Akce

Struny podzimu poprvé rozezní Prahu uvnitř i venku

Struny podzimu: Daniel Hope (uk)
19. 09. 2020 20:00
, Praha

Mezinárodní hudební festival Struny podzimu reaguje kreativně na současnou situaci. Neustupuje z vysokých nároků na uměleckou kvalitu a žánrovou otevřenost a nevzdává se ani zahraničních hvězd. Naopak, připravuje s nimi unikátní venkovní koncerty, kterými dá celému kulturnímu světu hlasitě na vědomí, že Praha opět zní. Čtyřiadvacáté Struny podzimu se uskuteční ve dvou blocích – v září venku, v listopadu uvnitř. Festival oznámil první dvě jména zahraničních umělců, kteří vystoupí na venkovních open air scénách a zveřejnil program své tradiční vnitřní části v listopadu.

Letošní neobvyklý rok sice zhatil kulturním institucím mnohé plány, zároveň však nahrává neotřelým nápadům a dává vzniknout jedinečným počinům. A tak Struny podzimu v rámci svého 24. ročníku uspořádají vůbec první venkovní koncerty, na nichž zahraniční festivalové hvězdy poctí svými vystoupeními k životu se probouzející Prahu. Právě genius loci „města na řece Vltavě“ hraje v zářijových open-air koncertech Strun podzimu hlavní roli. Na prvním z nich vystoupí 11. září jazzový basista Avishai Cohen (vystoupil na Strunách podzimu v naposledy v roce 2013) s projektem Gently Disturbed a s výjimečnou sestavou, která je mnohými považována za tu vůbec nejsilnější – s bubeníkem Markem Guilianou a pianistou Shaiem Maestrem.

Vyvrcholením venkovního programu festivalu bude 19. září unikátní koncert Prague Sounds again/Hope for Prague s britským houslistou Danielem Hopem, který se odehraje na plovoucí scéně na Vltavě, poblíž Národního divadla. Toto bezprecedentní řešení umožní publiku sledovat koncert nejen z vltavských nábřeží, mostů a břehů ostrovů, ale také z lodiček a šlapadel přímo na řece, s pohledem na ikonickou scenérii hlavního města. Jádrem programu koncertu je Vivaldi Recomposed, úprava Vivaldiho Čtvera ročních období od současného britského skladatele Maxe Richtera, kterou Hope nahrál pro Deutsche Grammophone a následně představil na svém debutu v ČR na Strunách podzimu v roce 2013 v Rudolfinu. Festival Struny podzimu myslel také na podporu českých hudebníků, Daniela Hopea tak na pódiu obklopí domácí Epoque Orchestra. Tradiční program Strun podzimu v pražských sálech zahájí 1. listopadu v DOX+ kapela Brandt Brauer Frick Ensemble. Daniel Brandt, Jon Brauer a Paul Frick jsou berlínští hudebníci s klasickým vzděláním, kteří prosluli po celém světě svými průlomovými experimenty v elektronické i akustické hudbě. Jako trio se dostali do povědomí především na klubové scéně, a to díky svým minimalistickým, technem ovlivněným skladbám. Expanze z tria do desetičlenného živého ansámblu pak už byla jen dalším logickým krokem ve vývoji kapely. V obsazení najdeme klavír, harfu, pozoun, tubu, housle, violoncello, harfu, tři perkusionisty a syntezátor.

Příznivci klasiky s přesahem se mohou 6. listopadu těšit na koncert kontratenoristy Andrease Scholla. Ten společně se svojí hudební i životní partnerkou, klavíristkou Tamar Halperin, vstoupí do neprobádaných repertoárových vod lidové hudby. V programu Twilight People pojmenovaném podle písně Ralpha Vaughana Williamse se pohybují ve zvláštní hypnotizující atmosféře pomalu plynoucího bezčasí, jež umocňuje kontemplativní až spirituální vyznění celého písňového výběru. Komorní, intenzivní zážitek nabídne 8. listopadu v Divadle X10 kytarista, zpěvák a skladatel Vinicius Cantuaria, který festivalovému publiku zahraje a zazpívá písně Antonia Carlose Jobima v sólovém recitálu. Cantuaria poutavě interpretuje tradiční brazilskou bossa novu, ale zároveň se dokázal prosadit za hranicemi Brazílie především spoluprací s jazzovými a avantgardními umělci na newyorské downtown scéně. Písně nejslavnějšího autora stylu bossa nova, Antonia Carlose Jobima nejprve nahrál (Cantuaria Canta Jobim) a nyní je ve formátu recitálu zažije publikum Strun podzimu. Závěrečný koncert letošních Strun podzimu obstará 21. listopadu v Rudolfinu živoucí legenda Jiří Suchý. Koncept koncertu vychází z legendárního televizního pořadu Recital 64, pásma písniček Jiřího Suchého a Jiřího Šlitra natočeného roku 1964 v režii Jána Roháče. Atmosféru v Rudolfinu tak opět umocní scéna Michala Cabana inspirovaná právě černobílou estetikou původního televizního pořadu.

fotogalerie z loňského ročníku zde

Info

Struny podzimu
web festivalu

Komentáře

Pro možnost psaní komentářů se přihlašte nebo zaregistrujte.

Relevantní články

Groove Brno přidává Fun Lovin’ Criminals a Mezzoforte

redakce 26.03.2024

Instrumentální jazz-funková formace Mezzoforte patří k tomu nejzajímavějšímu, co dal Island hudebnímu světu.

Kompletní program Full Moon Stage 2024

redakce 25.03.2024

Žánrově je program scény rozpřažen od euforického popu přes psychedelii, rap, africkou elektroniku až k razantnímu postpunku. Devatenáct jmen, devatenáct svébytných přístupů.

Respect Festival oznamuje program

redakce 25.03.2024

Pestrá směs, kterou jinde neuslyšíte, od mizejících tradic po současné globální fúze, od veteránů žánru po horké novinky.

Rock for People přidává Brutalismus 3000, Kerryho Kinga nebo The Darkness

redakce 24.03.2024

Kerry King loni oficiálně založil svou sólovou superskupinu složenou ze známých thrashmetalových hudebníků.

Partiboi69 (Live) a ďalšie mená Pohody

redakce 23.03.2024

Luxemburský raper Maz Univerze organizátori očaril na nemeckom festivale Reeperbahn. Originálny flow a texty, ktoré sa dotýkajú rôznych tém.

Finále Blues Aperitiv

redakce 22.03.2024

Pořadatelé garantují třem kapelám, které vybere mezinárodní porota nebo diváci ze sedmi finalistů postup na letošní ročník festivalu.

Sharpe vylaďuje široký line-up

redakce 18.03.2024

Festival prezradil ďalších hudobných interpretov, medzi nimi umelcov pôvodom z Islandu, Bangladéša, Chorvátska, Rakúska, USA, Austrálie, Španielska.

Letní filmová škola nabídne větší komfort

redakce 18.03.2024

Diváci při stejném počtu akreditací v prodeji jako loni mohou očekávat nový sál, více repríz atraktivních titulů a více projekcí denně.

Respect Festival zahájí v Paláci Akropolis

redakce 17.03.2024

Sérii doprovodných festivalových koncertů odstartuje projekt Erwana Keravece, který představí rané skladby Philipa Glasse z roku 1969.

Festival Mladá kamera: filmy, soutěž, trojkoncert

redakce 14.03.2024

Padesátka snímků filmařů do třiceti let v hlavní soutěži, pamětnické ohlédnutí a trojice koncertů.

Offtopic

Tento web používá k poskytování služeb a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Souhlasím Další informace