Navždy spolu!

28. 9. 2021, 19:00
29. 9. 2021, 19:00

Ať máte jasno, než vás rozptýlíme

Kde? V auditoriu Centra DOX | sezení volné

Jak dlouho? 55 min

Za kolik? 260 Kč základní vstupné | 170 Kč studenti, senioři, ZTP | členové Klubu přátel DOX mají slevu 30 %

Na představení s testem? Postupujeme v souladu s platnými vládními nařízeními proti covidu-19, při vstupu budete požádáni o prokázání bezinfekčnosti.

Představení se koná v rámci festivalu Týden umění.

Centrum současného umění DOX
Poupětova 1, Praha 7
Ukázat na mapě

Fragmenty absurdního vztahu mezi matkou a dcerou se objevují v kaleidoskopu situací z jiných životů, žitých bez rozpoznání svého smyslu a směřování, mezi zábavou a bezmocí, narcismem a strachem ze smrti. Přítomnost střídá minulost, odmítání touha po blízkosti. Čas plyne, výtah jede nahoru a party musí někdy skončit. Zestárli jsme. Překvapuje nás to? 

Inscenaci společně se seniory – neherci – vytvořily performerky Hana Varadzinová a Eliška Vavříková a samy v ní účinkují. Zapojení pražských seniorů bez jakékoli předchozí zkušenosti s profesionální tvorbou souboru fyzického divadla vedlo k vytvoření komunity, v níž  se vytratila mezigenerační propast ignorace a pohrdání, které staří lidé na sklonku svého života často pociťují. Alespoň v hranicích projektu se tak vytvořil model soužití bez diskriminace stáří, která je v dnešní společnosti až příliš běžná. 

Navždy spolu! je třetí částí trilogie Noc ve městě, jež je zaměřena na odkrývání aktuálních témat, které společnost odmítá vidět. (První díl trilogie, inscenace Informátoři, měla premiéru v roce 2015; druhý díl, představení Odtržení, v roce 2016). Stejně jako předchozí části trilogie, je i Navždy spolu! mnohovrstevnatou jevištní kompozicí na hranicích žánrů pohybového divadla, videa a dokumentu. 

Tvorba mezinárodně oceňovaného souboru Farma v jeskyni pod vedením režiséra a choreografa Viliama Dočolomanského je dlouhodobě založena na zkoumání „nepohodlných” témat současnosti, které představují nejen inspiraci k vytvoření díla, ale i ojedinělý sociální a scénický výzkum a self-development. 

Inscenace vznikla přímo pro prostory Centra DOX.

Režie, choreografie: Viliam Dočolomanský 

Účinkují: Hana Varadzinová, Eliška Vavříková, Marcel Bárta a Helena Šikýřová/Jitka Vašutová, Helena Myslivečková, Eva Maříková/Januše Schmidová, Karel Hybš, Václav Kejmar/Vladimír Gut, Josef Kaiser, Jiří Míček, Jarmila Šimonová, Jindřich Šourek

Inscenace je součástí evropského projektu sociálního a komunitního divadla Caravan Next, částečně financovaného z prostředků programu EU Kreativní Evropa.