alyona alyona (UA)

Zařazeno v Hip-Hop, Rap

FB událost
Čtvrtek Září
26
2019
  • otevíráme: 21:00
  • start: 21:00
  • cena předprodej: 250 Kč
  • cena na místě: 300 Kč

ALYONA ALYONA je čerstvý objev ukrajinské hip hopové scény. Její video RIBKI proletělo internetem rychleji než kosmická loď Sojuz. Následované debutovým albem PUSHKA z ní během pár měsíců udělalo mezinárodně uznávanou hvězdu, kterou světu doporučují i
New York Times a Vogue

Přidejte se k události na facebooku

PŘEDPRODEJ: 250 Kč (+ poplatky)
► SMSTICKET.cz:
► Hostel Eleven, Dominikánská 11, otevřeno 8–22h
► Indies, Poštovská 2
► GOOUT.cz:

 

Když 27letá učitelka z mateřské školy Alyona Savranenko ve svých 12 letech poprvé slyšela Gangsta’s Paradise od Coolia, svět se jí obrátil naruby. A když jí otec o pár let později ze služební cesty přivezl Eminema (The Eminem Show), nebylo už cesty zpět.

Přestože se hip hopu věnuje už 15 let, ještě donedávna ji nikdo neznal. Jednak chvíli trvalo, než pochopila, že má rapovat o tom, co sama prožila a ne o kouření trávy a dalších věcech, které nikdy nezkusila, ale tak nějak patří k domácí scéně. Hlavní důvod ale byl, že ženy rapperky jsou na Ukrajině stále něco jako přírodní úkaz.

Po počátečních pokusech skládat v ruštině nebo angličtině zjistila, že jediný jazyk, v němž chce naplno psát své příběhy je (v té době nepříliš populární) ukrajinština. Je přesvědčená, že je „mnohem melodičtější, roztomilejší a poetičtější než ruština“, ale zároveň poukazuje na to, že ,,hudba žádnou národnost nemá.“

 

V říjnu 2018 nastal zlom v její kariéře, poté co na YouTube publikovala videoklip Ribki (Fishes), který se rychle šířil internetem a dnes má téměř 2 miliony zhlédnutí. Skladba vyvolala obrovskou vlnu zájmu o rap východní holky z malé vesnice u Kyjeva a na ukrajinské scéně jí vynesla nominaci na prestižní domácí cenu YUNA Award 2019 v kategorii Nejlepší hip hopový hit. V dubnu 2019 pustila jeho sebevědomá autorka do oběhu debutové album Pushka (Gun) a své oldschoolové beaty záhy vyvezla na turné po Ukrajině a slovenský festival Pohoda, kde podle Radia Wave sklidila větší úspěch než festivaloví headlineři.