Články / Reporty

Chvála pivu, srdceryvné balady i Sweet Home Alabama

Chvála pivu, srdceryvné balady i Sweet Home Alabama

Jiří V. Matýsek | Články / Reporty | 06.05.2015

Sen mnoha fanoušků - soudě podle slzami se lesknoucích očí - se splnil. Prvního května v Plzni vystoupila americká legenda Lynyrd Skynyrd, světově nejproslulejší představitelé jižanského rocku. A jejich premiéra (a možná i derniéra) dopadla na výbornou. Počasí nevyšlo ideálně, celý den se střídaly průtrže mračen s drobným deštěm, který neustával ani v průběhu vystoupení Žlutého psa. Byla to dobrá volba, pomalu houstnoucí publikum dovedli spolehlivě zahřát, ostatně hudební náladou u nás jen stěží najdeme kapelu, která by zvládala jižanský rock - i když patřičně počeštěný - s tak příjemnou uvolněností.

Američané Lynyrd Skynyrd vlétli na pódium takřka na minutu přesně v devět večer. Jako intro jim posloužil, nepochopitelně, letitý hit AC/DC Thunderstruck – k nažhavení budiž, tematicky poněkud mimo. Nedočkavým fanouškům to ale bylo jedno. Dlouhé čekání na možnost vidět u nás kapelu, kterou znali jen z ohraných elpíček, se projevilo na složení publika, v němž bylo přes deset tisíc hlav. Pánové středního věku, často s manželkami, se prvního května v Plzni vrátili do mládí, oprášili vytahané a ošoupané džínsky, natáhli trička se svými hrdiny a ze zdí garáží sundali jižanské vlajky. A jižané Lynyrd Skynyrd se jim odvděčili výbornou show, která se skládala z největších hitů.

Devítičlenná kapela hrála jako o život, i s nezbytnou dávkou amerického patosu, který tak nějak patří k věci. Kejklování s vlajkou, českou, americkou nebo alabamskou, obří plátno s letícím orlem, proslovy o nejlepším publiku na světě, chvála na pivo, srdceryvné balady i Sweet Home Alabama. Všechno bylo na svém místě. Lynyrd Skynyrd přivezli do Plzně rockovou show v té nejlepší tradici, bez zbytečných rekvizit, ohňostrojů a čehokoliv dalšího. Odehráli koncert, který byl soustředěný pouze na hudbu podanou s muzikantskou bravurou a s neobvykle čitelným, přitom hutným zvukem. Začátek open-air sezóny proběhl znamenitě, takhle vypadají životní zážitky. Splněné sny.

Info

Lynyrd Skynyrd (usa) + Žlutý pes
1. 5. 2015, Areál ploché dráhy, Plzeň
foto © Radim Malíček

Komentáře

Pro možnost psaní komentářů se přihlašte nebo zaregistrujte.

Relevantní články

Dvě světla na konci deště (Kaleida + Viah)

Tomáš Jančík 28.03.2024

I tak, nebo právě proto vyzařuje Kaleida stále přitažlivější hřejivý komfort, ze kterého se těžko odchází.

Swag a dechberoucí sexappeal (Annet X & NobodyListen)

waghiss666 24.03.2024

Moc krásnějších ženských jsem na pódiu neviděl, a to opakovaně. A Annet X to o sobě ví, nestydí se za svůdnost a ladně tančí na hraně s podbízivostí.

Mezi chaosem a soustředěním (The Ex)

Akana 24.03.2024

Pří ohlušujících noiseových náletech se především Hessels s Moorem svíjeli se svými nástroji s takovou bezuzdností, až to bylo o strach.

Róisín Murphy: elegancia a veľa vtipu

Michal Mikuláš 20.03.2024

Vstupenky na nenapodobiteľnú írsku disco queen boli v nedeľu popoludní už nedostupné. No wonder...

7 okamžiků South by Southwest 2024

David Čajčík 20.03.2024

Unikátní zážitek, kdy je možné vidět jedny z největších jmen amerického kreativního či tech průmyslu, hollywoodské hvězdy vedle stovek a stovek zcela neznámých hudebních projektů.

Někdy to vazbí, někdy vázne (Idles)

Michal Smrčina 17.03.2024

Nadšení bylo všudypřítomné, k hale přijelo pár autobusů zapálených výprav. Možná nevěděli, co SaSaZu znamená, možná jim to bylo jedno.

Ze dna spirály (hackedepicciotto)

Kryštof Kočtář 15.03.2024

Po zvukové stránce v něm – obdobně jako rovněž dvojice Dead Can Dance – namíchalo koktejl ze surovin z celého světa, avšak rozhodli se jej vypít v berlínském techno klubu.

Zapleteni v sítích filmu (FAMUFEST)

Tomáš Jančík 13.03.2024

Zpoza rohu ulice slyším šum, z dálky vidím ve tmě modře svítící neon a pod ním nespočet hloučků převážně studentů. Co bylo dál?

Harfa, která si vše pamatuje (Mary Lattimore)

Julia Pátá 12.03.2024

Každá další píseň se vznáší mezi klidně usazeným publikem, proplouvá kolejemi a mizí společně s vlaky jednou za čas projíždějícími kolem pražské MeetFactory.

Extatická geometrie s Meshuggah

Jan Starý 11.03.2024

Někdo poslouchal v nábožném vytržení, někdo mával vlasy do – některého – rytmu, nadšení ale působilo celkem univerzálně.

Offtopic

Tento web používá k poskytování služeb a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Souhlasím Další informace