Akce

Smíchovská továrna oznamuje nové (a staronové) koncerty

Willy Mason (us)
24. 11. 2021 20:00
MeetFactory, Praha

Ghetto rap a afro-pop v podání Amaarae, americký písničkář Willy Mason, dream-popoví Still Corners i nové termíny koncertů Douglase Dare, britských Shopping nebo australských Flyying Colours.

Jeden z nejpozoruhodnějších hudebních debutů loňského pandemického roku má za sebou ghansko-americká zpěvačka Amaarae. Ama vyrůstala mezi americkou Atlantou a ghanskou Accrou a od dětství ji obklopovalo široké spektrum hudebních stylů a žánrů – na její úspěšné desce The Angel You Don’t Know se tak mísí jižanské r’n’b, ghetto rap i afro-pop. Ve svých textech Ama reflektuje (a glosuje) postavení dnešní africké ženy, emancipaci, bourání stereotypů a genderových rolí. Letos na podzim se vydá na první velké evropské turné, pražská zastávka v MeetFactory má datum 22. listopadu 2021.

Americký písničkář Willy Mason naopak není žádným nováčkem – první úspěšnou desku Where the Humans Eat, na které zkombinoval folk, blues a country, vydal již v roce 2004. Následovaly turné s Death Cab for Cutie, Sondre Lerche nebo Benem Howardem a dvě další nahrávky, poslední však vyšla již před dlouhými devíti lety. Dlouho očekávaná novinka Already Dead vychází v létě 2021 a Willy na ní rozšiřuje svou paletu zvuků o raný rock’n’roll či r’n’b, v textech zkoumá upřímnost a zradu či pocity osamění v digitálním věku. Svůj pražský debut odehraje Willy Mason ve středu 24. listopadu 2021 ve smíchovské továrně. Předloňský koncert britských Still Corners byl pro organizátory velkým překvapením a dnes působí jako z jiné doby. Dream-popové trio (zpěvačka Tessa a multiinstrumentalista Greg si přizvali bubeníka) tehdy v tropický večer odehrálo vybroušený set psychedelických songů pro stovky uší tísnících se pod podiem. Od té chvíle se pokoušeli o jediné – kapelu přivézt zpět do Prahy. To se doufají podaří 19. října 2021 s právě vycházející pátou řadovou deskou The Last Exit.

Koncerty australských Flyying Colours i britských Shopping plánované na letošní jaro se organizátorům podařilo přesunout na náhradní termíny. Existenciální texty britské post-punkové trojky se rozezní smíchovskou továrnou 30. ledna 2022. Zastřené kytary, silné melodie a dvojhlas – charakteristický zvuk australské shoegazové kapely Flyying Colours – pak v Praze znovu přivítáme 24. dubna příštího roku. Své třetí album Milkteeth představí pražskému publiku v náhradním termínu i britský písničkář Douglas Dare. Douglasův naléhavý hlas doprovázený zvuky autoharfy a texty, v nichž se vrací k dospívání a dětské nevinnosti, v MeetFactory představí 7. března 2022.

Navzdory těmto více i méně vzdáleným plánům se neví, kdy se MeetFactory otevře pro návštěvníky. „Po roce nesystematického a chaotického vládního přístupu k řešení pandemie, během něhož byla kulturní sféra opakovaně opomíjena, nám i celé scéně stále chybí plán na znovuotevření kultury. Pořád však doufáme ve světlo na konci tunelu, kde se společně potkáme,“ dodává hudební dramaturg MeetFactory Michal Brenner.

Info

MeetFactory
web továrny

foto © se svolením MeetFactory

Komentáře

Pro možnost psaní komentářů se přihlašte nebo zaregistrujte.

Relevantní články

Psychedelic Porn Crumpets přivezou nové album

redakce 28.03.2024

Jejich muzika je experimentální a podmanivá, odvádí pozornost od reality a svádí k duševnímu putování. A přitom obsahuje rockové prvky a nechybí v ní ani humor.

Picture This i Ruby Waters v Praze

redakce 26.03.2024

Picture This se nebojí být osobní a sdílet se svým fanouškovstvem vlastní přešlapy.

Patriarchy v MeetFactory

redakce 25.03.2024

Upírské trio Patriarchy se po roce vrací do Prahy spolu s novou deskou.

Highlighty jara ve smíchovské továrně

redakce 22.03.2024

Drum'n'bass meets punk meets grunge meets rap. Po koncertu s Gorillaz a setech na předních evropských festivalech se bratrské duo Deki Alem ze švédského Göteburgu vydává na turné.

Popový fenomén Troye Sivan poprvé v Česku

redakce 21.03.2024

Sivanův nedávný hit Rush si vysloužil uznání a chválu, včetně dvou nominací na cenu Grammy.

Wczasy, Josephine Foster a Chelsea Wolfe v MeetFactory

redakce 20.03.2024

Foster na bezmála dvaceti albech nahraných v průběhu uplynulých dvou dekád vystavěla osobitý oneirický hudební svět, jemuž vévodí hypnotizující mezzosoprán obestřený tóny kytar, piana, varhan i harfy.

Jana Kirschner jede s novou deskou

redakce 19.03.2024

Ve více než devadesátiminutovém programu představí mezinárodní sestava muzikantů nejen nové skladby, ale dostane se i na nejznámější písně ze zpěvaččina repertoáru.

Sen o Boženě v Ponci

Barka Fabiánová 19.03.2024

Byla jednou jedna žena, Božena, napůl bůh a napůl žena… Tanečně-divadelní představení Jany Drdácké,Sen o Boženě, opět v Divadle Ponec

Machine Head v červnu v Praze

redakce 17.03.2024

Navzdory nesmlouvavým hardcoreovým kořenům se tvorba kapely vždy vyznačovala výraznou melodikou.

Fource uvádí: girl in red, Nick Cave & the Bad Seeds a L’Impératrice

redakce 16.03.2024

Nick Cave & the Bad Seeds vydají na konci léta spletité nové album Wild God a pár týdnů poté se vrátí do Prahy.

Offtopic

Tento web používá k poskytování služeb a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Souhlasím Další informace