Články / Offtopic / / Komix

Když byl Arkham ještě doktor (All Star Western 1: Guns and Gotham)

Když byl Arkham ještě doktor (All Star Western 1: Guns and Gotham)

3DDI3 | Články / Offtopic / / Komix | 12.10.2014

Gotham se rovná detektivka, ale BB/Art nám chce letos dokázat, že Gotham se nemusí nutně rovnat Batman. Je zhruba rok 1880, Bruce ještě není ani jikrou v děloze mámy Wayneové a do města přijíždí lovec lidí, nechvalně známý Jonah Hex. Zakázka? Najít a zpacifikovat zabijáka nevinných ženštin - Gothamského řezníka. Pomocníkem mu má být psycholog, doktor Amadeus Arkham. Vyšetřovatel amatér, vábený vůní chorých zločineckých mozků, je rovněž vypravěčem příběhu.

Hex už na český trh zabloudil jednou (pokud nechcete počítat filmový nepodarek s Joshem Brolinem a Megan Fox), dokonce se stejnými scenáristy, jen pod hlavičkou ComicsCentra (Tvář plná násilí) a velké terno to nebylo. Scházel potřebný mýtus, pachuť tajemna, čistokrevný western dnes zdá se nestačí. Chybějící ingredience zde naštěstí jsou, stačilo obměnit prostředí. Pro sérii New 52 a restartovaný All Star Western se tvůrčí duo Jimmy Palmiotti a Justin Gray rozhodlo přivést Jonaha Hexe do města, které je důvěrně známé fanouškům Temného rytíře.

Určitě není náhodou, že z tuzemské produkce připomínají Pistolníci z Gothamu první díl King/Snyderova Amerického upíra, který se ve světě těší velké oblibě. Nutno poznamenat, že polévka z viktoriánské ponurosti a prohláškované westernové akce zachutnala hned po první lžičce (stránce). Civilizační slupka je trhána na kusy tradičními rvačkami a přestřelkami, i když nakonec právě civilizovanost je tím největším, nejpromyšlenějším zlem. Vyšetřování vede od nadutých aristokratů až do útrob rozestavěného kanalizačního systému, ke stvůrám stejně nelidským. O netradiční napětí se stará i nesourodé duo a Arkhamova vyprávěcí linka naznačuje spíše posedlost než opravdové partnerství. Hex je po celou dobu podrobován přísnému studiu osobnosti a čtenář dostává unikátní náhled na duši zohyzděného fanatika, sloužícího spravedlnosti snad jen čirou náhodou. Akční sekvence jsou bohaté a energicky ženou hrdiny vpřed. Nechybí odkazy na Wayneovy předky (nebo netopýry), stejně jako Arkhamův dům, který se má časem proměnit na útočiště pro duševně choré vrahy z Gothamu. Skvělé eastwoodovské hlášky nahrazují skutečnost, že chybí zásadní rozuzlení, ale to pravděpodobně čeká v další knize. Dějová linie tím působí poněkud neúplně a končí nástinem o přesunu do New Orleans.

Ponurost gothamských ulic a přelomu století se podařila zachytit i po grafické stránce. Moritat (vlastním jménem Justin Norman) skvěle zvládá ikonické obrazy jako útok na Arkhamův dům, i ve švech praskající hospody nebo stvůry s podzemí. Škoda jen, že všechny ženské vypadají stejně.

Na úplný závěr tvůrci představují dva samostatné příběhy El Diablo a Barbary Ghost. První je variací na Zorra, o démonovi v lidském těle, který nenabízí nic výjimečného, ani Bernetova kresba příliš nezaujme. To druhý příběh o čínské mstitelce Barbaře Ghost je na tom o dost lépe. Klasický dějový oblouk o naplnění pomsty za smrt rodiny je zasazen do San Franciska a překvapí především vizuálem Phila Winsladea, na který je radost pohledět. S Barbary Ghost se určitě nesetkáváme naposled, a pokud u toho bude Winslade znovu, půjde o pastvu pro oči.

All Star Western 1: Pistolníci z Gothamu vychází v překladu Martina D. Antonína u BB/Art jak ve vázané, tak i v brožované vazbě a slibují další kvalitní sérii s kovovou chutí a vůní střelného prachu.

Info

Justin Gray, Jimmy Palmiotti, Moritat - All Star Western 1: Pistolníci z Gothamu www.bbart.cz/katalog.asp?id=3013

Komentáře

Pro možnost psaní komentářů se přihlašte nebo zaregistrujte.

Relevantní články

Status quo (Metabaron 2)

3DDI3 27.12.2023

Scenárista Jerry Frissen, adaptující povídky a náměty Alejandra Jodorowského, narozdíl od mistra chvátá příběhem tam, kde by Jodo zastavil a hrabal se v psychice postav.

Spravedlnost slepá jako netopýr (Batman / Soudce Dredd)

redakce 27.12.2023

Cynická atmosféra osmdesátých a devadesátých let sálá z každé stránky, spojení vesmírů vedle sebe postavilo šílenství budoucnosti s chladnou batmanovskou logikou.

Rorschachův test (Rorschach)

3DDI3 10.09.2023

Kreslíř Jorge Fornés ve spolupráci s Kingem nádherně vrství události předcházející atentátu, ruku v ruce s odhalováním spletitého příběhu.

Žebírka (Parchanti z jihu III & IV)

3DDI3 09.09.2023

Vyprávění je tentokrát roztříštěné do více pohledů různých obyvatel, než jsme byli dosud v Parchantech zvyklí.

Sociální sítě vás jednou zabijí! (Konec liDCtva)

3DDI3 03.09.2023

Konec liDCtva je jedním z nejlepších monstrózních příběhů zahrnujících bezmála všechny hrdiny stáje DC.

Země zaslíbená… někomu jinému (Šangri-La)

3DDI3 20.08.2023

Space opera jako kritika konzumního způsobu života nebo kruté vysvětlení, že jinak ve vesmíru přežít nelze?

Rozpoltit nebe, otřást zemí (Punisher: Četa)

3DDI3 06.08.2023

Garth Ennis vykresluje konflikt ve Vietnamské socialistické republice, známý taky jako „boj proti americké nadvládě“, a ukazuje dobré a špatné vojáky z obou stran barikády.

Vycucat morek (Cesta kostí)

3DDI3 01.07.2023

Sibiřské gulagy v oblasti Kolymy byly místem tvrdé práce na spojovací cestě mezi Jakutskem a Magadanem, kde si svůj trest odpykávali nejhorší nepřátelé státu.

Dům záhad (Místo činu)

3DDI3 14.05.2023

Scenárista Ed Brubaker ve svém raném komiksu ukazuje, že zázraky tu sice jsou, ale nikdo si jich nevšímá, a lidé proto umírají, nebo naopak přežívají, i když měli zemřít.

To jediné, na čem záleží, je… (Zabij, nebo budeš zabit)

3DDI3 17.12.2022

To jediné na čem záleží, je… láska? Takhle nějak by se mělo odpovídat? Nebo zdraví, když už žijeme v postpandemické době?

Offtopic

Tento web používá k poskytování služeb a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Souhlasím Další informace