém zpovídá Jasona Williamsona ze Sleaford Mods. Přes hlubokou averzi na záběry z webkamery, vypěstovanou v posledních týdnech, jsem si to musel dát dvakrát za sebou, nejen kvůli báječnému přízvuku obou protagonistů. Vtipné, chytré a nenucené. Na neděli ideální.

Info

foto © Vivian Meier

Komentáře

Pro možnost psaní komentářů se přihlašte nebo zaregistrujte.

Relevantní články

Šejkr #118: Nevratné zápletky

Michal Pařízek 17.11.2023

Co vás pohání po těch letech v oboru, ptali se mě na kurzu kulturní žurnalistiky předevčírem v Olomouci. Že by to byl tenhle stres? Občas bych měnil.

Hádanky z Utrechtu #4: Zase jiné, zase nejlepší

Michal Pařízek 13.11.2023

Razítkem kvality je v neděli spuštěný předprodej na další ročník – dvě třetiny celofestivalových vstupenek se vyprodalo za několik hodin. Už máte ten svůj?

Hádanky z Utrechtu #3: Reiki restart

Michal Pařízek 12.11.2023

Na oltáři Janskerku stojí čtyři kotoučové magnetofony, tolik najednou jsem jich možná nikdy neviděl. Tolik jich nemá ani Amák v Golden Hive, napadne mě okamžitě.

Hádanky z Utrechtu #2: Pouliční tanec

Michal Pařízek 11.11.2023

„Která kapela vás zaujala nejvíc?“ Anketa, kterou spouští neznámý týpek na terase TivoliVredenburg začíná být čím dál vtipnější, zeptá se asi osmi lidí...

Hádanky z Utrechtu #1: Kdo tam byl?

Michal Pařízek 10.11.2023

Kdo byl uvnitř? Otázka, která trápila první den festivalu Le Guess Who? většinu jeho návštěvníků. Groote Zaal patřil celý úvodní den projektu Anonymous.

Šejkr #117: Podzim is killing me

Michal Pařízek 03.11.2023

Některé věci jsou prostě dané, dochází mi, když se před vchodem do Hybernie potkáme s Kristofem Hahnem, spontánně se obejmeme a klábosíme, jako bysme se viděli včera.

Další text o dalším posraným městě! (Timber Timbre & co.)

Soňa Pokorná 01.11.2023

Anglický punkový básník, hudebník a performer John Cooper Clarke napsal báseň Evidently Chickentown (Evidentně zasrané město), která popisuje marnost každodenního života na předměstí.

Mezi zkouškou a představením za kasu aneb Nenechme kulturu utichnout

Magdalena Fendrychová 22.10.2023

Vizi budoucnosti, v níž stát přijde o umělecké talenty, načrtl během happeningu iniciativa Nenechme kulturu utichnout na Hlavním nádraží.

Šejkr #116: Příští stopy

Michal Pařízek 20.10.2023

Zmačkáním se zlidšťuje. Vrtá mi to hlavou čím dál víc. Že by to všechno leželo v chybách, v poškozeních?

Dada (Unsound 2023)

Zuzana Malá 10.10.2023

„Očekávejte neočekávatelné“ nebylo jen mottem setu Autechre, ale i celého festivalu, který si letos vzal za své přízvisko Dada.

Offtopic

Tento web používá k poskytování služeb a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Souhlasím Další informace