Akce

Signal Festival bude provázet téma revoluce

Signal Festival
10. 10. 2019 19:00 - 13. 10.
, Praha

Sedmý ročník Signal Festivalu představí návštěvníkům 18 uměleckých instalací od tvůrců z České republiky i ze zahraničí. Festival digitální a kreativní kultury se uskuteční od čtvrtka 10. října do neděle 13. října.

Světelné a site-specific instalace budou spolu s videomappingy k vidění na třech trasách, které povedou Malou Stranou, Starým Městem a Karlínem. Festival bude provázet společné téma, kterým se k 30. výročí od významných společenských změn v České republice stala revoluce. Mezi nejvýraznější česká jména letošního ročníku patří architektka Eva Jiřičná a čechoargentinec Federico Díaz, který spolu s dalšími vybranými umělci tvoří pod záštitou globální iniciativy Big Light. Slavnostní zahájení proběhne 10. října v 19 hodin na Smetanově nábřeží u nejrozsáhlejší instalace v historii festivalu od audiovizuálního umělce Jakuba Peška. Signal Festival 2019 nabídne 9 instalací od českých a 9 od zahraničních autorů. Z celkem 18 instalací bude 12 umístěných na zcela nových lokacích a návštěvníci se nově podívají například do areálu Invalidovny nebo Ministerstva dopravy. Na Smetanově nábřeží vznikne největší instalace v historii celého festivalu, která pomocí laserů pokryje 180 000 m3 mezi nábřežím a Střeleckým ostrovem. Nově se součástí hlavního programu stane audiovizuální performance v kostele U Salvátora od čtveřice mladých umělců, kteří pomocí světel, kouře a varhanní hudby vytvoří jedinečný zážitek.

Sedmý ročník festivalu přinese díla významných osobností české umělecké scény, mezi které se řadí světově uznávaná architekta Eva Jiřičná se studiem AI - DESIGN. Tajemný světelný objekt umístěný ve Vojanových sadech přiměje návštěvníky k vlastní sebereflexi a možná i proměně a téma revoluce se v něm odráží na mnohem osobnější rovině. Další výraznou zastávkou letošního Signal Festivalu je prezentace globální iniciativy Big Light, která vyzvala umělce česko-argentinského původu Federica Díaze, aby společně s Janem Hladilem, J. M. Ledgardem, Dmitrij Nikitinem, skupinou Rafani a dalšími pomohli veřejnosti představit její historii. České digitální a audiovizuální umění silně ovlivňuje a formuje umělec Jakub Pešek, zakladatel Lunchmeat festivalu a autor nejrozsáhlejší instalace v historii Signal Festivalu. Site-specific instalaci diváci uvidí nad vodní hladinou na 180 000 m3 mezi Smetanovým nábřežím a Střeleckým ostrovem a objeví tak netušené možnosti vystavování uměleckých děl ve veřejném prostoru.

Letošní ročník provází hlavní téma, které stejně jako loni poskytlo historické výročí. Konkrétní moment československé historie připomene instalace Trabi na Petříně, na kterou se spojilo studio Signal Production s organizací Post Bellum. Audiovizuální instalace skládající se z deseti automobilů značky Trabant připomene útěk východoněmeckých Němců na podzim 1989, po kterém na Petříně a v jeho okolí zůstalo kolem tisíce opuštěných trabantů. Projekt nabídne skrze audiovizuální projekce vzpomínky obou stran, Čechů i Němců. Revolučnímu podzimu roku 1989 se bude věnovat i hravý videomapping od italského studia ILLO na Lyčkově náměstí v Karlíně. Videomappingy letos rozehrají fasády budov na Malé Straně a na karlínské trase. Na Tyršův dům se po roční pauze vrací oblíbený 3D videomapping, tentokrát od ukrajinského studia SKILZ, které spojí příběh o lidské touze po lepší budoucnosti se silným vizuálním stylem. Fasádu kostela na Karlínském náměstí rozhýbe videomapping od tureckého studia Nohlab. Šest instalací bude už potřetí součástí placené Galerijní zóny Signal Festivalu. Letos zahrnuje Muzeum hudby, kde turecký umělec Memo Akten představí dílo, ve kterém je světlo, obraz i zvuk řízeno stejnými matematickými postupy a algoritmy. Dále Ministerstvo dopravy s instalací od české umělkyně a designérky Kláry Horáčkové a Zrcadlovou kapli Klementina, kterou promění italské studio **fuse***. Dalšími zastávkami Galerijní zóny je Invalidovna, Main Point Karlin a Vojanovy sady.

Vrací se doprovodný program Transmit, letos v podobě panelových diskuzí a rozhovorů s vybranými umělci letošního ročníku a odborníky z oblasti moderních technologií. Novinkou je program pro děti Signal Playground, který zahrnuje dětské instalace, projekce a procházky pro malé návštěvníky spojené s kreativním workshopem. Další důležitou novinkou ve vývoji festivalu je jeho ekologická proměna. Již nyní pracuje na několika aktivitách, které představí v průběhu října a ještě intenzivněji v dalších ročnících. Proměna začíná spoluprací s ekologickým projektem Sázíme stromy.

Info

Signal Festival
10. – 13. 10. 2019
Praha
web festivalu

Komentáře

Pro možnost psaní komentářů se přihlašte nebo zaregistrujte.

Relevantní články

Hudba je taky věda, říká hudební program festivalu AFO

redakce 18.04.2024

Zvuk současnosti i budoucnosti, noci na tanečním parketě a nové objevy. Jako každý rok i letos překračuje program Music is Science festivalu Academia Film Olomouc hranice žánrů.

A Day of Sound v kutnohorské GASK

redakce 18.04.2024

Na hudebním festivalu A Day of Sound vystoupí Monty Adkins, Alessandro Bosetti nebo Sisa Fehér.

The Dillinger Escape Plan na Brutal Assault

redakce 18.04.2024

TDEP, kteří posunuli hranice extrémního metalu, mají miliony příznivců a ovlivnili tisíce hudebníků se k této speciální příležitosti vrátí po sedmi letech na pódium.

Pop Messe sází silná jména

redakce 17.04.2024

Festival se také stěhuje do většího areálu brněnského Velodromu a jeho okolí na výstavišti BVV, který nabídne sedm nejen hudebních scén.

Koncert Symphony for Humanity upozorní na xenofobii

redakce 16.04.2024

Pražské ostrovy budou patřit žánrově pestré náloži neoposlouchaných hudebních tónů ze všech zemí evropské sedmadvacítky.

Kompletní lineup Meltu

redakce 15.04.2024

Z novější vlny domácích interpretů a interpretek zahrají např. Souly nebo Domiziana, která ve své tvorbě šikovně kombinuje hyperpop a eurodance.

Ji.hlava se letos prodlužuje na deset dní

redakce 13.04.2024

Návštěvníci a návštěvnice si nově budou moci vybrat, zda přijedou na první polovinu festivalu či na druhou. Je možné si koupit i akreditaci na celých deset dní.

Metronome Prague přiveze Raye

redakce 12.04.2024

V letošním roce se zapsala do historie Brit Awards, když sedm nominací proměnila v hned šest cen.

Nia Archives na Pohode 2024

redakce 10.04.2024

Jej tvorba nadväzuje na intepretov ako Roni Size, Shy FX alebo DJ Die, ale prináša absolútne čerstvý prístup.

Festival Spontana 3

redakce 09.04.2024

Myšlenka festivalu zůstává stále stejná - probudit neobyčejný místo životem a spoustou kvalitní hudby na dvou stagích.

Offtopic

Tento web používá k poskytování služeb a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Souhlasím Další informace