Články / Offtopic / / Komix

Obcování se zatracenými (Lucifer: Vlk pod stromem)

Obcování se zatracenými (Lucifer: Vlk pod stromem)

3DDI3 | Články / Offtopic / / Komix | 27.12.2015

Bůh chraň, abychom vypadali jako držgrešle.

Konec světa se blíží. Noviny nebo fikce, čteme o tom dnes a budeme o tom číst i za rok nebo dva. Vlny uprchlíků se pomalu valí ze světa stvořeného pekelným knížetem a hledají své místo v našem světě. Jsou vyhnáni z ráje, tak bylo psáno v knize Exodus. Vlk však přichází a připraven pozřít jak první kosmos, tak i ten druhý, nedává životu šanci. Setkání s Osudem je na místě. Tak bylo psáno. Konec světa se blíží.

Možná jsem byla stvořena pro Adama, ale žiju pro sebe. A to je smysl života.

Osmý díl Lucifera začíná osvětlením existence národa, kterému nyní říkáme Lilith. Ženy, zdroj veškeré krásy i utrpení hrají prim v příběhu o neopětované lásce vedené chtíčem a hloupostí anděla, který podcenil moc ženy. Lilith byl v Careyho sérii o Luciferovi vždy národem opředeným nejrůznějšími dohady, stejně jako původ Mazikeen, hrdé válečnice, jejich vládkyně a Luciferovy pravé ruky zůstával obestřen tajemstvím. Careyho vhled do začátků legend o první matce ukazuje nečistá spojení, která dala vzniknout dětem Lilith, když jejich matka ulehla s démony a přízraky.

Jistě, lidské samičky jsou pro mě asi tak zajímavé jako bavlněné žmolky.

Druhý akt: Člověk jako zasedačka pro jednání démonů… John vede nudný život, plný čísel, plný strachu ze ztráty zaměstnání. Zaměstnání, které nemá rád. Poslouchá šéfa, kterého se bojí. Ve svých volných chvílích zpívá v hodně špatné punkové kapele nazvané Genitální bradavice. Nikoho nezajímá, nikomu nebude chybět. Mike Carey s bravurou črtá život lidské trosky, kterou si zvolí démoni za neutrální půdu pro setkání s Luciferem, aby probrali nedávné změny ve vedení. Johnovu kontrolu převezme démon Unagor a dopřeje mu trochu toho dobrodružství. Náhodný sex, honičky s policií, vražda šéfa. Myšlenka pomáhajícího démona je lákavá, ale John ji nedokáže ocenit. Chutná jednohubka, která ukazuje sílu Luciferova světa vtkát obyčejné lidské příběhy do širšího kontextu. Slouží jako předehra k osudovému setkání.

Použil jsem vyklepávací kladivo, protože bolest uvízla mezi zdmi.

Až nyní se rozjíždí hlavní příběhová linie navazující na Exodus. Setkání hlavních hráčů s Osudem se prolíná se zpovědí vraha, který svou rodinu umlátil kladivem, aniž by o tom věděl, a příchodem Vlka samozřejmě. Toho, který chce pozřít světy. Ragnarok! Vlk pod stromem může působit jako vata, až do velkého finále, ale síla oné vaty je nesmírná a často předčí hlavní linii. Carey umí fantasticky vyprávět a nic tu není zbytečně. Ukazuje to hlavně příběh zmíněného vraha, který se ukáže být klíčem ke všemu.

…měl bych být šťastný. Ale připadá mi to jako konec světa.

Vše samozřejmě končí v nejlepším a zbývající tři knihy série napovídají, že s tím koncem světa Carey minimálně po tuhle dobu počká. I když u něj člověk nikdy neví. Vizuální stránka je opět na vysoké úrovni s tím rozdílem, že první příběh o Lilith fantastickým způsobem oživil P. Craig Russel, takže je ještě na trochu vyšší úrovni než obvykle. Ve skvělém překladu Štěpána Kopřivy vydalo nakladatelství Crew roku 2015.

Info

Mike Carey, Craig P. Russel, Peter Gross - Lucifer 8: The Wolf Beneath the Tree (Crew, 2015)
www.crew.cz/vydali-jsme-detail.php?id=708&pro=d

Komentáře

Pro možnost psaní komentářů se přihlašte nebo zaregistrujte.

Relevantní články

Status quo (Metabaron 2)

3DDI3 27.12.2023

Scenárista Jerry Frissen, adaptující povídky a náměty Alejandra Jodorowského, narozdíl od mistra chvátá příběhem tam, kde by Jodo zastavil a hrabal se v psychice postav.

Spravedlnost slepá jako netopýr (Batman / Soudce Dredd)

redakce 27.12.2023

Cynická atmosféra osmdesátých a devadesátých let sálá z každé stránky, spojení vesmírů vedle sebe postavilo šílenství budoucnosti s chladnou batmanovskou logikou.

Rorschachův test (Rorschach)

3DDI3 10.09.2023

Kreslíř Jorge Fornés ve spolupráci s Kingem nádherně vrství události předcházející atentátu, ruku v ruce s odhalováním spletitého příběhu.

Žebírka (Parchanti z jihu III & IV)

3DDI3 09.09.2023

Vyprávění je tentokrát roztříštěné do více pohledů různých obyvatel, než jsme byli dosud v Parchantech zvyklí.

Sociální sítě vás jednou zabijí! (Konec liDCtva)

3DDI3 03.09.2023

Konec liDCtva je jedním z nejlepších monstrózních příběhů zahrnujících bezmála všechny hrdiny stáje DC.

Země zaslíbená… někomu jinému (Šangri-La)

3DDI3 20.08.2023

Space opera jako kritika konzumního způsobu života nebo kruté vysvětlení, že jinak ve vesmíru přežít nelze?

Rozpoltit nebe, otřást zemí (Punisher: Četa)

3DDI3 06.08.2023

Garth Ennis vykresluje konflikt ve Vietnamské socialistické republice, známý taky jako „boj proti americké nadvládě“, a ukazuje dobré a špatné vojáky z obou stran barikády.

Vycucat morek (Cesta kostí)

3DDI3 01.07.2023

Sibiřské gulagy v oblasti Kolymy byly místem tvrdé práce na spojovací cestě mezi Jakutskem a Magadanem, kde si svůj trest odpykávali nejhorší nepřátelé státu.

Dům záhad (Místo činu)

3DDI3 14.05.2023

Scenárista Ed Brubaker ve svém raném komiksu ukazuje, že zázraky tu sice jsou, ale nikdo si jich nevšímá, a lidé proto umírají, nebo naopak přežívají, i když měli zemřít.

To jediné, na čem záleží, je… (Zabij, nebo budeš zabit)

3DDI3 17.12.2022

To jediné na čem záleží, je… láska? Takhle nějak by se mělo odpovídat? Nebo zdraví, když už žijeme v postpandemické době?

Offtopic

Tento web používá k poskytování služeb a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Souhlasím Další informace