VINYLA ACADEMY

WORKSHOPY

Workshopy s etablovanými osobnostmi české nezávislé scény. Všechny workshopy jsou zdarma. Pouze je nutná předchozí registrace skrz e-mail. Doporučujeme s registrací neváhat – omezená kapacita.

Registrace:

tomas(zavináč)vinyla.cz

WORKSHOPY 2023

Produkce & natáčení alba

Golden Hive Recording Studio, Praha
22. října 2023, neděle
9:00 – 18:00

Jak natočit originální desku? Desku lze dnes nahrát a vydat doma. Proč ale pracovat se zkušeným producentem? Jak probíhá hledání osobitého zvuku? Jak se připravit na vzájemnou spolupráci? Co dokáže dobrý producent poznat z demo nahrávky?  A samozřejmě prakticky ve studiu proberme: 1) úvod do nahrávání, 2) příprava nahrávaní, 3) stavba a výběr mikrofonů a preampů, 4) zvuková produkce, 5) spravováni nahrávky, 6) mix a master. Celodenní kurz se odehrává přímo ve studio Golden Hive. Omezená kapacita – rezervujte si své místo co nejdříve.

Lektor:

Michal Šťastný (Amák) – hudebník, zvukař a producent studia Golden Hive. Kromě českých Please the Trees, Kalle, Lvmen nebo Kovadliny spolupracoval s řadou zahraničních hvězd, mimo jiné třeba s Killing Joke.

Tipy a triky, jak na hudební PR + Booking a management

DEPO2015, Plzeň
12. listopadu 2023, neděle
9:00 – 18:00

Tipy a triky, jak na hudební PR

Nedaří se vám prosadit a novináři se o vás nezajímají, přestože jste přesvědčení o tom, že vaší muzice nic nechybí? Pojďte se společně s námi zamyslet nad tím, jestli něco neděláte špatně. Na workshopu si vysvětlíme, jakým způsobem efektivně promovat vaši hudbu a koncerty. Dozvíte se, co od vás hudební publicisté očekávají a jakým způsobem připravit a realizovat úspěšnou PR kampaň. Inspirujeme vás konkrétními příklady z praxe – společně nahlédneme do kuchyně Midi Lidí, Katarzie, Zrní, Ventolina, Krajiny Ró nebo hudebních cen Vinyla.

Booking a management

Máte skvělou kapelu, ale nevíte, jak začít s bookingem? Proč je lepší se nezacyklit v kruhu „máme letos 22 koncertů v Praze a 1 v Brně“? Jak může booking pomoct v růstu umělce, ale proč vás samotný booking nespasí? Jak zaujmout promotéry a jak s nimi vyjednávat? V kterém momentu je lepší předat booking agentovi a je to vždy nutné? Co je a co není agendou booking agenta? Jak sehnat koncerty v zahraničí?

Lektoři:

Zdeněk Neusar je nezávislý PR konzultant a šéfredaktor magazínu Frontman.cz. Jako PR manažer stojí v pozadí úspěšných kampaní řady hudebníků (Midi Lidi, Zrní, Bratři Orffové, Ventolina nebo Krajiny Ró). 

Prokop Holoubek je zakladatel bookingové agentury Bumbum Satori, která zastupuje desítky českých i zahraničních umělců, spoluzakladatel klubu Fléda a člen kapely Midi Lidi.  

Kulturní publicistika

Pracovna, Žižkov
26. listopadu 2023, neděle
9:00 – 17:00

Tři výrazné osobnosti ze tří různých oborů – Eva Klíčová (literatura) & Noemi Purkrábková (výtvarné umění) & Karel Veselý (hudba) – vám zprostředkují pohled na fungování tuzemské kulturní publicistiky.
Dopolední blok
Formou společné debaty se zaměříme na řadu témat, například: Jaký je stav kulturní publicistiky v době, kdy se mluví o krizi médií? Jaké výzvy a příležitosti přináší těkavá digitální éra? Dá se psaním o kultuře uživit? Může mít kumulace více rolí vliv na „nezávislost“ či „nezaujatost“? Nakolik má být kulturní publicistika službou umělcům a umělkyním? Jaká je pozice kulturních publicistů a publicistek v rámci umělecké scény? Patří či nepatří osobnost a život autora do kontextu jeho díla? Dá se psát o špatných dílech aneb umění hejtu. Má být publicistika angažovaná?
Odpolední blok
Vyberte si lektora, se kterým můžete probrat své (či jiné texty) nebo řešit konkrétní problémy ve vztahu k vašemu zájmu (oboru).

Workshop je zdarma.
Přihlášky na e-mail: tomas (zavináč) vinyla.cz
(uveďte lektora/ku, s ní(m)ž chce absolvovat odpolední blok)
Pořádají hudební ceny Vinyla a Cena Věry Jirousové.

Lektoři:

Karel Veselý

Eva Klíčová

Naomi Purkrábek